Hlavní obsah

Jak vybrat elektrocentrálu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina

Domácí elektrocentrála či generátor slouží jako mobilní zdroj napájení nebo záložní zdroj energie při situacích, jako je výpadek proudu a v místech, kde máme ztížený přístup k elektřině, např. na chatě, dílně, na zahradě.

Článek

Může se zdát, že se jedná o poměrně složitý mechanismus, ale s několika pádnými radami si ji budeme vybírat podle způsobu použití.

Základní komponenty elektrocentrál

Jak elektrocentrála funguje a čeho se skládá? Elektrocentrála je agregát, který funguje na základě spalovacího dvou nebo čtyřdobého motoru a generátoru. Tento mechanismus je poháněný alternátorem, který vyrábí elektrickou energii. Palivo(nejčastěji diesel a benzín) se vpraví do motoru, odkud se přemění na elektrickou energii. Palivo se uchovává v zásobníku, tedy palivové nádrži. Té by neměl chybět ukazatel paliva, abychom věděli, kolik tam toho ještě zbývá.

Každý model elektrocentrály má svůj počet zásuvek, které mohou být přizpůsobené pro výstupní napětí 230V nebo 400V. Váha jedné elektrocentrály se pohybuje od cca 20 do 110 kg.

Druhy elektrocentrál

Elektrocentrály se dělí podle paliva na diesel, benzín a LPG. Dieselové elektrocentrály jsou většinou větší agregáty, které se používají v průmyslových budovách nebo na stavbách. Jsou velmi výkonné a odolné, což odpovídá i jejich hlučnosti. Jejich vlastností je též typický zápach nafty, kterou bychom např. na chatě nemuseli snášet dobře. Je úspornější až o 30% oproti benzínovým motorům, jejich nevýhodou je však výše investice.

Nejrozšířenější typ pro domácí použití jsou benzínové generátory. Jejich výhoda spočívá především v kompaktních rozměrech, dají se snadno přenášet, při větších vahách jsou v balení elektrocentrál často k dispozici přídavná kolečka s rukojetí, díky které se dá se strojem pohodlně manipulovat. Benzínové elektrocentrály jsou snadno přizpůsobitelné pro nižší výkon, můžeme si tudíž nabíjet i elektroniku jako jsou notebooky, mobily apod. Větší elektrocentrály vám též mohou napájet i větší domácí spotřebiče, jako je např. lednička.

LPG generátory jsou poháněné na zemní plyn. Jsou ekologičtější, než benzínové generátory, které vydávají výpary do ovzduší, a proto koupí a používáním tohoto typu výrobku ušetříte životní prostředí. Porovnáním s benzínovými generátory jsou LPG elektrocentrály o poznání tišší. Disponují nižším výkonem, přestože nijak zvlášť znatelným, minimálně o 10%.

Typy podle fází

Elektrocentrály se také dají rozdělit podle počtu fází. Zatímco jednofázové elektrocentrály jsou vhodnější do domácnosti, třífázové elektrocentrály jsou již větší zařízení s implementovanou zásuvkou nebo zásuvkami na 400V, kam se dá zapojit např. cirkulárka. Invertorové elektrocentrály jsou upravené tak, abyste si neohrozili vaši elektroniku, které do elektrocentrály chcete připojit. Inovativní technologie invertorových elektrocentrál navíc umožňuje tišší chod a více kompaktní rozměry.

Jakou elektrocentrálu zvolit pro konkrétní potřeby

Elektrocentrály se vybírají především podle výkonu, se kterým můžeme napájet určité druhy zařízení, které se dají rozdělit do tří skupin.

Pro spotřebiče odporového typu (jednoduché žárovky, varné konvice, žehličky apod.) nám stačí elektrocentrála se stejným výkonem. Pro spotřebiče indukčního typu už potřebujeme generátor, který má minimálně o třetinu vyšší výkon. Do těchto spotřebičů můžeme pro ukázku zařadit např. vrtačky, pily, křovinořezy – zkrátka elektrické nářadí. Třetím typem spotřebiče jsou např. výbojky, fotoblesky, pc zdroje a další náročnější vybavení – kapacitní spotřebiče, kterým je zapotřebí dodat i 10 x více energie. Potřebný výkon je nejlepší nechat si stanovit např. odborníkem v obchodě.

Foto: Martina

Elektrocentrála během kempování pod stanem najde své využití také pro osvětlení na večer.

Systém AVR x kapacitní regulace

Jestliže chceme připojit náš mobilní telefon k elektrocentrále, potřebujeme vybrat tu správnou, abychom si náš majetek neponičili. Jaká existují bezpečnostní opatření při používání elektrocentrál? Je to systém AVR anebo kapacitní regulace napětí.

K invertorovým elektrocentrálám můžete připojit mobil, tablet, set-top box, a mnohé další díky systému AVR = automatické regulace proudu, který udržuje v zásuvkách konstantní napětí bez kolísání. Některé modely elektrocentrál na systému kapacitní regulace napětí, který neumožňuje napájet citlivou elektroniku, která je dnes pro mnohé z nás nezbytností. Tyto stroje jsou určené převážně na napájení světelných zdrojů nebo na stavbách.

Výkon a kapacita motoru

Je vhodné dbát taktéž na kapacitu motoru. Čím větší kapacita, tím má elektrocentrála větší výdrž. Můžete mít elektrocentrálu se silným motorem, ale pokud bude malá nádrž, nevydrží dlouho běžet. Elektrocentrály dále vybíráme podle výkonu. Třeba benzínový generátor o výkonu 5kWA, který produkuje jednofázový proud 230V, bude stačit na vrtačku o výkonu 3kWA. Pokud tam připojíme rozbrus o 7kWA, nemusíme rozvinout plný potenciál nářadí.

Při výběru elektrocentrály si tedy musíme položit otázku, k čemu ji chceme využívat. Poté se díváme po základním parametru, a tím je výkon elektrocentrály, který musí být dost silný na to, aby utáhl potřebné zařízení, které chceme napájet. Jestliže budeme chtít napájet jemnou elektroniku, zaměříme se na elektrocentrály vybavené systémem AVR.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz