Hlavní obsah

Jak dlouho vydrží AKU nářadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash

Vyplatí se investovat do AKU nářadí? Nevím proč, ale při slově AKU se mi vybaví police plné žlutého DeWALT AKU nářadí někde v garáži.

Článek

AKU nářadí rovná se – velké pohodlí. Nemusíte složitě motat kabely, což může zpomalovat práci, ani přemýšlet, kam nářadí s kabelovou šňůrou uskladnit. Prostě vezmete vrtačku, brusku nebo akumulátorový šroubovák a můžete se rovnou vrhnout do práce.

Výhody AKU nářadí

Zásadní výhoda AKU nářadí spočívá v tom, že nemusíme hledat připojení do zásuvky. Nejsme tudíž závislí na přísunu elektřiny. Pokud dojde šťáva, vložíte akumulátor do nabíjecí stanice a vezmete si náhradní. Základem totiž je vlastnit minimálně dvě baterie, abychom mohli pracovat s nářadím i v době, kdy se baterie dobíjí. Další velkou výhodou je to, že AKU nářadí obecně pracuje na nižším napětí, a proto nehrozí úraz elektrickým proudem. Nářadí k tomu přizpůsobené můžeme tedy použít i za mokra.

S AKU nářadím můžete pracovat i v místech, kde by bylo jinak nepohodlné tahat kabely, např. ve výškách a ve stísněných prostorech na půdě. Tento typ nářadí se také hodí na zahradě v místech, kam kabel nedosáhne. V dnešní době již máme k dispozici také AKU zahradní nářadí, jako jsou sekačky, strunovky, fukary, křovinořezy a zahradní nůžky, řetězové pily atp. Kdo by si chtěl pořídit něco na zahradu, z této oblasti zahradního nářadí vyniká především značka VeGA.

AKU nářadí je také ekologičtější, protože není poháněno na spalovací motor, který do ovzduší vylučuje nezdravé zplodiny. Tento typ nářadí může být i celkově pohodlnější na manipulaci, protože je lehčí, méně hlučný, nenáročný na údržbu a má kompaktnější rozměry.

Vlastnosti Li-Ion baterií

Jestliže uvažujete o koupi AKU nářadí, bude vás zajímat kvalita baterií a jejich životnost, aby vám nářadí vydrželo na dlouho. V dnešní době se AKU nářadí vyrábí pouze s lithiovými bateriemi. Použití Ni-Cd a Ni-MH baterií pro AKU nářadí je již dávná minulost. Li-Ion baterie od svých předchůdců disponují dvěma hlavními přednostmi. Jsou šetrné k životnímu prostředí a nedochází u nich k občasné závadě, která byla možná trochu nešťastně nazvána „paměťový efekt“.

K tomuto efektu dochází v případě, že kapacita akumulátoru klesne i přesto, že byl plně dobit. Baterie si totiž „zapamatovala“, že v minulosti nevyužila svoji kapacitu plně, a snadno se tedy znovu zase vybije.

Lithiové baterie se vyznačují dalšími vlastnostmi jako lehčí a menší rozměry, pomalejší vybíjení a velmi nízká samovybíjecí schopnost a vysoká životnost. Jejich schopnost uchovat elektrický náboj je až o 50% vyšší než u Ni-Cd a Ni-MH baterií.

Foto: unsplash

Jak se správně starat o akumulátor do AKU nářadí

Li-Ion baterie potřebují chránit před hlubokým vybitím, jinak dochází k poškození akumulátoru. Proto je potřeba baterie pravidelně dobíjet i v případě, že nám delší dobu leží na poličce. Pro uskladnění je necháváme nabité na 40 – 80% kapacity. Dále se doporučuje nenabíjet baterie na 100% kapacity. Li-Ion baterie též nesnesou velké teplotní extrémy, ať už jsou to teploty pod bodem mrazu nebo naopak +50 °C. Není proto dobré je přes léto nechávat dlouho v autě.

Kompatibilita baterií do AKU nářadí

Při výběru AKU nářadí je nejlepší zůstat u jedné či dvou značek. Co se týče prémiové kvality, která nikdy nezklame, doporučuji se obrátit především na značky DeWALT, MAKITA, Milwaukee a profesionální sady od BOSCH. Výrobci usilují o to, aby akumulátory pasovaly do co nejvíce druhů zařízení, nebo se mohou spojit i s další firmou a používat stejný typ baterie, případně použít speciální adaptér. Musíme si však dát pozor na přehřátí přístroje.

Foto: unsplash

Napětí akumulátoru

Jak už bylo naznačeno dříve, když si pořizujeme AKU nářadí, musíme myslet i do budoucna. Můžeme potřebovat např. menší vrtačku, ale později se třeba rozmyslet, že by se nám hodila výkonnější bruska. Proto nejčastější volba jsou 18 V akumulátory s nabíječkou. AKU nářadí se často vyrábí v řadách po 10,8 V, 12,5 V, 14,4 V, 18 V, 54 V apod. Tato čísla jsou násobkem počtu voltů a počtu článků, např. 5 × 2,5 V.

Pro koho je vhodné AKU nářadí

AKU nářadí pořídíte za vyšší cenu, než klasické nářadí se zapojením do zásuvky. Pokud potřebujete jednu vrtačku, kterou využijete jednou za dva roky, můžete si pořídit klasickou se síťovým napájením, protože je levnější a nemusíte řešit žádné baterie. Za podmínky, že jednoduše nesnášíte kabely nebo chcete nářadí využívat častěji, kvůli práci nebo to máte jako hobby, kvalitně vyrobené a správně opečovávané nářadí vám vydrží dlouhou dobu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz