Hlavní obsah
Aktuální dění

Babiš nezvládl základní otázky, které mu položili žáci. Chybovali ale i oni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andrej Babiš odpovídal na otázky žáků na TV Prima v pořadu K TABULI! Na někeré otázky žáků však neodpověděl úplně dobře.

Článek

Andrej Babiš dostal v pořadu K TABULI! několik banálních otázek, na spoustu z nich ovšem neuměl odpovědět. Pojďme si udělat malý fact-checking zmíněných problematik.

Kráva a žaludky

Jednou z otázek, která potrápila nejen samotného Babiše byla otázka na to, kolik žaludků má kráva. Andrej Babiš nevěděl (uvedl, že jich má hodně), zato student nabídl jako správnou odpověď, že jsou čtyři. Tato odpověď však správná není, jelikož v trávicím ústrojí krávy je pouze jeden žaludek. Jako správný přežvýkavec má soustavu předžaludků (proventriculů) – rumen, reticulum a omasum. Ventriculus je tedy v tomto případě pouze abomasum. Babiš také řekl, že žaludek asi slouží k produkci mléka, což není pravda, jelikož k tomuto jsou určeny glandulae mammariae.

Planety

Dalším překvapením bylo to, že si poslanec Babiš nevybavil správně ani planety Sluneční soustavy. Uvedl mezi ně Měsíc a Slunce, opomenul ale třeba Jupiter nebo Neptun. Ovšem je nutné dodat, že existuje tradiční definice, která Měsíc a Slunce za planety považuje.

Opona Národního divadla

Andrej Babiš měl odpovědět také na otázku, jestli ví, co je napsáno na oponě Národního divala. Odpověděl, že neví. Žák mu odvětil, že je na ní nápis Národ sobě. Ovšem tento nápis je nad oponou, nikoliv na ní. Za zmínku stojí také to, že Babiš neopomenul zdůraznit rekonstrukci Národního muzea a Státní opery.

Literatura

Nesmíme opomenout ani otázky, které se týkaly literatury. Nevzpomněl si ani na to, že nejznámějším dílem Jaroslava Haška jsou Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Správně řekl, že autorem Babičky je Božena Němcová. Když měl vyjmenovat několik děl Karla Čapka, rozpomenul se pouze na Válku s mloky. (Karel Čapek napsal dále třeba R.U.R., Bílou nemoc či Hovory s T. G. Masarykem.)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz