Hlavní obsah

Elektrické a AKU nářadí dneška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina

První jarní slunce na nás už vykouklo zpod mraků a většina z nás se už nemůže dočkat teplých dní, kdy můžeme vyrazit ven i bez bundy a čepice.

Článek

Kromě mytí oken, detoxu organismu a uklízení zimních kabátů a bot do krabic se potřebujeme postarat o zahradu, aby nám to tam pak hezky rostlo a my si mohli užívat osobního ráje.

Ať už dřeme na zahradě dobrovolně, nebo ne, nebo třeba napůl dobrovolně, není od věci si práci usnadnit, alespoň občas od ručního nářadí upustit. Také jste někdy přemýšleli o tom, jaké zahradní nářadí dříve neexistovalo, ale jak náramně by se tehdy něco takového opravdu hodilo?

AKU nůžky na živý plot

První a jasná volba pro milovníky okrasných tújí. Co napadlo moje nejbližší, když se nastěhovali do domu se zahradou o rozloze 400m2? Samozřejmě si vysázeli túje naschvál po celém jejím obvodu, aby se pak v létě náhodou nenudili, anebo nechali své děti robotovat na zahradě jako by byli nevolníci. Neexistuje totiž nic lepšího než týden prázdnin stříhat túje ručními zahradními nůžkami.

Celou práci nám však dnes usnadní AKU nůžky na plot, protože pak můžete nechat své mužiky pouze shrabat větvičky a ekologicky je zlikvidovat. AKU nůžky, křovinořezy, sekačky i elektrické, aku, či motorové pily vybírejte s důrazem na výkon, popř. délku lišty a kmitočet. Málo výkonné nářadí se vám bude zasekávat.

Sekačka

Sekačka na trávu může být benzínová, elektrická nebo aku, tedy bezdrátová. Co je však naprosto uchvacující scifi - sekačka, co umí i sbírat listí! Je to většinou zařízení s horizontálně uloženým sekacím nožem, který listí nejdříve naseká, a pak vcucne. Možná znáte lidi, co se v hrabání listí vyloženě vyžívají, ale pro ty, co tuto práci zrovna dvakrát nemusí, může být tento stroj vcelku ideální.

Fukar

Fukar nám nahrazuje lopatu, hrablo nebo hrábě. Na podzim s ním rozfoukáte, shrnete a vysajete listí, popř. i kousky klacíků. Ten odpad putuje do vaku, který máte zavěšený na rameni, nebo ještě lépe - do batůžku na zádech. A v zimě si můžete ulehčit práci odfoukáním sněhu. Při výběru dávejte pozor na výkon, funkce zařízení a objem sběrného vaku.

Foto: Martina

Mečová pila čili ocaska

V rodinném domě bez elektrické nebo aku pily či benzínové motorovky se asi dá přežít, nicméně tyto stroje hodně urychlují práci a různé drobnější opravy, např. když vám padá pergola na hlavu a vy potřebujete vyměnit pár trámků a nařezat k tomu správně velké kusy. Elektrická nebo aku pila vám výrazně usnadní práci.

Mečová pila neboli ocaska je univerzální a kompaktní zařízení určené pro různé druhy materiálů. Aku ocasku tak jednoduše vezmete, a můžete s ní ořezat stromek, nařezat trámy k pergole anebo i řezat do kovu.

Práce na zahradě je sice domácí fitko, ale ani se cvičením se to prý nemá přehánět, nadměrná tělesná námaha totiž bezesporu velmi škodí. Proto má každý své oblíbené nářadí, kterým se dá ulehčit práce, ke svému základnímu vybavení. Podívejte se, na co nezapomenout při výběru zahradního nářadí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Nářadí

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz