Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ruští rappeři: profitují z podpory Putina, ale Timati a GeeGun už šlápli vedle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Úřad prezidenta RF / Creative Commons Attribution 4.0 License

V roce 2012 ukazovali V. Putin a rapper Timati znamení „V“ jako vítězství. Na Ukrajině to nebude dřív než za pět let, soudí o dekádu později představitelé Ruské federace.

Jsou slavní, byť jen lokálně, ale bohatí téměř jako kolegové z USA. Rappeři v Rusku slouží vládě, jenže GeeGun spáchal mravní přešlap a Timati zase zklamal fanoušky prodejem laciného šuntu z Číny.

Článek

Má anglosaský pseudonym, nosí hodinky Audemars Piguet Royal Oak z 18karátového zlata za téměř dva miliony korun a s rodinou se na internetu fotí ve stylu amerických filmů. Například Addamsova rodina, jak možno vidět na vloženém instagramovém příspěvku níže. To by u rappera s uměleckým jménem GeeGun až tak nepřekvapilo. Dá se říci, že mít silikony a kolagenem „vytuněnou“ manželku, apartmá v Dubaji a soukromý tryskáč pro víkendové nákupy v Paříži je v rapperském světě zkrátka povinné klišé.

Jenže on má v rodném listě zapsáno občanské jméno Denis A. Ustimenko-Vejnštejn a s hujerovským nadšením podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina. Včetně jeho útoku na Ukrajinu, i když se GeeGun narodil před 38 lety v ukrajinské Oděse. Boží mlýny však melou neúprosně a nedávno si tento režimní hudebník spálil prsty účastí na „večírku téměř nahých“ celebrit v Moskvě. „Takové seance jsou střelou do nohy celé politice, kterou stát vede,“ napsala k tomu Jekatěrina Mizulinová, šéfka skupiny prosazující přísnější restrikce na internetu. Do kouta zahnaný Dmitrij Peskov, tiskový mluvčí Kremlu, zoufale prosil ruské novináře, aby událost příliš nerozmazávali. A to je dobrá příležitost podívat se drobnohledem nejen na GeeGuna, ale i další pokrytecké figurky z tamní propagandistické scény.

Jak už bylo zmíněno, ukrajinský GeeGun je vyznáním ruský národovec, i když se převléká za Batmana a nejezdí, nelétá a neměří svůj čas ničím z tamní produkce. A leccos o sobě prozradí třeba masivním tetováním. Pod klíčními kostmi hlásá Rodina na prvním místě, ve zřejmém odkazu na trumpovské heslo America First, o něco níže připomíná svůj židovský původ (dvě šesticípé Davidovy hvězdy a anglické slovo vyvolený). Na svém instagramovém účtu se proto honosí snímkem od jeruzalémské Zdi nářků nebo nasupenou pózou v koncentračním táboře Birkenau s poznámkou „Nezapomínat, už nikdy více“. Začínal a je stále aktivní v bojových sportech, v podbřišku tedy nepřekvapí heslem Zrozen k vítězství.

Úspěšný mladý muž ví, komu vděčí za svůj luxus. Třeba loni na Instagramu zveřejnil sérii urážlivých příspěvků o mužích, kteří opustili Rusko kvůli částečné mobilizaci. První vtip naznačuje, že ti, kteří se nechtějí účastnit SVO (tzv. speciální vojenské operace, jak Kreml nazývá invazi na Ukrajinu), jsou zbabělci. Zhuštěně vyjádřeno hovořil o „gayích, co za třetí světové války utekli na elektrických skútrech do Gruzie“. Nebyl však potěšen reakcemi návštěvníků svého účtu. „Pokud tolik opovrhuješ podvodníky a jsi tak neuvěřitelný patriot, proč se nehlásíš jako dobrovolník? Pojď, spěchej na barikády,“ vyzval ho jeden z diskutujících. A podobných reakcí na pokrytcovy výpady byla naprostá většina.

Exkluzivní maskáče za málo z Číny

Kdo se pyšní titulem nejvíc opovrhovaného hudebního videa v ruské historii? Natočil ho GeeGunův kamarád a spolupracující rapper Timur I. Junusov (40). Všestranný umělec proslul pod znělejším pseudonymem Timati, poprvé na sebe upozornil ve čtvrté sérii ruské talentové soutěže Továrna na hvězdy. Je nechvalně znám svým úporným poklonkováním vládcům Ruska. Což mimo jiné dokázal už v roce 2015 písní Můj nejlepší přítel je Vladimir Putin, ale sloužit chtěl i šaržím o několik pater níž, třeba moskevskému starostovi Sergeji Sobjaninovi.

Nezdařilo se. Timatiho video k songu Moskva, kterým se zapojil do Sobjaninovy volební kampaně, na kanálu YouTube velice rychle nasbíralo 1,5 milionů negativních palců dolů, a proto ho raději stáhl. To bylo před čtyřmi roky, mimo jiné v něm homofobně vykřikoval, že ruská metropole není městem, kde se pořádají pochody gayů. „Dnes je trendy stěžovat si na vládu, ale mám svůj vlastní názor. Místo abyste chodili na protesty, měli byste pracovat a zlepšovat se,“ sdělil svému početnému kmenu odběratelů (okolo 2,63 milionů).

Úspěšnější je ve svém podnikání. Mimo jiné pod názvem Stars Coffee zprivatizoval bývalé kavárny Starbucks (poté, co se americký řetězec z Ruska stáhl kvůli válce na Ukrajině). Dále vlastní mezi ruskou mládeží populární podniky rychlého občerstvení Black Star Burger a pod odvozeným názvem provozuje i oděvní značku Black Star Wear. Ovšem kupci údajně exkluzivních souprav s maskovacím potiskem záhy odhalili, že se jedná o přejmenované zboží dostupné za zlomek ceny na čínském internetu. Téhož prohřešku se Timati dopustil i v případě „unikátních“ bezdrátových sluchátek, opět jen tuctového zboží k objednání v čínském online obchodě AliExpress. Trapas rapper vyřešil po svém: se zmiňovaným tržištěm uzavřel smlouvu o reklamní podpoře a v krátkém videu zarapoval o jeho kvalitách a dodavatelské rychlosti.

Seznam zdrojů:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-z-moskevskeho-vecirku-temer-nahych-se-vyklubal-skandal-nemluvme-o-tom-prosi-peskov-40455625

https://medialeaks.ru/0610ndi-str-shw-geegun-mob/

https://www.dailydot.com/layer8/timati-most-disliked-youtube-video-russia-moscow/

https://en.wikipedia.org/wiki/Timati

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz