Hlavní obsah

Jak nám chytrá domácnost může usnadnit život?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Martina

Prvky chytré domácnosti si můžete doma naistalovat i sami, a vstoupit tak do světa, kde se fantazie prolíná se skutečností.

Článek

Možná si pamatujete na Vetřelce 2, kdy Ellen Ripleyová volá zaměstnanci společnosti Carterovi Burkemu přes zaměstnaneckou vizitku. Není zrovna jisté, zda si lidé v té době takhle volali normálně, spíše to byl jen výplod fantazie. Pan Cameron, režisér filmu, asi nebyl vyloženě technik. Nicméně, podobné fantazírování se v dnešní době stalo skutečností v podobě chytré domácnosti.

Základ je v přístupovém bodu

Než se dostaneme k účelu Smart Home, neboli chytré domácnosti, rozebereme si, co se pod tímto pojmem skrývá. Chytrá domácnost je systém, který se opírá o centrální prvek, tedy přístupový bod. Do tohoto systému si můžeme zařadit, kolik prvků chceme. Těmito prvky myslíme např. stmívající žárovky, které třeba ještě k tomu mění barvu. Aby žárovky fungovaly, potřebujeme je propojit přes jeden centrální bod čili propojovací zařízení – WiFi nebo Bluetooth. Zařízení musí být připojeno k internetu, bez signálu nefunguje.

Centrálním prvkem může být WiFi router, kam se mohou žárovky napojit přes protokol WiFi. Další centrální bod může být propojovací zařízení, kterým se říká bridge nebo hub, které fungují na technologii ZigBee nebo Z-Wave. K těmto zařízením se vám již zmíněné žárovky mohou připojit skrze rádiové vlny. Chytrá zařízení (světla, topení) k tomu vyrobená můžete připojit i přes Bluetooth.

Různé technologie se mezi sebou mohou i míchat. Chytré osvětlení Philips Hue Bridge funguje na kombinaci WiFi a ZigBee, a proto, když si např. v obýváku nalepíme chytré LED pásky, můžeme je zhasínat a rozsvěcet, nebo třeba stmívat a měnit barvy, i přesto, že jsme třeba 10 km daleko do domova, a třeba nasedáme po práci do auta.

Jak se chytrá domácnost ovládá?

Z toho vyplývá, že chytré žárovky se dají ovládat z mobilu přes aplikace, kde můžeme zapnout hlasové ovládání jako je Amazon Alexa, Google Assistant nebo Apple HomeKit. Tyto aplikace mohou komunikovat s nejrůznějšími zařízeními pomocí WiFi a Bluetooth. U žárovek je vhodné si pořídit i vypínač na zeď. V koupelně nebo kuchyni s sebou nemusíme nutně nosit mobilní telefon, a proto je lepší mít vypínač na zdi tak, jak jsme zvyklí.

Foto: Martina

Úloha Smart Home v běžném životě

Účel chytré domácnosti spočívá, mimo zhasínání a rozsvěcení lampiček, v tom, že ušetříte na energiích a máte lepší přehled nad svým výdejem a spotřebou. Druhý nejčastější cíl se opírá o zabezpečení budov.

Koncept chytré domácnosti se dá integrovat do zabezpečení domácnosti a vstupních systémů, a ovládat tak např. zámky a kamery, domácí alarm nebo čidlo přítomnosti, dále do termostatů, kde se dají nadefinovat časy, aby nám topení začalo hřát třeba půl hodiny před příchodem domů, nebo regulovat nastavenou teplotu, aby topení nehřálo víc, než je nastaveno.

Jedna z hlavních výhod systému chytré domácnosti je komfort. Mnoho lidí využívá též systém pro ovládání žaluzií. Venkovní žaluzie, které slouží k úplné zatemnění místnosti a přispívají k tepelné izolaci či ochraně před větrem, si můžete pohodlně otevřít i zavřít stisknutím jednoho tlačítka na ovladači.

Na co si dát pozor

Od smartphones, chytrých telefonů, jsme se dostali až k chytré domácnosti. Dnešní doba nám poskytuje mnoho možností pro vylepšení života. Hodíme lokalizační čip do auta, na klíče nebo kamkoli, a najdeme ho telefonem. Můžeme jednoduše ovládat termostat připojený k tepelnému čerpadlu nebo si vytvořit zabezpečovací systém proti vloupání. Pouhým stisknutím tlačítka si to doma vytopíte na určitou teplotu, vrata nebo vstupní dveře od domu otevřete na kód.

Při odříznutí zdroje energie zvenčí mohou posloužit záložní zdroje či baterie. Zato porucha v centrálním systému, překopnutý kabel a podobné srandy zapříčiní, že systém nebude fungovat, a proto je potřeba možnost manuálního sepnutí nebo otevření, např. pokud nefunguje odemčení dveří na kód, musí to jít klíčem. Se zabezpečovacími systémy se můžete seznámit též víc do hloubky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz