Hlavní obsah
Internet a technologie

Atkinson Hyperlegible: Font (nejen) pro lidi s poruchou zraku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Braille Institute, staženo z Wikimedia Commons, PD

Atkinson Hyperlegible

Braille Institute of America vyvinul se skupinou typografů z Applied Design Works nový font, který se vyznačuje dobrou čitelností při zachování estetické kvality.

Článek

Atkinson Hyperlegible je font, který byl vytvořen ke 100. výročí založení Braille Institute of America jakožto součást nového vizuálního stylu. Při jeho tvorbě se střetávaly dva cíle – nutnost snadné čitelnosti a rozlišitelnosti jednotlivých znaků s přáním přitažlivého vzhledu. Autoři při jeho vytváření zkombinovali vlastnosti fontů Helvetica a Frutiger, přičemž k fontu přidali mnoho osobitých prvků.

Tento font je ke stažení na Google Fonts, přičemž je vhodný nejen pro zápis angličtiny, ale i ostatních jazyků, a to včetně češtiny. Chybí však podpora pro ruštinu či řečtinu.

Foto: Martin Tauchman

Ukázka fontu Atkinson Hyperlegible

Zvláštní vzhled fontu

Osobitý vzhled fontu dodávají některé méně obvyklé znaky. Takovými jsou například přeškrtnutá nula, specifický tvar číslovky osm či písmeno Q, které je jasně odlišné ve své majuskulní i minuskulní formě.

Licence a užití

Font je dostupný zdarma pod svobodnou licencí, je možné jej použít i pro komerční účely. Není však možné prodávat kopie fontu či fonty z něj vytvořené.

Font může tedy užívat kdokoliv – jednotlivci, firmy, školy, nemocnice, místní samosprávy, státní správa, … Stačí si jej pouze stáhnout a nainstalovat.

Video Linuse Bomana

Před dvěma lety vytvořil Linus Boman na téma tohoto fontu video. Přidávám jej tedy pod tento článek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz