Hlavní obsah

Jak vybrat vypínače?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina

Až na to, že Vlasta Burian vypínačem otáčel a Američané zatáhnou páčkou, si mnoho z nás pod pojmem vypínač na první dobrou přestaví prostě kus bílého plastu s jednou nebo dvěma klapkami, kterým se rozsvítí a zhasnou světla. Toť vše.

Článek

Vypínač ale dokáže docela výrazným způsobem dotvořit atmosféru interiéru.

Nejčastější typy vypínače

Chcete si do domu nebo bytu pořídit vypínače nebo vám někde chybí, a chcete ho tam doplnit. V tom případě kontaktujete elektrikáře, který se vás zeptá: „A který vypínač?“ Jaké existují typy vypínačů a k čemu slouží?

Jednopólový vypínač č. 1

Pro místnosti, kde potřebujeme ovládat jedno světlo nebo jednu skupinu spotřebičů z jednoho místa, se používá jednopólový spínač. Má jednu klapku.

Vypínač č. 5 (lustrový vypínač)

Lustrový vypínač je napojen na jeden přívod. Skládá se ze dvou klapek, a tudíž s ním ovládáte dvě světla či jiná zařízení (např. ventilátor) z jednoho místa.

Foto: Martina

SCHEMA

Vypínač č. 6

Vypínač číslo 6 se nazývá také schodišťový vypínač. Znamená to, že s dvěma vypínači s jednou klapkou ovládáte jedno světlo ze dvou míst. Takže je tma, chcete jít do schodů, dole zapnete světlo a nahoře vypnete. Tento typ vypínače se používá také na dlouhých chodbách apod. Na přiloženém schématu můžete vidět, že disponuje dvěma vývody a jedním společným přívodem.

Vypínač č. 7

Vypínač č. 7 nebo také křížový vypínač má jednu klapku a umožňuje ovládání světla ze tří a více míst tam, kde se nachází více vstupů do místnosti. Např. když jdete do ložnice a zhasnete světlo v předsíni. Ráno z té předsíně jdete do práce, a zhasnete stejné světlo v chodbě u vchodových dveří.

Dvoupólový vypínač

Dvoupólovým vypínačem můžete ovládat i N vodič, a tudíž dva obvody zároveň. Má jen jednu klapku. Používá se všude tam, kde zařízení vyžaduje odpojení obou pracovních vodičů elektroinstalace. Například u spínaných zdrojů u LED osvětlení.

Trojpólový vypínač

Do kuchyně se dává trojpólový vypínač, kterým spínáte všechny tři fáze u třífázových spotřebičů v domácnosti. Nejčastěji se používá ke sporáku.

Zaměřeno na design

Už jste si někdy říkali, jak vytvořit autentický retro interiér v moderním podání ve stylu secese? Anebo toužíte po minimalistickém bydlení nebo hráčském doupěti či rodinném obýváku se šmrncem excentrického futurismu?

Foto: Martina

Vypínač ve stylu art deco

Retro interiéry

Jak vůbec v minulosti vypadaly vypínače? Nejdříve to byl jen spínač u žárovky. Z toho plyne, že se asi špatně hledal a představa, že by se světla mohla ovládat z jednoho centrálního místa, byl sen. V Americe se ujaly páčkové vypínače a v Evropě otočné spolu se založením továrny bratrů Berkerových. Jejich brand žije dodnes, výrobcem Berker vypínačů je firma Hager Electro. Dalším typickým designem značky Berker je vypínač s kruhovým nebo hranatým tvarem rámečku s kulatým vypínačem, který může být navíc doplněný o řadu funkcí.

Foto: Martina

Jste-li příznivci stylu vintage, můžete popřemýšlet nad otočnými vypínači. Jedete-li na retro vlně, ale místo napodobenin plakátů Alfonse Muchy na stěně vám tam spíš visí kytary, popř. rádi pijete whiskey a díváte se Peaky Blinders, mohly by se vám líbit vypínače v béžové barvě.

Foto: Martina

Obecně nejoblíbenější výrobci

Vypínače v moderním stylu se vybírají především podle tvaru, barvy, velikosti a popř. způsobu zapojení vzhledem k celému elektrickému obvodu v domě nebo v bytě. Velmi důležité je vyzkoušet si vypínač naživo v showroomu u prodejců s elektromateriálem jako je např. K&V ELECTRO nebo v hobby marketech. Tak zjistíte, jestli vám vyhovuje jeho velikost, jestli se po otisku nezanechávají šmouhy, které by vám mohly vadit, a podobně.

Nejprodávanější výrobci jsou především zavedené značky ze dvou hlavních důvodů. Zaprvé, máte u nich jistotu, že se produktové řady vypínačů nepřestanou vyrábět, a jestliže se výjimečně vyrobí nová řada, dostanete k tomu návod a adaptér. Ten druhý důvod je ten, že k vypínači najdete kompletní příslušenství. Jací jsou tedy nejznámější výrobci?

Foto: Martina

ABB

Společnost ABB nabízí kvalitní vypínače, většina řad jejich vypínačů a krycích rámečků se prodává ve vyšší cenové relaci. U vypínačů ABB naleznete širokou nabídku venkovních vypínačů v různých designem s vyšším stupněm krytí IP. Pokud si chcete pořídit venkovní vypínač se záklopkou, a chcete, aby opravdu hodně vydržel, často se doporučuje ten, který je vyroben z kovu. Některé řady vypínačů a rámečků ABB jsou vyrobeny z přírodních materiálů, jako je sklo, dřevo, mramor nebo porcelán. Specialitkou jsou kulaté retro vypínače Decento. Nejoblíbenější řada je ABB Tango, která nabízí jemné barvy a nenápadný design.

Foto: Martina

Legrand

Vypínače jsou elektroinstalační prvek, které ve svém domě chceme většinou něčím zakrýt. Můžete si pořídit klasické bílé nebo černé. Mají esteticky pěkný a akorát tak velký tvar. U této firmy se navíc můžete spolehnout na kvalitu materiálů.

Kdo radši minimalismus jako z Instagramu, může si vybrat krásný rámeček z řady Legrand Valena ALLURE. Naopak řadu Niloé Step charakterizuje široký rámeček s výrazně ostrými hranami. V řadě Mosaic si vyberete z výrazných barev a řadu Legrand Galea Life poznáte podle vypouklého tvaru. Na výběr máte tedy nepřeberné množství stylů, včetně zásuvek a vypínačů s vyšším stupněm krytí IP55.

Foto: Martina

Schneider Electric

Vypínače od Schneider Electric z řady Nová Unica mají moderní design s jednoduchým, plošším tlačítkem. Vynikají především tím, že mají malý mechanismus, proto se instaluje všude tam, kde je zapotřebí šetřit místem. Do vypínačů řady Unica můžete zacvaknout barevný ozdobný čtverec, hnědý, modrý, červený, a přidat tak svému bydlení na hravosti.

Další řady jsou například Schneider Electric Asfora s pěkným prohloubením ve středu krytky, vypínače s vyšším stupněm krytí IP na venkovní použití a zboží z imitace přírodních materiálů. Vypínače od této společnosti se snadno instalují, protože při jejich montáži se nemusí nic šroubovat, stačí zacvaknout.

Foto: Martina

Kromě mnoha druhů vybavení bytu je vhodné se zaměřit na detaily v podobě vypínačů. Dá se to přirovnat třeba ke kolům na autě. Nebo pěstěným nehtům na rukách. Jde o pěkný detail, takzvanou třešničku na dortu, pokud si chcete vyladit interiér opravdu pečlivě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz