Hlavní obsah

Jak ušetřit s fotovoltaikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina

Některé křiklavé slogany od dodavatelských firem se nás snaží přesvědčit o různých nesmyslech, třeba roční návratnosti investice, že budeme plně soběstační, že tepelné čerpadlo nám vytopí dům do tropických teplot apod.

Článek

Některé křiklavé slogany od dodavatelských firem se nás snaží přesvědčit o různých nesmyslech, třeba roční návratnosti investice, že budeme plně soběstační, že tepelné čerpadlo nám vytopí dům do tropických teplot apod. Pokud se však očekávání nesplní, přijde zklamání a máme z toho spíš oplétačky než užitek.

Přitom se fotovoltaická elektrárna (zkráceně FVE) vyplatí, pokud máme vhodně nastavený systém. Jak se dá správně ušetřit s fotovoltaikou a systémy, které s ní mohou být v kombinaci?

Pro vysvětlení celého problému musíme začít pěkně od začátku. V posledních 15 letech se rapidně snížila cena solárních panelů. Jednak to předurčil rychlý technologický vývoj, jednak se zrychlila výroba panelů a zlepšila kvalita použitých materiálů. Zvýšená poptávka po fotovoltaice také umožnila rychlý odbyt, s čímž se váže i snižování cen.

S akumulací nebo bez?

Dříve více pořizovaly i systémy bez akumulace energie, protože panely byly tehdy ještě drahé. Nyní se od nich spíše ustupuje. Představte si třeba, že jste si koupili solární panel a postavili ho vedle bazénu na zahradu, aby vám ohříval vodu zadarmo ze sluneční energie. Zní to skvěle. Sice návratnost tak růžová zase nebyla, ale měli jste panel.

Dneska koupíme fotovoltaické panely za mnohem nižší cenu. Můžeme si tak dovolit investovat do větších a složitějších systémů, protože se nám to v dohledné době, okolo 10 let, vrátí nazpátek. Příspěvky od státu, které odpovídají max 50 % celkových realizačních výdajů, tuto návratnost ještě urychlují.

Akumulace do vody

Solární elektrárna se rozděluje na typy podle systému a užitých komponent. FVE s akumulací do vody je relativně levný systém, který se propojí s bojlerem a ukládá přebytky energie do teplé vody. V tomto případě je potřeba zajistit dostatečně velký bojler, aby pobral co nejvíce teplé vody v čase, kdy solární systém na střeše vyrábí energii. Jediná nevýhoda tohoto systému spočívá v nestabilním ohřevu vody, který je závislý na vnějších vlivech, tedy počasí.

Akumulace do baterií

Proto nejvýhodnější variantu nabízí bateriové úložiště, ze kterého můžete čerpat i v době, kdy fotovoltaická elektrárna produkuje na snížený výkon za nepříznivého počasí, v noci nebo v zimních měsících a v době, kdy se energie přímo nevyužívá, tzn. večer po práci. . Jen škoda, že solární akumulátory/baterie v dnešní době paradoxně značně podražily, protože jsou momentálně nesnadno k sehnání.

Foto: Martina

Jak velkou elektrárnu

Čím větší FVE, tím větší úspory. Proto je důležité se rozmyslet, jak velkou kapacitu vaší solární elektrárny využijete. Na jednu stranu, pokud se v modelovém příkladu rozhodnete využít co nejvíc potenciálu fotovoltaické elektrárny o výkonu okolo max. 10 kWp, budete ji moci bezproblémově využívat i na větší spotřebiče tak, že si třeba nabijete elektromobil a ještě ráno potom budete energeticky soběstační. Pro FVE elektrárnu o výkonu 10 kWp dobře využijete i baterie s kapacitou alespoň 20 kWh a např. 3 fázový střídač se 7 – 10 kW. Střídače pod 10 kW už nemusí stačit na větší spotřebiče.

Umístění FVE

Energii je nejlepší využívat v době, kdy na panely svítí slunce, a zbytečně nebrat energii z baterie. Velké spotřebiče, jako např. již zmíněný elektromobil, nabíjíme tedy za dne, dokud svítí slunce kvůli tomu, abychom další den mohli znovu vyjet a abychom večer mohli využívat solární elektřinu sledováním televize, vařením apod.

S tímto problémem se pojí i umístění panelů. Nejlepší je to na jih, to jasné. Jako alternativa se nabízí jihovýchod či jihozápad, nebo kombinace východ-západ. Většinou býváme doma hlavně odpoledne a navečer, proto se může vyplatit naistalovat více panelů na západní stranu spíše než na východ. Ale to záleží na každém z nás, někdo tráví více času doma ráno, popř. celý den. Fotovoltaické panely se mohou umístit na jakoukoli střechu, fakticky úplně jakoukoli, pokud není natočena vyloženě na sever.

S tepelným čerpadlem?

Fotovoltaickou elektrárnu můžete také kombinovat s tepelným čerpadlem, většinou v kombinaci s nenáročným systémem s jednoduchou instalací vzduch – voda, a tím ještě více ušetřit. I s tímto řešením dosáhnete na dotační příspěvek v odpovídající výši tak, aby se vám investice co nejrychleji vrátila. Navíc stát rozdává odměny tzv. kombinační bonus 20 000 Kč v případě, že spojíte více ekologických zdrojů energie najednou.

Ale opravdu funguje tepelné čerpadlo? Vážně nám to doma vytopí? Odpověď je ano, a to cca na 17 – 21 °C. Záleží na tom, jestli žijete v kamenném domě, paneláku nebo pasivní novostavbě. Stupně se mohou lehce lišit. Takže pokud nejste ze studeného odchovu nebo nemáte krev bez krevních destiček třeba jako vzácná žába Lithobates sylvaticus, které přes zimu zmrzne krev, ona usne, a na jaře se vzbudí a odskáče, možná by bylo lepší poohlédnout se i po nějakém kotli, třeba na biomasu, nebo v případě útulné novostavby po nějakém hezkém krbu do obýváku.

Foto: Martina

Úspory pomocí fotovoltaiky se odvíjí podle velikosti systému. Více ušetříte tím, že mimo svícení si budete např. nahřívat i teplou vodou. S druhou baterií ušetříte ještě více. Solární panely by měly být na jižní a případně spíše na západní straně. Energie, kterou nespotřebujete ihned, putuje do baterií. Přebytky energií se dají přeprodávat za spotové nebo fixní ceny. Tak nepřijde ani 1 W na zmar.

Zároveň je třeba mít na mysli, že každá FVE funguje na různých domech jinak. Otázky ohledně výkonu, kolik ušetříme a na kolik se nám vytopí dům, nám ukáže projektová dokumentace, kterou musíme vždy pečlivě projednat se dodavatelskou firmou, která by měla být vždy ochotna zodpovědět na všechny problémy. Za to, že v některých případech nám systém nevyhovuje, nemůže samotná fotovoltaika, ale lživý marketing, špatně nastavený projekt, anebo neochota personálu od dodavatelské firmy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz