Hlavní obsah
Bydlení

Jak ušetřit pomocí podlahového topení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Jak si zpříjemnit domácí komfort? V tomto článku naleznete několik tipů, jak co nejlépe využít podlahové vytápění a zároveň snížit náklady na vytápění.

Článek

Proč podlahové vytápění?

Může se stát, že vstáváme do chladného rána v domě, nebo máme v bytovce stálých 21 °C. Někdo si v této teplotě sedne v tričku na gauč a je mu teplo, jiný se v županu a chlupatých ponožkách zabalí do deky. Vnímání teploty je tedy značně individuální. Všichni ale cítíme stejně, že teplo od nohou výrazně ovlivní náš osobní pocit tepla a zvýší pocit pohodlí. Podlahové topení je proto velmi komfortní.

Když ho máme doma, pocitová teplota se nám zvýší i při omezeném topení. Snížením teploty ušetříte náklady na vytápění. Řečeno jinak, tím, že budeme topit na teploty doporučené vyhláškou, můžeme ušetřit až 20 %.

Elektrické podlahové topení

Elektrické podlahové topení, topné kabely či rohože, se vkládají bezprostředně pod dlažbu do tenké vrstvy flexibilního lepidla. Montáž kabelů pro elektrické podlahové vytápění výrazně usnadní topné rohože. To se na podlahu místo složitého zaplétání kabelů položí rohože s kabely již předpřipravenými pro montáž. Topné vodiče jsou obklopeny plastovou izolací.

Cena za podlahové vytápění odráží velikost, materiál a výkon topných kabelů. Tyto tři zmíněné faktory musí být přizpůsobeny konkrétní místnosti. Např. pokud by byly výkon a tloušťka kabelu příliš malé, kabely by nedokázaly místnost vytopit.

Foto: Martina

Topná rohož K&V Thermo

Teplovodní podlahové vytápění

Teplovodní podlahové vytápění je naproti elektrice zcela jiný systém, kdy se plastové trubky pokládají na speciální systémové desky tzv. suchá pokládka. U mokré pokládky se často dává přednost způsobu zalití potrubí anhydritem.

Teplovodní voda je následně ohřívána ve zdroji tepla a následně cirkuluje v uzavřeném okruhu potrubí nebo hadic, které jsou umístěny pod povrchem podlahy. K provozu stačí voda ohřátá na cca 30 °C, která se udrží dlouho teplá. Je však potřeba počítat s tím, že než se místnost vytopí podlahovým topením, může to trvat i jednu hodinu v závislosti na výchozí teplotě, velikosti místnosti a její izolaci.

Komu se vyplatí podlahové topení a kolik stojí

Cena teplovodní podlahovky se pohybuje okolo 700 – 1 000 Kč na metr, což se i s prací znásobí na cca 150 000 Kč. Kvůli pokládce je potřeba počítat se zvýšením podlahy o cca 5 cm. Elektrické podlahové topení disponuje minimálním zvýšením podlahy a nižšími vstupními náklady, okolo 80 000 Kč pro průměrný dům o 150 m2, ale vzhledem k jeho vysokým nákladům na energii je nutné zvážit, zda jsou elektrické topné rohože dlouhodobě udržitelným řešením.

Kombinace podlahového topení s dalšími zdroji tepla

Podlahové elektrické i teplovodní vytápění se především běžně kombinuje s běžnými zdroji tepla – krb, kotel, plyn s tím, že teplovodní vytápění se využívá často v kombinaci s tepelným čerpadlem voda/vzduch nebo s výkonnou solární elektrárnou o nejméně 10 kWp.

Elektrická podlahovka se vyplatí zvláště v případě doplňkového topení nebo pro menší místnosti, které nejsou náročné na vytápění, např. koupelny a kuchyně, kde nelze umístit radiátor, nebo položit vodní podlahové topení a kde teplá podlaha člověku mnohonásobně zvýší komfort.

Správné umístění podlahového vytápění je též klíčové pro jeho účinnost. Ideálně by měl být umístěn v oblasti, kde trávíte nejvíce času, například u stolu, před televizí nebo ve vaší oblíbené části obývacího pokoje.

Regulace teploty a časový spínač

Dalším důležitým faktorem je regulace teploty. Podlahové topení, ať už elektrické nebo teplovodní, obsahuje v ideálním případě ovládací prvky, jako jsou termostaty nebo regulátory, které umožňují uživatelům nastavit teplotu a provoz topného kabelu podle svých potřeb.

Nastavte teplotu tak, aby vám bylo příjemně a zároveň se snažte udržovat nižší teplotu v celé místnosti. Pokud je to možné, využijte časového spínání. Není třeba, aby bylo topení zapnuté nepřetržitě i v době, kdy nejste doma. Nastavte ho tak, aby se zapínal pouze v době, kdy je místnost využívána, například ráno a večer, nejlépe s časovým předstihem.

Další tipy pro zútulnění interiéru

Jaké materiály mají vliv na zútulnění interiéru a odhlučnění holých nehostinných stěn a podlah? Jednoznačně látka. Jsou vítány všechny tlusté izolační termo závěsy, rolety a markýzy, těsnění do dveří a oken, a již zmíněné deky a plédy. Nezapomínejte, že kromě podlahy, dveří a oken může velká část tepla unikat také střechou.

Podlahové vytápění je skvělým způsobem, jak zvýšit efektivitu topení a větší pocit tepla i při nižší teplotě, díky tomu, že teplo jde od nohou. Také je potřeba naistalovat topné kabely tam, kde to skutečně využijete. Elektrické podlahové vytápění se na rozdíl od toho teplovodního může značně prodražit, proto je vhodné vzít na vědomí, jaký důvod vás vede k jeho pořízení. S dodržováním určitých pravidel můžete snížit náklady na energie a užít si teplo domova během zimních měsíců.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz