Hlavní obsah
Cestování

Chybí vám v zimě památky? Hrady a zámky otevřené po celý rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Radomír Šalda/Wikimedia Commons

Patříte mezi milovníky návštěv hradů a zámků? Prodloužený víkend, který nás čeká, je ideální příležitostí nějakou tu památku navštívit.

Článek

Turistická sezóna již sice na hradech a zámcích oficiálně skončila, i tak je ale možné vybrat si z pestré nabídky památek, které jsou návštěvníkům k dispozici celoročně. Téměř každý ví, že po celý rok je otevřen Pražský hrad, Hluboká nebo třeba brněnský Špilberk. Podívejte se ale i na další hrady a zámky, které je možné obdivovat po celý rok.

Zámek Děčín

Děčínský zámek patří mezi nejvýznamnější historické památky, které se nachází v severních Čechách. Zámek je turistům v listopadu k dispozici každý den od 9 do 17 hodin. V neděli 19. listopadu si v místním knihovním sále můžete poslechnout koncert barokní hudby Žalmy pro hraběte Chandose.

Hrad Loket

Impozantní středověký hrad Loket nad řekou Ohří je dominantou města, které si díky jeho věži můžete prohlédnout z ptačí perspektivy. Od listopadu do března je možné hrad navštívit denně od 9 do 16 hodin. V sobotu 18. listopadu se zde bude konat Poutní slavnost sv. Anežky České. Zároveň bude možné v těchto dnech navštívit multimediální expozici Rudolf II.

Zámek Sychrov

Novogotický zámek Sychrov je známý z pohádek Zlatovláska nebo Nesmrtelná teta. Mimo sezonu je možné navštívit základní prohlídkový okruh s názvem Novogotický klenot Rohanů, který návštěvníkům představí honosně zařízené Královské apartmá, knihovnu, hráčský salon, velkou jídelnu a mnoho dalšího. Až do konce roku je zámek přístupný od pondělí do neděle od 10 do 14 hodin.

Hrad Karlštejn

Po Pražském hradu druhý nejnavštěvovanějsí hrad v Čechách je návštěvníkům k dispozici i mimo sezonu. V listopadu je možné navštívit 1. prohlídkový okruh s názvem Císařská rezidence Karla IV., který zahrnuje prostory dvou pater Císařského paláce, hradní pokladnici, klenotnici nebo hradní vězení. V rámci prohlídky si mohou návštěvníci prohlédnout i kopii Svatováclavské koruny. Hrad je možné navštívit vždy od pátku do neděle v čase od 10 do 15 hodin.

Zámek Žďár nad Sázavou

Bývalý cisterciácký klášter, který je dnes zámkem rodiny Kinských, také vítá své návštěvníky i v období po hlavní turistické sezoně. V tomto období je možné navštívit prohlídkové okruhy Po stopách Santiniho a Za zdmi kláštera, který je možné navštívit vždy v úterý, čtvrtek a sobotu v pravidlených prohlídkách. Ve středu, pátek a neděli pouze po objednání. Zámek je otevřen od úterý do neděle od 9 do 17 hodin. V této době je přístupné i Muzeum nové generace plné interaktivních exponátů.

Hrad Křivoklát

Jeden z nejvýznamnějších a nejstarších královských hradů u nás nabízí během listopadu návštěvníkům svůj 1. prohlídkový okruh s názvem Hradní paláce každý víkend od 10 do 15 hodin. V rámci tohoto okruhu se seznámíte s prosotry Augustova vězení, kaple, Rytířského sálu, knihovnou, obrazárnou či Královským sálem. V pátek 17. listopadu je hrad výjimečně otevřen také.

Zámek Zákupy

Nádherný zámek v severočeských Zákupech nabízí prohlídku jedinečných prostor vybavených císařských salonů z poloviny 19. století. Od listopadu do dubna je v provozu speciální zimní okruh, který návštěvníky seznámí nejen s bohatě zařízenými místnosmi, ale také se zámeckou kaplí, císařským výtahem či zámeckou kuchyní. V listopadu je tento okruh k dispozici od úterý do neděle v časech 9:30, 11:00, 13:00 a 14:30.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz