Hlavní obsah
Rodina a děti

„Hlídat vnoučata nebudu.“ Začíná se projevovat nová generace babiček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kampus Production, zdroj: Pexels

Babičky by neměly být chůvami na zavolání, pokud jimi být nechtějí (ilustrační foto).

Dnes se věci mají trochu jinak než před dvaceti lety. Stále více babiček i dědečků příliš netěší, když se jim oznamuje, že budou svá vnoučata hlídat den, víkend či měsíc. Začíná se projevovat nová generace babiček, které si užívají života aktivněji.

Článek

„Jen si představte, jaká je to láska, když vaše dítě, které milujete nejvíc na světě, má dítě, které milujete nejvíc na světě, a všechny tyto lásky se sčítají a množí do nějakého nepopsatelného nekonečna,“ neznámý autor kdysi popsal lásku mezi prarodiči a jejich vnoučaty.

Bez ohledu na to, že je láska v rodině tak vřelá a intenzivní, určitě bychom ji neměli zneužívat.

Dnes se věci mají trochu odlišně než před dvaceti lety. Stále více babiček (a dědečků) nemá zas až tak ohromnou radost, když se jim oznamuje, že mají děti, které mají také děti - vnoučata o které se musí den, víkend, týden nebo i měsíc starat.

Nová generace babiček

Přichází nová generace babiček, které mají úplně jiné (důchodové) plány. Moderní, aktivní a sebevědomé babičky milují svá vnoučata víc než cokoliv na světě, ale chtějí svá léta strávit užíváním si plodů celoživotní práce, nikoli starostlivou prací chův.

Kamarádův nápad na dovolenou s dětmi

Důvodem tohoto článku byl neobvyklý příběh mého rozvedeného spolužáka z gymplu. Jeho přáním je zůstat v anonymitě, ale i přesto se s námi, díky tomuto článku, podělil o svůj příběh z léta.

Totiž, rozvedený táta si chtěl pořádně odpočinout, zahrát si tenis, projet se na kole Vysočinou a vychutnat si večer pár chlazených dvanáctek na hotelové terase.

Zároveň chtěl svým dvěma dětem dopřát nezapomenutelné letní prázdniny na Vysočině v okolí Nového Města na Moravě. Připravil vše potřebné pro prima dovolenou, zarezervoval prostorný apartmán v hotelu na půli cesty mezi jeho přáním a potřebami dětí. Pak se o svém dovolenkovém plánu podělil s přáteli.

„Myslíte si, že je to proveditelné?“ ptal se táta dětí přátel. „No, je těžké trávit sám léto s dětmi, když chceš vypnout a relaxovat,“ byla jedna z odpovědí, kterou slyšel můj kamarád.

Rodinná dovolená s babičkou

A pak ho napadla myšlenka: Tak proč s sebou nevzít mámu - babičku dětí?

Děti babičku zbožňují a babička se těší na každou chvíli, kterou může strávit se svými vnoučaty. Je to skvělá kombinace, která prospěje všem. Babička si to užije, on si konečně odpočine a děti budou sdílet zážitky z Vysočiny s vrstevníky ve škole.

Babička odmítla dovolenou s hlídáním vnoučat

Jeho plán však selhal, jakmile jej představil své matce - babičce jeho dětí. Řekla mu, že je pro ni strašně těžké to vůbec říct, ale že s ním a vnoučaty nechce jet na dovolenou. Tento rok už byla v Egyptě a to ji vyčerpalo. Navíc ji čekala spousta práce kolem domu a na zahradě, které měla v tom období v plánu.

Je to od babičky sobecké? Ano, trochu ano, ale ne nutně špatné. Proč by mělo být špatné odmítnout hlídat vnoučata, když dnes existuje řada možností s placenými chůvami, mnohem mladšími a obratnějšími, aby vnoučatům nic nechybělo?

„Mnozí babičku podpořili,“ svěřil se kamarád. Přátelům a rodině není jasné, jak ho něco takového vůbec mohlo napadnout. Kamarádovo bývalá žena dokonce označila jeho návrh za sobecký a zcela neopodstatněný.

Na druhou stranu se někteří jeho přátelé stále přikláněli na jeho stranu, neviděli to jako sobecké gesto, ale jako nápaditou myšlenku, kterou by většina babiček s radostí přijala.

Foto: Alena Darmel, zdroj: Pexels

Kamarádův plán však selhal, jakmile jej představil své matce - babičce jeho dětí (ilustrační foto).

Jak mi kamarád řekl, byl opravdu v šoku, když ho jeho matka - babička jeho dětí - odmítla. Myslel si, že většina babiček by dala cokoliv na světě za to, aby je jejich dítě vzalo na prázdniny s vnoučaty.

Anketa

Co si o této situaci myslíte vy? Kdo má pravdu?
Pravdu má babička.
77,2 %
Pravdu má táta.
5 %
Pravdu má babička i táta.
16,3 %
Nikdo.
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21424 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz