Hlavní obsah
Bydlení

V čem spočívá nová legislativa u fotovoltaiky pro SVJ?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Jednání o novém energetickém zákonu, který umožní bytovým družstvům a společenstvím vlastníků jednotek se definovat jako „energetická společenství“, se odkládá na rok 2024.

Článek

Tak budou moci BD a SVJ moci vyrábět elektřinu a využívat společný odběr elektřiny z distributorské sítě.

Podmínky pro umístění FVE na bytový dům

U rodinných domů nemusíte řešit souhlasy členů SVJ jako u bytového domu. Podle nové vyhlášky budete potřebovat alespoň dvě třetiny hlasů všech spoluvlastníků. Tímto je možné se vyhnout situacím, kdyby případná menšina nebo jedinec fotovoltaiku nechtěl a blokoval rozhodnutí většiny. Úspory na energiích však čerpají všichni členové.

Dále nemusíte žádat o stavební povolení ani ohlášení stavby, pokud instalace solární elektrárny nemá vliv na vzhled, bezpečnost a způsob užití stavby, anebo nezasahuje do nosných konstrukcí, či se nenacházíte v památkové zóně.

Foto: Unsplash

Jak se budou rozúčtovávat finance?

FVE se běžně financuje skrze společný fond. Členové si vytvoří vlastní mikrosíť, příp. mikrogrid, a budou si spotřebu elektrické energie rozpočítávat sami. Elektřina se sdílí a přeposílá bez poplatků. Energie ze solární elektrárny se využije nejlépe na potřeby bytového domu pro společné prostory, spotřebiče v bytech a na topení.

Distributor vás sice uvidí jako jednoho odběratele, ale ve své vlastní mikrosíti si budete moci rozúčtovat platby za elektřinu sami za podmínky instalace elektroměru. Každá bytová jednotka bude mít svůj vlastní podružný elektroměr, od kterého se bude odvíjet fakturace. Vlastníci, kteří se nepodílí na výrobě energie, nemají povinnost instalace průběžného měření, popř. lze uvažovat o spravedlivém rozdělení podílu na bytovém domě.

Z odběrného místa čerpají elektřinu jednotlivé byty. Přináší to s sebou tak nutnost zásahů do elektroinstalace z důvodu zapojení FVE ke všem bytovým jednotkám podílejících se na výrobě a rozvodům teplé vody.

Kdo jsou to aktivní spotřebitelé?

Z nové evropské legislativy vyplývají určité výhody pro aktivní spotřebitele. Samotná výroba elektřiny se tudíž neustále zpřístupňuje všem bez zbytečných poplatků a byrokracie. Aktivní jednotlivci či skupiny lidí, např. domácnosti, které vyrábějí elektřinu, ale nemají ji za předmět podnikání. Tito (tzv. aktivní) zákazníci nemusí vlastnit na výrobu elektřiny licenci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz