Hlavní obsah
Nakupování

Miliony za trýzeň: portál eBay svým kritikům posílal domů pavouky a šváby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: justynafaliszek / Pixabay

Nakupování přes internet se vždy nepovede, proto si gigant eBay zřídil trestný oddíl, který měl umlčet jeho kritiky.

Tři miliony dolarů jsou jen začátek. Online tržiště eBay vyplatí toto odškodné za šest trestných činů, kterých se dopustilo při pronásledování manželů Steinerových ze státu Massachusetts v USA.

Článek

„Sejmi ji,“ zněl pokyn v textové zprávě Stevu Wymerovi, šéfovi komunikace online portálu eBay. Byl vyslán z nejvyšších míst tohoto miliardového obra, americké obdoby našeho Aukra, přímo od generálního ředitele Devina Weniga. Ta, která měla být umlčena se jmenovala Ina Steinerová. Se svým manželem Davidem žila v malém americkém městečku Natick, odkud provozovali své blogovací stránky EcommerceBytes na ochranu spotřebitele. Co provedla tak hrozného? Dovolila si napsat, že Wenigův plat dosahuje 152 násobků příjmu průměrného zaměstnance eBay.

Jenže: psal se rok 2019 a portál eBay byl v té době pod obrovským tlakem nového investora, hedgeového fondu Elliott Management. „Jako investice po dlouhou dobu nedosahujete výkonnosti svých protějšků i trhu,“ tvrdili jeho zástupci vedení eBay. A v této souvislosti požadovali mimo jiné Wenigovo odstoupení. To bylo pro přeplaceného šéfa obtížná představa, proto dal výše uvedený příkaz svému podřízenému Wymerovi k umlčení Steinerové. Ten se obrátil na vedoucího bezpečnostní divize Jima Baugha, který k tomuto gangsterskému účelu vytvořil sedmičlenný tým. A začaly se dít věci.

Maska prasečí hlavy a živý hmyz

Na adresu Steinerů od té chvíle proudily balíčky s otřesným obsahem. Gumová maska zkrvaveného prasete, ale také živý hmyz včetně pavouků a švábů! Dále u nich zvonili poslíčkové s krabicemi neobjednané pizzy. Členové ebayovského gangu vkládali sousedům obou blogerů do schránky - jakoby omylem - pornografické časopisy s adresou Davida Steinera. Stíhali je v autech, zvažovalo se i vloupání do garáže kvůli instalaci sledovacího GPS modulu. Na základě širší denunciační kampaně stránky EcommerceBytes, fungující od roku 1999, opouštěli inzerenti a Steiner musel ve věku 62 let odejít do předčasného důchodu, aby manželé finančně přežili.

„V srpnu 2019 se náš dům stal vězením,“ uvedla Ina Steinerová v písemném prohlášení o těchto dopadech soudkyni Patti Sarisové. „Měla jsem strach reagovat na zvonění u domovních dveří nebo dostat poštu. Bála jsem se jít na procházku. Bála jsem se vyjít z domu, ale také jsem se bála být uvnitř a každý večer, když se stmívalo a padla noc, moje úzkost rostla.“ Naštěstí byli neopatrní slídilové v řádu týdnů odhaleni a zatčeni federálními vyšetřovateli. Jejich hlava Baugh už od soudu odešel s trestem odnětí svobody na 57 měsíců a pokutou 40 000 dolarů. Postih ostatních vyděračů je v běhu, sama společnost eBay se vyhnula trestnímu stíhání dohodou o vyrovnání ve výši tří milionů dolarů. Steinerovi však trvají na dalším, pravděpodobně mnohem vyšším odškodnění v rámci už zahájeného občanskoprávního řízení.

„Bylo to cílevědomé, systematické úsilí vedoucích zaměstnanců velké společnosti zničit životy manželského páru z Natick, protože publikovali obsah, který se manažerům společnosti nelíbil. Chvíli se jim to dařilo a tyto oběti po týdny psychicky devastovali. Ti se zoufale snažili zjistit, co se děje, a zastavit to,“ uvedl k tomu právník Andrew Lelling. Generální ředitel Wenig opustil svůj post ještě téhož kritického roku 2019, oficiálně ne kvůli vyděračskému skandálu, ale prý z mnoha různých důvodů. Nemusel litovat: dostal na cestu ven „zlatý padák“ více než štědrého odstupného 57 milionů dolarů.

Seznam zdrojů:

https://eu.usatoday.com/story/money/2022/10/03/ebay-executives-harassment-blogger-couple/8166915001/

https://people.com/ebay-pay-fine-employees-harassed-couple-live-spiders-cockroaches

https://en.wikipedia.org/wiki/EBay_stalking_scandal

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
eBay

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz