Hlavní obsah
Aktuální dění

Baxa slib nedodrží? Televizní poplatek se dočká zdražení a nově budou platit i lidé s internetem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martina Sulovari

Internetové vysílání České televize v aplikaci iVysílání

Vláda plánuje zvýšit koncesionářské poplatky. Přitom v minulém roce tvrdila, že se televizní ani rozhlasové poplatky zdražovat nebudou. Nově budou platit i lidé, kteří mají internet. K tématu se v pořadu Ptám se já vyjádřil ministr Martin Baxa.

Článek

Vláda plánuje zdražit koncesionářské poplatky za televizi a rozhlas o 25 a 10 korun měsíčně, tedy na 160 a 55 korun. Nově by poplatky hradili také ti, kteří mají zařízení umožňující příjem veřejnoprávních médií, tedy i mobilní telefon, tablet, notebook či stolní počítač. Firmy s více než pěti zaměstnanci by platily poplatky podle počtu zaměstnanců, zatímco menší podniky a OSVČ by byly od poplatků osvobozeny.

Rok 2022: Baxa: „Není možné počítat se zvýšením poplatků“

Před rokem ministr kultury Martin Baxa (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce prohlásil: „Naše vládní koalice poplatky zvyšovat nechce.“

Netrvalo dlouho a ministr kultury Baxa obrátil o 160 stupňů, když pro Seznam Zprávy, v pořadu Ptám se já řekl, že důvodem zdražování jsou dva hlavní argumenty: „Že se za těch v jednom případě 18 a ve druhém případě 15 let vlastně na polovinu snížila cena stávajících poplatků, inflací, náklady, vším. A také to, že veřejnoprávní média nabízejí obsah velice pestrému spektru posluchačů a že pokud chceme, aby toto pokračovalo a ještě se to v nějaké míře rozvíjelo, je prostě nutné k tomuto kroku přikročit.“

Nově poplatky pro domácnosti s internetem

Z rozhovoru ministra Baxy v pořadu Ptám se já dále vyplývá, že pokud projde novela zákona schvalováním, budou osloveny domácnosti, které dosud neplatily koncesionářské poplatky. Pravděpodobně na základě prohlášení, že nemají klasický televizní přístroj nebo rádio. Tyto domácnosti budou podle ministra vyzvány, aby se přihlásily k placení poplatků, pokud mají tablet, počítač nebo mobilní telefon.

Pokud je tedy některý přístroj v domácnosti připojen k internetu, vznikne povinnost hradit koncesionářské poplatky. Těmto poplatkům se podle ministra Baxy lidé mohou vyhnout čestným prohlášením, že nemají připojení k internetu.

Čestné prohlášení neposílejte elektronicky

Hlavně výše uvedené čestné prohlášení neposílejte emailem nebo datovou zprávou! Následně by se velmi těžko vysvětlovalo, že nemáte připojení k internetu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz