Hlavní obsah
Umění a zábava

„Nechal jsem si jeho klobouk,“ přiznává režisér posledního Indiana Jonese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Maximilian Bühn/en.wikipedia.org/volné šíření dle CC-BY-SA 4.0

Režisér James Mangold na tiskové konferenci festivalu Berlinale v roce 2017

James Mangold měl tu čest režírovat pátý díl dobrodružství archeologa Indiana Jonese. Říká, že čas hraje v tomto filmu možná hlavní roli. Dnes, o den dříve než v USA, má premiéru v českých kinech.

Článek

V roce 1981, kdy do kinosálů po celém světě vstoupil snímek Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy, byl budoucí režisér jeho pátého pokračování ještě středoškolák. „Už tehdy jsem patřil mezi poblázněné filmové maniaky. V mém pokoji byla dvousystémová střižna, spousta kamer a já vymýšlel, jak dělat speciální efekty, stavěl jsem modely, animoval a natáčel filmy kamerou Super 8,“ vzpomíná James Mangold (59).

Čtyři dekády poté dostal příležitost „Indyho“ sérii, ve smyslu účasti Harrisona Forda v hlavní roli, důstojně uzavřít. Právě čas v příběhu hraje hlavní roli, proto dnes (včetně středeční předpremiéry) vstupuje do českých kin pod názvem Indiana Jones a nástroj osudu - tímto enigmatickým artefaktem má být Archimédův stroj času. Fantaskní variace na skutečný mechanismus objevený ve vodách u řeckého ostrova Antikythéra v roce 1902. Ve stručnosti: byl to dle současných měřítek klikou ručně poháněný analogový počítač, který umožňoval sledovat pohyby tehdy známých planet sluneční soustavy.

Nové přátelství

Jonese zastihujeme na konci jeho učitelské kariéry, konfrontovaného s minulostí, na životní křižovatce plné významných zklamání. „Je ztracen,“ prozrazuje režisér Mangold. Čelí totiž přímo samotnému času, vlastní smrtelnosti a důsledkům svých dosavadních rozhodnutí. Je starší, ale možná ještě ne moudřejší, a na pozadí neustále se měnícího světa je v koncích se svým profesním i osobním životem - včetně setkání se svou odcizenou kmotřenkou Helenou (v podání Phoebe Waller-Bridgeové).

Se svým idolem Harrisonem Fordem se Mangold poprvé setkal před třemi lety při natáčení snímku Volání divočiny. „O Indym jsme toho moc nenamluvili, ale zjistili jsme, že si opravdu rozumíme. Stali se z nás přátelé. Líbila se mi představa, že bych s ním mohl pracovat na něčem dalším, ale v té době jsem vůbec nepředpokládal, že se ty dveře otevřou.“

Zatraceně cenná kořist

Z kostymérny štábu pátého Indiana Jonese si Mangold odnesl věru kultovní památku - Indyho věčně propocený klobouk typu Fedora. Jedná se o měkkou plstěnou pokrývku hlavy s vytvarovanou střechou o výšce kolem 11 cm a měkkou krempou o šířce asi 6,5 cm. Tip pro skutečné fanoušky: model „Indiana Jones“ lze pořídit i přes internet za cenu okolo 1200 kč. Snad mu přinese štěstí, protože snímek měl stát studio Walt Disney okolo 300 milionů dolarů, ale na premiéře během festivalu v Cannes se dočkal spíše rozpačitých ohlasů.

Údajně obsahuje málo nosného děje, příliš mnoho akčních scén vyrobených v počítači a místy digitálně omlazeného Forda. Navíc největší hollywoodské studio už odpískalo chystaný projekt o svérázném archeologovi na své streamovací platformě Disney+, kde kromě čtyř starších filmů uvidíme jen letitý seriál Mladý Indiana Jones (1992). Konec dobrý, všechno dobré, ale to i v případě posledního dílu této lukrativní franšízi bude platit jen v případě finanční návratnosti. Podle obvyklého dělení příjmů za vstupné do kin musí jeho tržby výrazně přesáhnout dvojnásobek nákladů…

Seznam zdrojů:

www.lucasfilm.com/news/james-mangold-indiana-jones-interview/

https://indianajones.fandom.com/wiki/Antikythera_Mechanism

https://www.kinobox.cz/clanky/filmy/23825-indiana-jones-5-se-jevi-jako-fiasko-jimz-disney-muze-napodobit-rozklad-star-wars

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz