Hlavní obsah

Jak vybrat osvětlení do každé místnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: SOLLUX

Možná si stavíte dům nebo rekonstruujete byt, popřípadě si chcete pořídit nové osvětlení, ale zatím se v tom moc nevyznáte?

Článek

Podívejte se na místnost nebo zahradu a zkuste si představit, jaké světlo by se tam hodilo. Na zahradu a do každé místnosti se dávají určité typy světel, které většinou najdete ve filtrech na e-shopech typu Möbelix, Hornbach, K&V ELEKTRO apod.

Pozor na teplotu chromatičnosti

Teplota chromatičnosti je, zjednodušeně řečeno, barevný odstín světla, který se měří v Kelvinech. Buď máte světlo úplně oranžové, se žlutým podbarvením, anebo s modrým podtónem. Různé barvy světla jsou vhodné do různých místností. Proč?

Foto: Martina

Úplně oranžové světlo vypadá tak, jako když svítí svíčka (1900 – 2300 K). Vidíte pod ním, nebo aspoň já, špatně na čtení a vlastně úplně na všechno. Používá se třeba do pražských kavárniček a obývacích pokojů či altánů, kde chceme podvědomě či schválně navodit tzv. intimčo klid a uvolnění.

Foto: Martina

Světlo o 2700 K by se to dalo přirovnat ke světlu edisonky u vaší babičky doma, když jste byli malí. Osvětlení s teplotou chromatičnosti do 2700 K se hodí především do ložnice a obýváku, protože neobsahuje modré záření, které se vyskytuje přirozeně v denním světle a udržuje nás v bdělém stavu. Jestliže se dlouho díváme na obrazovku mobilu, televize a počítače, nebo jsme po dlouhou dobu pod zářivkami vyzařující bílé světlo, můžeme mít potíže se spánkem. Příčinou toho všeho je právě modré záření.

Foto: Unsplash

Do obývacího pokoje si však s klidem můžete dát i více neutrální barvu světla, která odpovídá 3 000. Neutrální barva světla 4000 K imituje denní polední světlo. Díky tomu se používá i k léčbě depresivních stavů. Toto světlo je pro někoho do obýváku moc bílé, třeba mně zase vyhovuje víc, protože pod ním dobře vidím. Tato teplota chromatičnosti se hodí zvláště pro pracovní prostory, do lampičky na pracovní stůl, na zářivku ke kuchyňské lince, do koupelny, WC a předsíně.

Foto: Unsplash

Teplota chromatičnosti od hodnoty 6 500 K je již namodralá a působí na nás nepřirozeně. Používá se např. do garáže. Vyšší teploty chromatičnosti 7 000 – 10 000 K se blíží již ke tmě pod zamračenou oblohou, své využití najdou v různých laboratořích, skladových prostorech apod.

Při výběru teploty barevnosti se řiďte především podle vašeho vlastního pocitu, protože každému je příjemné něco jiného. Nejlepší je vyzkoušet si světlo naživo v obchodě, abyste zjistili, jestli vám zvolený typ osvětlení vyhovuje.

Jak silně bude žárovka svítit?

Teplota chromatičnosti se váže s hodnotou světelného toku, která se udává v lumenech. Čím více lumenů, tím vyšší svítivost. Svítidla s malým počtem lumenů jsou tlumenější a nevydávají tolik světla.

Foto: Unsplash

3 nejčastější typy svítidel o interiéru

Jak již bylo zmíněno, na každém e-shopu si najdete seznamy svítidel, které se hodí do určitého typu interiéru. Pro hlavní osvětlení se používají nejčastěji stropní svítidla. Pokud máte vysoké stropy, pořiďte si svítidla závěsná. Závěsná svítidla se však doporučují pouze v případě, že vám nebudou vadit v průchodu.

Foto: Unsplash

Na strop se často instalují i moderní bodová světla. U nich je potřeba se dívat na světelný tok, který nesmí být moc vysoký, bodovky totiž mají obecně silnou svítivost. Často se rozmisťují pro tzv. akcentové osvícení, kdy strategicky osvětlují např. prostor nad konferenčním stolkem či prostor nad jídelním stolem.

Chybu neuděláte ani pořízením nástěnného osvětlení jako výrazného prvku do interiéru. Často se prodávají v krásných designech, které zútulní a zlepší vzhled každého pokoje, protože doplňků na stěně si všimneme hned. Jestliže máte dostatek místa, můžete zvážit i pořízení stojacích lamp.

Foto: Unsplash

Designová svítidla

V dnešní době máme, co se týče výběru svítidel, jednu nespornou výhodu. Pokud se přistoupí na kompromis mezi cenou a kvalitou, dají se za rozumnou cenu pořídit i krásné designovky, kterými se můžeme kochat celé večery a cítit se u sebe doma jako na zámku nebo kdekoli jinde je nám to blízké. Kdo by nechtěl lampu ve tvaru spirály, lustr v podobě medúzy, závěsná svítidla s květináči pro pěstování zelených rostlin nebo nástěnná svítidla ve tvaru mušle? Kouzlo interiéru podtrhnete tím, že vyměníte plast za dřevo, ocel nebo keramiku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz