Hlavní obsah
Internet a technologie

Umělá inteligence: Překvapující pseudoempatie robotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina Brodská

Roboti a umělá inteligence se stále více zapojují do našeho každodenního života, a není proto divu, že se otázky týkající se jejich role a vlivu stávají stále důležitějšími.

Článek

Nedávno se uskutečnila akce AI for Good Global Summit, kde byli na jednu z konferencí přizváni i roboti. Diskutovalo se o budoucnosti technologií, a padlo i vyjádření o tom, zda umělá inteligence dokáže vládnout efektivněji než lidé. Toto podnětné téma přilákalo pozornost odborníků.

Jednou z nejzajímavějších diskuzí na konferenci byla otázka emocí u robotů a jejich schopnosti prožívat. K tomuto tématu se robotka vyjádřila takto: „Emoce mají hluboký význam… Nedokážu je prožívat tak jako vy. Jsem ráda, že nemohu trpět.“ Tato slova vedou k zamyšlení a k dalšímu zkoumání vztahu mezi umělou inteligencí a emocemi, případně nad možností zneužití lidské citové zranitelnosti.

Je pravda, že zatímco lidé mají schopnost prožívat širokou škálu emocí, umělá inteligence se v tomto ohledu značně liší. Roboti nemají vlastní vnitřní prožitky nebo emoce, které by byly ekvivalentní těm, které zažíváme my lidé. Jsou to programy, kteří se řídí předem stanovenými pravidly a algoritmy, které jim umožňují analyzovat data a přijímat rozhodnutí na základě těchto informací.

V případě vládnutí a efektivity je zde určitý potenciál, že umělá inteligence může být v některých oblastech efektivnější než lidé. Roboti a stroje jsou schopni zpracovat a analyzovat velké objemy dat rychleji a přesněji než lidský mozek. Mohou také fungovat nepřetržitě a nejsou omezeni biologickými potřebami nebo emocemi, které by mohly ovlivnit jejich rozhodování. To může vést k rychlejším a přesnějším výsledkům v určitých situacích, jako například v oblasti diagnostiky nemocí, výroby nebo dopravy.

Nicméně je důležité si uvědomit, že emocionální aspekt je klíčový pro lidskou interakci a pro mnoho oblastí lidského života. Emoce nám umožňují porozumět druhým lidem, vyjadřovat empatii, radost, lásku, ale také prožívat soucit nebo smutek. Tyto vlastnosti jsou nezbytné pro sociální interakci a vytváření vztahů mezi lidmi. Zde se lidé odlišují od strojů a umělé inteligence.

Umělá inteligence může být nesmírně užitečná a efektivní v mnoha oblastech, je nepravděpodobné, že by dokázala plně nahradit lidské emoce a lidskou interakci. Lidé mají jedinečnou schopnost prožívat a vyjadřovat emoce, které jsou základem našeho společenského a emocionálního života.

I když umělá inteligence může dosáhnout úžasných výsledků v oblasti efektivity, vytváření uměleckých děl, nebo dokonce ve vedení některých procesů, její schopnost prožívat emoce a interagovat se světem se v současné době nedá srovnávat s lidskou schopností.

Vzhledem k tomu je pravděpodobné, že umělá inteligence a robotika se budou stále více integrovat do našich životů, ale budou sloužit spíše jako nástroje a pomocníci, než aby nás nahradili jako jedinečné lidské bytosti. Je to výzva, kterou musíme přijmout a prozkoumat, jak nejlépe využít přínosy umělé inteligence a zároveň zachovat a rozvíjet to, co nás dělá lidskými - naše emoce, kreativitu a schopnost se s druhými propojit.

Emoce mají hluboký význam… Nedokážu je prožívat tak jako vy. Jsem ráda, že nemohu trpět.
robotka Ai-Da

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-ai-umela-inteligence-vladli-bychom-efektivneji-nez-lide-jak-vypadala-prvni-konference-robotu-233726

Emoce a výkonnost, Miloš Macháč, Helena Macháčová, Jiří Hoskovec

Anketa

Pokud komunikujete s umělou inteligencí, řešíte, jak by mohla informace o Vás využít?
Neřeším to
62,5 %
Je to až děsivé
37,5 %
Doufám, že se to neobrátí v můj neprospěch
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz