Hlavní obsah
Lidé a společnost

V podzimní aukci nahlédneme do světa absurdního bohatství klanu Rothschildů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: christies.com/presscenter/images for press use

K prodeji bude například pohár „Nautilus“ z roku 1607 (na fotografii světlá lastura v pozlaceném stříbře)

Minulý týden skončila v Londýně výstava předmětů ze sbírek francouzské větve rodiny Rothschildů. Soubor 600 položek bude vydražen už tento podzim v newyorském Rockefeller Center.

Článek

S jistou nadsázkou se říká, že Rockefellerové vládnou Americe a Evropě zase dynastie Rothschildů. Zatímco bohatství a moc prvně jmenovaných pochází z ropy, přes firmu Standard Oil dnes známou jako ExxonMobil, tak jejich židovští konkurenti se etablovali v oblasti financí. Evidentně si ale všichni rozumějí (více o tom poslední odstavec článku), neboť letos v polovině října proběhne v prostorách Rockefeller Center na newyorském Manhattanu aukce několika set položek z majetku francouzské větve Rothschildů.

Událost, která má vynést okolo 20 milionů dolarů, pořádá síň Christie's pod názvem Rothschildové - Mistrovská díla. Podobné akce v duchu „zeštíhlování rodinného stříbra“ probíhaly už dříve, ale poprvé se tak stane na území Severní Ameriky. O globální propagaci se postarala výstava položek v Hongkongu a minulý týden skončená zastávka uprostřed Londýna. Na šest stovek kusů drahocenného nábytku, smaltů, majolikové keramiky, renesančních šperků, stříbrných nádob a obrazů shromáždily dvě generace Rothschildů. Například pohár Nautilus (viz ilustrační fotografie k článku) z počátku 17. století se začne dražit 0d částky v přepočtu 3 125 ooo kč, soubor reliéfních obrazů z kůže na biblický námět Davidovo vítězství vyjde nového majitele minimálně na 37,5 milionů korun.

„Zámek chci mít dvakrát větší“

Baron James (původně Jakob) de Rothschild a jeho manželka Betty a jejich syn baron Alphonse s manželkou zakoupili tyto předměty pro svůj novorenesanční zámek Château de Ferrières u Paříže. Otevřen byl v roce 1862 galavečerem za účasti Napoleona III., prvního francouzského prezidenta. V souladu s tradicí filantropie darovala rodina v polovině 70. let minulého století toto sídlo státu a nyní je ve vlastnictví města Ferrières.

Navrhl ho anglický architekt Joseph Paxton podle venkovského domu Mentmore, který dříve vytvořil pro anglickou větev dynastie (přesněji Jamesova synovce Mayera Amschela). Archivy dodnes zachovaly pokyn, jímž baron Rothschild zaúkoloval své architekta: „Postavte mi Mentmore, ale dvakrát tak větší.“ Rozlehlou budovu s 80 hostinskými pokoji obklopoval park o velikosti čtyř hektarů a z detašované kuchyně dojížděly pokrmy do zámeckých jídelen po suterénním kolejišti. S vnitřní výzdobou pomáhal zadavateli i francouzský malíř Eugène Lami, ať už v roli návrháře, dekoratéra nebo nákupčího.

Pět jezdců z Frankfurtu

V roce 1744 se ve frankfurtském židovském ghettu narodil Mayer Amschel Rothschild a přes znalectví vzácných mincí se dopracoval až k bankéřství a finančnictví. Příjmení měl prozaicky odvozené od červeného šítu („zum Roten Schild“) visícím na domě. Svých pět synů vyslal do evropských metropolí s cílem založit tam rodinný podnik. Na budoucím bankovním a investičním impériu se podíleli Nathan v Londýně, Salomon ve Vídni, Karl v Neapoli, Amschel v domácím Frankfurtu a nejmladší Jakob v Paříži.

Jedním z legendárních úspěchů zmiňovaného Nathana byla spekulace na prohru Napoleona Bonaparta v bitvě u Waterloo roku 1815. Ač byl sítí svých informátorů správně informován o výsledku střetu, tak na londýnské burze vyvolal paniku vydáváním pokynů k výprodeji cenných papírů Albionu ve svém vlastnictví. Po jejich následném cenovém kolapsu je takříkajíc „za babku“ skoupil a tím do budoucna fakticky ovládl finanční chod britského impéria.

V roce 2012 koupila firma RIT Capital Partners, která patří Rothschildům, podíl 37 procent ve firmě pro správu majetku Rockefellerů. Cena nebyla zveřejněna. Původ Rockefeller & Co. sahá do roku 1882, kdy John D. Rockefeller založil jednu z prvních rodinných kanceláří, která se měla starat o správu jeho osobního majetku. Od té doby se tato firma rozvinula v poradenskou skupinu, která spravuje aktiva za 34 miliard dolarů (850 miliard Kč). Nejeví se tedy jako překvapující, že aukce Rothschildové - Mistrovská díla proběhne v hlavním stanu Rockefellerů na newyorském Manhattanu.

Seznam zdrojů:

https://www.christies.com/about-us/press-archive/details?PressReleaseID=10914&lid=1

https://artplus.cz/cs/aukcni-zpravodajstvi/1/stat-se-rothschildem-alespon-na-chvili

https://www.armyweb.cz/clanek/nathan-rothschild-bitva-u-waterloo-a-vzestup-velke-financni-dynastie-rothschildu

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-rothschildove-a-rockefellerove-se-spojuji-156120

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Christie's

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz