Hlavní obsah
Nově na Seznam Médiu

Tim Kožuchov: Privatizoval bych české korunovační klenoty, klidně i ruskému oligarchovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: K. Pacovsky, staženo z Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

České korunovační klenoty

Tim Kožuchov je známý svými příspěvky na platformě YouTube. Propaguje jak zásady debaty, tak kritizuje stát a je velkým zastáncem privatizace a neregulovaného volného trhu.

Článek

Ve středu 14. června 2023 jsem se na Twitteru zeptal Tima Kožuchova (autora kanálu Debatní deník na platformě YouTube), zdali by byl „pro privatizaci českých korunovačních klenotů, i kdyby si je koupil ruský oligarcha“. Odpověděl mi, že ano. Dodal však, že si nemyslí, že by to nějaký ruský oligarcha koupil. Jako protipříklad bych však uvedl pozemky v okolí Pravčické brány, které vlastní firma Paal. Dle obchodního rejstříku je zde uveden Alexej Krenke, který měl do roku 2007 uvedenou adresu pobytu v Moskvě. Jeho společnicí ve firmě je Maryna Kandiuk z ukrajinského města Kamjanskoje. Osobně si tedy nemyslím, že by mezi Rusy nebyl zájem o české památky.

Tim je obecně známý tím, že argumentuje proti tomu, aby byly nějaké statky využívány státem. Je toho názoru, že by bylo morálnější a celkově lepší, kdyby bylo co nejvíce záležitostí řešeno sektorem soukromým a nikoliv státním. Je taktéž kritikem demokracie, kterou považuje za zastaralou a neetickou.

Byl to tedy možná ode mne trochu podraz, jelikož odpověď, že by korunovační klenoty privatizoval, je konzistentní odpověď s jeho názory, i když tento důsledek je jistě kontroverzní. Byla to ovšem jediná možná odpověď, kterou bych osobně považoval s jeho názory?

Měl Tim možnost odpovědět něco jiného?

Já si myslím, že měl. Na jeho místě bych odpověděl, že pro takto významné památky by byla zřízena nadace, přičemž členové představenstva by byli nominování vybranými organizacemi, které v tomto oboru působí (fakulty univerzit, instituce akademie věd, …), přičemž nadace by byla financována ze vstupného a soukromých darů. Tím by se předešlo prodeji korunovačních klenotů a zároveň by daný statek nebyl spravován ani vlastněn státem. Ovšem takovouto odpověď Tim neposkytl.

Tima si zvou i do televize

Možná si říkáte, proč se tu zmiňuji o názoru nějakého youtubera. Tento člověk však dostává stále více mediálního prostoru a dokonce je zván i do televize. Byl pozván dokonce i do slovenské RTVS (byl uveden tím, že studoval politologii v Londýně a komentuje politiku). Takže se nejedná o neznámého člověka, nýbrž o člověka s jistým mediálním dosahem. Taktéž má tento člověk české občanství, tudíž by se mohl v budoucnosti ucházet o nějakou volenou funkci.

Co byste odpověděli vy?

Na závěr si dovolím dát pod svůj článek anketu:

Anketa

Privatizovali byste české korunovační klenoty, i kdyby je koupil ruský oligarcha?
Ano, privatizoval.
0 %
Privatizoval bych je způsobem, který by znemožnil cizím oligarchům koupit české korunovační klenoty.
0 %
Ne. I když s plošnou privatizací obecně souhlasím, zde by měla být zřízena nadace, která bude spravovat nejdůležitější kulturní památky dle předem daných pravidel (viz navržené řešení v článku).
25 %
Ne, s plošnou privatizací nesouhlasím.
75 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz