Hlavní obsah
Bydlení

Infrapanel se hodí na topení i v létě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina

V letním období plném krásného počasí s dostatkem optimistického slunce se většina lidí potřebuje spíše ochladit, než aby se topilo. I tak ale existují případy, kdybyste to topení rádi zapnuli.

Článek

Můžete mít kamenný dům s vysokými stropy, do kterého vám jde celkově málo světla, a jednu stranu otočenou na sever, ještě k tomu zakrytou dvěma velkými stromy.

Zatopit můžete chtít i z toho důvodu, že doma máte malé miminko anebo vám to už prostě nestojí za to po večerech doma mrznout a cítit teplo domova pouze obrazně. Tyto problémy se týkají většinou kamenných rodinných domů, které mají vlastní vytápění. Může se to ale stát i u staveb, převážně starších, které se využívají jako pracovní, skladové nebo kancelářské prostory. Pro tyto případy jsou nepříjemná zvláště období brzkého jara nebo začátku podzimu, kdy se přestane topit, anebo předtím, než se začne topit.

Foto: Martina

V dnešní době se už však dokážeme zařídit po svém. Jedna z možností, která pomáhá tento problém vyřešit, je to, že si pořídíme doplňkové topení ve formě topného infrapanelu. Infrapanely jsou čím dál více oblíbenější pro použití v domácnosti, typicky v koupelně. Proč zrovna infrapanel? Jeho největší výhodou je jeho energetická úspornost.

Jak funguje infrapanel

Infrapanel vyzařuje infračervené vlny, které neoteplují vzduch jako přímotop, ale ohřívají stěny a předměty všech živých tvorů včetně lidí. Právě ohřáté předměty a stěny dále přenášejí teplo do vzduchu. Některé infrapanely, konkrétně např. AENO, také kombinují funkci infračerveného záření a konvekce, kdy se nasaje studený vzduch a přes topné tělísko se vypouští do místnosti vzduch již ohřátý. Tak se teplo šíří rychleji a efektivněji.

Foto: Martina

Jak vybrat infrapanel

Na trhu je nepřeberné množství všeho, ale co se týče panelů, dívejte se hlavně na výkon. Podle toho určíte, do jaké místnosti infrapanel dáte.

V koupelně se nejčastěji setkáváme s topnými žebříky, které dokáží dostatečně vytopit malý prostor. Do ostatních pokojů nebo na prosklenou terasu můžete vybírat z infrapanelů s podstavcem k umístění na zem. Panel můžete také nainstalovat na stěnu nebo zavěsit na strop. Infrapanelu nesmí nic stínit. Způsob montáže si zvolte tak, aby panel mohl vyzařovat na co největší plochu.

Do špatně zateplených místností se budou hodit infrapanely o výkonu alespoň od 30 W/m³ a do menších místností od cca 20 W/m³, případně jich, např. na zimní zahrádku k restauraci, budete potřebovat více. Mnoho panelů je též vybaveno termostatem, pomocí kterého se dá udržovat stálá teplota zařízení.

Foto: Martina

Materiál a design infrapanelu

Infrapanely se nejčastěji vyrábí z nerezové oceli nebo sklokeramiky. Sklokeramické desky mají výhodu v tom, že déle udrží teplo. Navíc mají pěkný moderní vzhled. Pokud si budete chtít připlatit, můžete si pořídit i infrapanely, které vypadají jako mramor nebo třeba obrazy oblíbených malířů, jako jsou například Gustav Klimt nebo Vincent van Gogh. Infrapanely už dnes nejsou jen funkční prvky. Vaše obyčejná ložnice se v kombinaci se zatemňovacím závěsem, černým nábytkem a legendárním Polibkem promění na luxusní pokoj s tajemným nádechem Art Nouveau.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz