Hlavní obsah
Názory a úvahy

Unabomber zemřel ve vězení. Ale jeho prorocký Manifest se začíná naplňovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: FBI/unabomber

Zbytky bomby použité při atentátu v Salt Lake City v roce 1987.

Zoufalá doba si žádá zoufalé činy. Zřejmě tato myšlenka přiměla Theodora Kaczynského, aby si v roce 1995 terorem vynutil publikování svého Manifestu. Varoval v něm před nástupem nové levice.

Článek

Všichni to známe. Někdo se někoho dotkne fyzicky: třeba jako náš podplukovník na palubě vládního speciálu v Jižní Koreji, kde měl plácnout po zadnici tamní hygieničku. Co hůř, ve své zpozdilosti ji popsal jako „korpulentnější postavy“, což jeho advokát se studeným potem na čele vzápětí přeformuloval na „velmi elegantní a sympatická“. Dnes už totiž nemůžete jen tak někoho označit za tlustého. Je to neinkluzivní, doporučuje se tedy výraz „enormní“, jak ostatně nedávno určili politicky korektní přepisovači knih Roalda Dahla.

Nejčastěji se však někoho dotknete emočně. Své by o tom mohla vyprávět spisovatelka Alena Mornštajnová (údajné zneužití cizího traumatu v jejím románu Les v domě) nebo režisér Ondřej Sokol, který si už nezahraje černocha ve hře Ujetá ruka. Protože namaskovaným obličejem - stejně jako před čtyřmi roky kanadský premiér Justin Trudeaux, kajícně se omlouvající kvůli svému převleku za Aladina - prý snižoval důstojnost osob snědší barvy pleti.

Co s tím má společného terorista Theodor Kaczynski, alias Unabomber? Zemřel jako 81letý v sobotu ráno ve federální věznici v Severní Karolíně. V letech 1978 až 1995 spáchal na území USA 16 bombových útoků, při nichž zabil tři lidi, za což si odpykával doživotní trest bez možnosti podmínečného propuštění. Ukončení této násilné kampaně podmínil publikováním svého Manifestu, což se také stalo mj. na stránkách New York Times nebo Washington Post.

V prvních nekrolozích se zdůrazňovala jeho ekologická motivace, ale nás by v souvislosti s prvním odstavcem tohoto textu měly zajímat hlavně Kaczynského vizionářské postřehy sociální a politické. „Jedním z nejrozšířenějších projevů bláznovství našeho světa je levičáctví, takže diskuze o psychologii levičáctví může posloužit jako úvod k diskuzi o všeobecných problémech moderní společnosti,“ stojí v šestém odstavci jeho Manifestu.

Moderní levičáci, pro něž se používá také označení neomarxisté, prý trpí pocity méněcennosti a malou sebeúctou, jsou přecitlivělí na výrazy, kterými jsou označovány jakékoli menšiny, dokonce nestrpí výraz „domácí zvíře“ a chtějí ho nahradit termínem „zvířecí společnost“. Sami přitom žádným útiskem netrpí, protože podle Kaczynského jsou to převážně heterosexuální běloši z privilegovaných vrstev.

„Levičáci mají sklony nenávidět všechno, co se jeví jako silné, dobré a úspěšné. Nenávidí Ameriku, nenávidí západní civilizaci, nenávidí bílého muže, nenávidí racionalitu,“ tvrdil muž s přezdívkou Unabomber. V liberálním slovníku levicových kolektivistů údajně není místo pro slova jako „sebevědomí, spoléhání na sebe, iniciativa, podnikavost, optimismus“.

Mohli bychom poznamenat, že v případě toho posledního to do puntíku platí o ekologických hnutí s příznačnými názvy Poslední generace nebo Rebelie proti vyhynutí (lepení se k silnici nebo obrazům v galeriích atd.), o nichž autor Manifestu nemohl mít ani tušení. Předvídavě si také všiml dalšího aspektu souvisejícího s celoplanetárním přelidněním a rozvojem průmyslové civilizace - faktická nemožnost jedince mít vliv na změny.

„Moderní člověk má pocit (široce uznávaný), že změna je mu ukládána, na rozdíl od obyvatel pohraničí 19. století, že změnu vytvořil sám, dle vlastní volby,“ všiml si Kaczynski. Konstatujme, že v současné době je to vidět např. u klesající účasti v jakýchkoli volbách nebo stále rostoucí popularitě počítačových her, kde alespoň ve virtuálním světě může jedinec sám něco ovlivnit či rozhodnout.

Rozebrat všechny filozofické a sociologické podněty Kaczynského odkazu je pochopitelně nad rámec tohoto stručného příspěvku. Možná i proto, že Manifest napsal vysokoškolsky vzdělaný matematik s nadprůměrným IQ 167…

Seznam zdrojů:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-lekar-ktereho-zadrzuji-v-koreji-poprve-promluvil-o-udalostech-v-letadle-229762

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-augustus-gdoule-bude-tlusty-nebo-enormni-nakladatelstvi-se-leklo-kritiky-226619

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/697390/cinoherni-klub-rusi-predstaveni-cernocha-uz-nesmi-hrat-naliceny-sokol-ale-vyhradne-cernoch.html

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/kanadsky-premier-celi-skandalu-kvuli-fotce-se-ztmavenym-obli/r~9ef128b8da9b11e9858fac1f6b220ee8/

https://plsvk.files.wordpress.com/2014/04/unabomber-manifest.pdf

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz