Hlavní obsah
Lidé a společnost

Majetek Alaina Delona? Za třípatrový byt v Paříži chtěl přes miliardu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Georg Biard / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

S milovanou dcerou Anouchkou v roce 2010 na filmovém festivalu v Cannes

Bitva o dědictví po nemocném herci Alainu Delonovi už začala. Jde o hodně. Za svůj byt s výhledem na Eiffelovu věž chtěl 42 milionů eur. Má velký statek a rozprodal umělecké sbírky za vyšší miliony.

Článek

Šla o něm šeptanda, že je tajný bisexuál. „A co by na tom bylo špatného? Když se mi to bude líbit, udělám to. Máš-li rád svou kozu, miluje se s tou kozou,“ odpověděl Alain Delon (88) v roce 1969 na takto zaměřený dotaz reportéra britské televize BBC. Dnes už má filmová legenda Francie úplně jiné starosti. Před čtyřmi let herec prodělal krvácení do mozku a od té doby to s ním jde zdravotně z kopce. Téměř nemluví a je velmi unavený. Nepřekvapí, že loni začal zkoumat možnosti asistované sebevraždy (eutanázie).

Delonovi tři potomci se zároveň přou o to, kdo bude o otce pečovat. Synové Anthony Delon (59) a Alain-Fabien Delon (29) viní 30letou dceru Anouchku Delonovou, že chce otce převézt do Švýcarska, aby po jeho smrti platila menší dědickou daň. Ta oponuje, že mu jen hledala lepší lékařskou péči. A v pozadí ještě neřekla poslední slovo hercova asistentka Hiromi Rollinová, japonská výtvarnice, s níž žil od roku 2006 na své usedlosti v Douchy.

„Systematicky sleduje jeho telefonní hovory a soukromé zprávy. Odpovídá místo něj, vystupuje jeho jménem a přebírá jeho poštu. Dětem brání, aby jej pravidelně navštěvovaly, jak to vždy dělaly. Chová se autoritářsky. Dokonce zašla tak daleko, že nepřijatelným způsobem týrala jeho psa,“ stěžovala si loni Christophe Aleyová, právnička hercových dětí. Nejstarší syn Anthony spolu s otcem minulý týden kvůli všem těmto sporům požádali soud o hercovu ochranu. Francouzská prokuratura v této souvislosti oznámila, že vybrala autorizovaného lékaře s cílem zhodnotit Delonův stav.

Triplex, obrazy, vína a hodinky

Nikdo z potenciálních dědiců nechce, aby byl zkrácen jeho podíl, například „nevhodně“ sepsanou závětí. Zkusme si v této souvislosti - alespoň přibližně - představit Delonův úctyhodný majetek. Na prvním místě stojí byt o rozloze 780 metrů čtverečních na prestižní pařížské adrese. Jedná se o tzv. triplex, který se táhne od sedmého až do devátého patra domu ve stylu art deco. Definice říká, že takové obydlí se skládá ze tří samostatných bytových jednotek spojených do jednoho celku, přičemž jednotlivé jednotky sdílejí jednu nebo dvě společné stěny. Každá jednotka triplexu má vlastní kuchyň, koupelnu, obývací pokoj a samostatné vstupní dveře. V roce 2012 Delon byt s výhledem na Eiffelovu věž nabízel přes aukční síň Sotheby’s za nemalých 42 milionů eur (v přepočtu miliarda a 133 milionů korun).

Stříbrná pozice? Už zmíněná usedlost v Douchy o rozloze 120 hektarů, kterou zařizoval se svou tehdejší partnerkou Mireille Darcovou (zemřela před šesti lety). „Je to dům milovníka umění usazeného mezi obrazy a předměty, na které je velmi hrdý,“ prohlásil Delon v roce 1987. Těžištěm sbírky byla ucelená kolekce odlitků Rembrandta Bugattiho (1884-1916), italského sochaře zvířat. Předloni ji herec zpeněžil u aukční síně Bonhams za osm milionů eur. Už v roce 2007 našel nové majitele jeho soubor čtyřiceti obrazů z 50. let minulého století, který mu vynesla necelých devět milionů eur. O abstraktní malířství tzv. druhé Pařížské školy a hnutí CoBrA se zajímal od 80. let, kdy si je dle svých slov začal „věšet na zeď a učil se s ním žít“.

Do prodeje šla i jeho kolekce archivních vín nebo náramkových hodinek (sto kusů za 600 000 eur, nakupovali hlavně zájemci z Číny, kde je velmi populární). Jak nashromáždil tak obrovské jmění? Už v roce 1963 před začátkem natáčení thrilleru Melodie podzemí překvapil, když si nevzal fixní honorář, ale část distribučních práv. „Vydělal díky tomu desetkrát víc než já,“ divil se tomu kolega Jean Gabin. Ne dost tomu: v roce 1968 si zřídil vlastní agenturu Adel Productions a nemalá část zisku z prodeje téměř tří desítek následně vyrobených snímků šla do jeho kapsy. Celkově hrál ve 106 filmech, podílel se na 10 scénářích a čtyři i sám režíroval.

Seznam zdrojů:

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2464565

https://www.capital.fr/conso/alain-delon-maison-oeuvres-dart-a-combien-seleve-sa-fortune-1473725

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/spolecnost/alain-delon-deti-stiznost-soud-spolecnice-obtezovani

https://en.wikipedia.org/wiki/Alain_Delon

https://www.imdb.com/name/nm0001128/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_0_nm_8_q_alain%2520

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz