Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Jak na LED osvětlení proti nespavosti a existují zdravé LED žárovky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Na zdravé osvětlení nepotřebujete žádné super speciální, doopravdy zdravé ani exkluzivně drahé LED žárovky. Stačí nám normální LED žárovka za 100 – 200 Kč.

Článek

Problém totiž často tkví v tom, že na sebe nadbytečně necháváme působit škodlivé vlivy modrého záření. Spánek narušuje především psychika. Na tyto a podobné problémy správná barva světla samozřejmě nestačí. Třeba šikanu v zaměstnání, rozchod s dlouhodobým partnerem anebo smrt křečka asi těžko uzdraví světlo o teplotě chromatičnosti o 2 200 K.

Co vám ale světlo vyléčí, je to, co si myslí váš organismus. Když budete dodržovat pár jednoduchých pravidel, organismus pochopí, ve které hodiny má spát. Samotná žárovka nám takové přenastavení nezaručí, to musíme my sami.

Co je to teplota chromatičnosti

Teplotě chromatičnosti jsem se věnovala již v předchozím článku, i tak se ale může hodit shrnout to nejdůležitější. Máme oranžové světlo, což se měří na 1000 – 2700 K, žluté světlo okolo 3000 K, bílé neboli neutrálně bílé světlo o 4000 K a bílé světlo s namodralým podtónem, které se báječně hodí k vánočnímu osvětlení na balkón, od cca 5300 K.

Foto: Martina

Správná žárovka

Ve většině pracovních hal, obchodů a kanceláří se používá bílé světlo okolo 4000K. Tento typ umělého světla simuluje světlo denní v době okolo poledne a je pod ním dobře vidět na práci. Náš mozek si pod tímto světlem myslí – je poledne, musím pracovat, spí se až v noci.

Potíže se spánkem začínají už večer dvě hodiny před tím, než si jdeme lehnout. Necháváme na sebe svítit žárovku a k tomu se můžeme dívat na televizi, dívat se do mobilu nebo do svého notebooku. Náš mozek, i když je unaven, se díky tomuto množství nepřirozeného světla, neusne.

Většinou se doporučuje dvě hodiny před spaním nekoukat na televizi ani do mobilu a svítit žárovkou o nižší teplotě chromatičnosti, která nepřesahuje 2700K. Čím oranžovější barva žárovky a nižší svítivost, tím lepší. Snadno dostupné jsou také stmívací žárovky, u kterých si nastavujete barvu světla podle nálady. V pozdním odpoledni v zimě může být více do žlutobíla, večer spíše do oranžova.

Hraje roli svítivost?

Záleží i na tom, jak jasnému světlu se vystavujeme. Lumeny (lm) měří jas světla. Druhá nejdůležitější jednotka v oblasti osvětlení je lux (lx). Lux bere v potaz i vzdálenost světla. Tudíž nám dokáže sdělit i to, jak moc je místnost osvětlená.

Foto: Unsplash

Klasická místnost může být osvětlena v hodnotě 300 - 500lx. V podvečerních hodinách před spánkem se doporučuje hodnota cca 180lx, což vypadá tak, že si zapnete už jen menší lampičku nebo jen část stropního osvětlení.

Moderní LED světla mohou mít vyšší svítivost, než klasické edisonky, i když mají nižší výkon. Někdy může dojít k mýlce, že svítivost se odvíjí od výkonu, ale není to tak. Svítivost se měří pomocí veličiny světelného toku, světelný tok se zapisuje v jednotce, která se nazývá lumen. Čím víc lumenů žárovka má, tím více svítí.

Jak poznat kvalitní žárovku

Kvalitní zdravá žárovka nemusí stát žádných 400 Kč. Stačí ta obyčejná za stovku, protože má úplně stejné vlastnosti. Jediné, co se liší, může být kvalita materiálu a teplota chromatičnosti. Zdravá žárovka má totiž nanejvýš 2000 K. Takovou tzv. oranžovou žárovku si ve stejné kvalitě můžete koupit kdekoli jinde, a zaplatit za ní třetinu.

Co dalšího můžeme udělat pro zdravý spánek?

Možná to nejhorší, co můžeme udělat, je dívat se chvíli před usnutím na televizi nebo do mobilu. Je pravda, že to mnohdy může mít uspávací efekt, protože si tím unavíme oči. Na druhou stranu, jestliže u sebe pozorujete příznaky nedostatku spánku, proč nezkusit omezit modré světlo?

Foto: Unsplash

Příznaky nedostatku spánku

Pokud se málo vyspíme, je dost možné, že nás bude bolet hlava a nebudeme se dostatečně soustředit nebo se nám bude špatně učit, protože to jediné, na to budeme myslet, je pohodlná postel. Nedostatek spánku může způsobit i v hodně rychlé zkratce zvýšení tlaku a hormonální nerovnováhu, což má za následek malátnost, přibývání na váze, přetrvávající věčnou únavu, mozkovou mlhu a nízkou imunitu, chuť k jídlu a k životu obecně, aktivuje tendence k depresím.

Jak omezit modré světlo

Ideální by bylo 2 hodiny před spánkem meditovat nebo se modlit při svitu jedné svíčky, ale ne všichni z nás jsou až tak moc duchovně založení. Důležité je se trochu zklidnit, jakýmkoli způsobem máte nejradši a neporušujete jím zákon. Na prvním místě zkuste zvážit možnosti, kterými se úplně vyvarovat modrému světlu. Můžete si číst nebo si třeba povídat s blízkými.

Foto: Unsplash

Kdo má ale svůj mobil nebo televizi rád, a nechce se toho vzdávat, může používat filtry modrého světla na mobil. Stáhnete si aplikaci a použijete filtr, který vám zažlutí obrazovku. Současně s tím si snižte jas. Filtr výrazně sníží efekt modrého světla, ale když můžete, je lepší se na telefon alespoň večer vykašlat. Na televizi se vyplatí alespoň snížit jas, ale existují i speciální programy, co za snížení jasu zažlucují barvy.

Kdo nekamarádí s technikou a už vůbec ne s moderními aplikacemi, kam nesedí nikdy žádné heslo, nedej bože s nastavováním televize, může si koupit brýle proti modrému světlu. Ty fungují stejně jako filtr. Používejte jen tak dlouho, jak je vám to příjemné. Procenta blokace modrého světla vám potom napoví, jestli budete mít brýle sytě oranžové, skoro červené, nebo jen malinko žluté. I zažlucené brýle pomáhají, ale ne tak účinně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám