Hlavní obsah
Lidé a společnost

„K odsouzení vraha Hojera by dnes asi nedošlo,“ myslí si kriminalista Kučera ve své knize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: repro foto / Ministerstvo vnitra - volné dílo

Ladislav Hojer byl za spáchané zločiny popraven oběšením ve věku 28 let

O sériovém vrahovi Ladislavu Hojerovi nedávno vznikl oceňovaný televizní seriál. Z pátrací televizní relace známý kriminalista Miroslav Kučera má však pochyby. Dnes by prý rozhodování soudu bylo náročnější.

Článek

Na internetu hlásí šestidílná TV minisérie Metoda Markovič: Hojer diváckou spokojenost až 91 %. Tím se v rámci databáze ČSFD vklínila do první dvacítky nejlépe hodnocených světových i tuzemských seriálů. „Co se stane, když zlu nastavíte lidskou tvář?“ ptá se dramatická anonce tohoto díla z produkce streamovací platformy Voyo. Má se jednat o „skutečný příběh muže, který se díky své metodě stal kriminalistickou legendou“. Míněn je vyšetřovatel Jiří Markovič (1942-2022), který měl výjimečný vztah s nejméně pětinásobným sériovým vrahem Ladislavem Hojerem. Ten byl za své zločiny popraven v roce 1986.

Seriál bez příkras ukazuje reálnou policejní práci v socialistickém Československu na pozadí nejděsivějších vražd 70. a 80. let minulého století. S nimi měl co do činění také kriminalista Miroslav Kučera (87), který přes dvacet let oslovoval televizní diváky v dobové pátrací relaci. Na Hojerův případ má svůj názor, z nečekaného úhlu nahlížející oficiálně předkládaný obraz. „Nejsem si jist, zda by byl vůbec odsouzen, a když, tak za co a k jakému trestu,“ píše ve svých vzpomínkách.

Jen nepřímé důkazy, pochybná přiznání

Náš sériový vrah byl zadržen v roce 1982, na základě systematizované náhody. Během Hojerova řádění sbírali kriminalisté informace i obcházením hospod, kde nenápadně monitorovali pivařské rozpravy. „A jednoho podvečera v jedné restauraci zaznělo, že Láďa Hojer říkal, že ta mrtvá měla kolem krku utažené punčochové kalhoty,“ popisuje Kučera zlom ve vyšetřování. Ani muž, který našel tuto oběť, totiž nemohl cokoli vidět, protože obličej a krk měla přikryté kabátem. Do televize a tisku byly dány příslušně formulované výzvy, které měly odposlechnuté svědky přimět ke sdělení svědectví. Kriminalisté znali jejich jména, ale z taktických důvodů je tajili. Jeden z nich se konečně dostavil s tím, že Hojer jim dokonce ukazoval místo vraždy…

Čtyři měsíce po posledním zločinu byl pachatel zadržen. Nevydržel mlčet: podle Kučery prý zatoužil po obdivu, v životě nic nedokázal, tak se chtěl pochlubit alespoň takto. K vraždám se přiznával postupně a výhradně písemně, tady zapůsobila ona výše zmíněná a TV seriálem popsaná metoda Markovič. V jednom případě však své doznání stáhl, navíc vyvstala obava, že se pokusí zmást vyšetřovatele falešnými přiznáními. Proto bylo vyšetřování brzy uzavřeno. „Troufám si říci, že dnes by Hojer popraven nebyl, o čemž není pochyb, protože trest smrti byl zrušen. To ale není to hlavní, co mám na mysli,“ rozjímal v první polovině 90. let kriminalista Kučera.

Podle něj se proti Hojerovi podařilo dát dohromady mnoho důkazů, ale byly většinou nepřímé povahy. V obžalobě bylo navíc uvedeno, že i když vraždy přiznával, nepamatoval si už, jak oběti ležely, co měly na sobě, kde přesně je napadal. Stejná krevní skupina zjištěná ve spermatu by prý dnes svědčila jen o druhové shodě. „Jsem samozřejmě přesvědčen, že Hojer byl pětinásobným vrahem. Ale byli by soudci dnes téhož názoru? Na základě důkazů, které tenkrát stačily?“ ptá se na závěr své úvahy kriminalista Miroslav Kučera.

Seznam zdrojů:

https://www.csfd.cz/film/1216653-metoda-markovic-hojer/prehled/

Miroslav Kučera: Byl jsem hlasatelem špatných zpráv

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ladislav_Hojer

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz