Hlavní obsah
Finance

Kdo tenčí naše peněženky? Poslankyně Balaštíková uvedla, že: „Za drahé potraviny může vláda.“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Poslankyně Margita Balaštíková se snaží upozornit na drahé potraviny. Podle ní je vláda zodpovědná za to, že se české domácnosti musí stále více uskromňovat (Ilustrační snímek).

V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS, poslankyně Margita Balaštíková (ANO), uvedla: „Za drahé potraviny může vláda a její pomalé kroky.“ Podle senátora Zdeňka Hraby (ODS) na tom nejvíce vydělávají obchodní řetězce.

Článek

Za drahé potraviny může vláda a její pomalé kroky. Pořád patříme mezi státy, které mají nejdražší energie v Evropě. V pořadu CNN Prima NEWS - Co na to vaše peněženka, to řekla poslankyně Margita Balaštíková (ANO).

Senátor Zdeněk Hraba (ODS) v diskuzi řekl, že: „Na drahých potravinách nejvíce vydělávají velké obchodní řetězce, které využívají nepružné poptávky.“

„Oproti jiným zemím, jako je třeba Polsko, málo pomáháme. Možná je to i naší malou ekonomikou, že nemůžeme dávat tolik jako ostatní. Zkrátka jsme tady nastavili jiné priority,“ uvedla v pořadu CNN Prima News poslankyně Balaštíková.

Podle Zdeňka Hraby na drahých potravinách nejvíce vydělávají obchodní řetězce. „Vycházely statistiky, že si řadu procent (marže) přirazí velkoobchody. Potravinový trh je specifický a poptávka je v tomto případě velmi nepružná. Když se zvýší ceny u elektroniky, můžete si říct, že si nový mobil koupíte až za rok. U potravin ale jen těžko snížíte spotřebu razantním způsobem,“ sdělil senátor Hraba.

Stále dražší potraviny

Drahé potraviny jsou závažným problémem, který zeštíhluje naše peněženky a pustoší stav našich účtů. Jedním z důvodů je inflace i válka na Ukrajině, která vedla k nárůstu cen energií a pohonných hmot. Dalším důvodem je nepružná poptávka po potravinách, která dává obchodním řetězcům prostor k tomu, aby se zvyšovala cena nejen základních potravin.

Vláda ve svém konsolidačním balíčku ohledně redukce sazeb DPH a snížení daně slibuje, že dojde ke zlevnění potravin a léků. Nicméně, lidé se pozastavují nad nelogickým rozhodnutím vlády ohledně navýšení DPH na čepované pivo z 10 na 21 procent.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz