Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Praha: Všechny druhy dopravy jsou si rovny, ale některé jsou si rovnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Tauchman

Auto stojící na chodníku na Praze 2 (ilustrační obrázek)

Všichni, kteří se alespoň jednou za čas pohybujeme v Praze, to známe. Jdeme po chodníku a musíme se vyhýbat různým motorovým vozidlům. Jsou si tedy opravdu všechny druhy dopravy rovny, jak tvrdí pražští politici?

Článek

Je podvečer a unavený se vracím na kolej, chci tam být co nejdříve, abych se mohl najíst. Vidím, jak se blíží tramvaj. Ta projede a na přechodu mi skočí zelená, mohu tedy přejít. Svižným krokem se snažím dohnat tramvaj. Kromě ostatních lidí se však musím vyhýbat i vozidlům, která na chodníku parkují. Tramvaj zavírá dveře ve chvíli, kdy jsem od ní tak čtyři metry. Odjíždí a já musím počkat na další. Dýchám chladný vzduch, na moji bundu se snáší drobné kapičky deště.

Nějak takto může vypadat život mnoha lidí v Praze. Jednotlivé detaily se mohou lišit, jmenovatel je však stejný – auta překážející na chodníku. Ať už jde o dodávky či osobní automobily, svou přítomností prostě zhoršují průchodnost chodníku. Stání na chodníku je dokonce zakázáno zákonem (ale jsme v Česku, kde se zákon nejlépe uctí, když se poruší).

Jiní účastníci provozu na pozemních komunikacích než chodci nesmějí chodníku nebo stezky pro chodce užívat, pokud není v tomto zákoně stanoveno jinak.
§ 53, odst. 2, zákona 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů

Zaujal mě tedy příspěvek pražského primátora, doc. Svobody (ODS), který se na sociální síti X (dříve Twitter) chlubil tím, že městská policie provedla akci zaměřenou na pokutování cyklistů, kteří jezdí na chodnících. Jeden z uživatelů se jej zeptal, zdali bude taková akce probíhat i v případě parkování na chodnících. Odpověď primátora mě inspirovala k titulku tohoto článku.

Osobně jsem se tedy zeptal primátora, kdy plánují takovou akci proti parkujícím řidičům. Tato otázka zůstala bez odpovědi, podal jsem tedy žádost dle zákona 106/1999 Sb. Z magistrátu mi přišla odpověď, ve které se píše, že žádná taková akce proti parkování na chodnících v tomto funkčním období současného primátora neproběhla. Dle magistrátu ani takovou akci neplánují, prý je taková kontrola součástí pochůzkové činnosti (jak vážně takovou činnost berou je však otázkou, kterou si kladu vždy, když vidím jejich auto zaparkované na chodníku na Andělu).

Foto: Magistrát hlavního města Prahy

Odpověď magistrátu na mé dotazy

Na otázku, zdali je tedy všem měřeno stejným metrem, si tedy musíme odpovědět sami. Pro cyklisty tu speciální akci máme, pro neukázněné řidiče ne. Situaci, že by městská policie při pochůzce kontrolovala špatně parkující řidiče a cyklisty ne, považuji za vysoce nepravděpodobnou. Je pro mne tedy otázkou, proč magistrát přistupuje takto různě k cyklistům a k řidičům automobilů, když primátor tvrdí, že všechny druhy dopravy jsou si rovny.

Anketa

Vadí Vám, že auta v Praze velmi často parkují na chodnících?
Určitě ano
72,7 %
Spíše ano
0 %
Spíše ne
18,2 %
Určitě ne
0 %
Stav v Praze mě nezajímá
9,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz