Hlavní obsah
Aktuální dění

Kolik bude stát pivo? DPH znehodnotí restaurace a zavře nás doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Podle ekonomů povede zdražení točeného piva ke zvýšenému odbytu mimo hospody, bary a restaurace.

Točené pivo za 70 korun a více se podle slov ekonomů stane již na počátku roku 2024 standardem českých restaurací, barů a hospod. Za zdražením piva má stát zvýšení DPH z 10 na 21 procent, které je součástí konsolidace veřejných financí.

Článek

Pivo je pro Čechy národním nápojem a jeho vysoká cena by mohla mít zásadní dopad na hospodskou kulturu v České republice. Podle ekonomů se půllitr piva za 70 korun stane novým standardem již v lednu 2024. Důvodem je zvýšení DPH z 10 na 21 procent, které je součástí vládního plánu konsolidace veřejných financí.

Provozovatelé restauračních zařízení varují, že takové zvýšení cen bude pro některé hospody, především na vesnicích, likvidační. Podle nich už nyní mají hospody problémy s udržením konkurenceschopnosti a další zdražení by mohlo vést k jejich krachu.

Člen Pivního sněmu Sdružení přátel piva Tomáš Maier ve vysílání CNN Prima News připomněl a kritizoval také nulovou daň na tiché víno. V kontextu zdražení piva označil tuto daňovou úlevu za nespravedlivou.

Ke zdražování piva dojde ještě před zvýšením DPH

„Problém českého piva je, že je dlouhodobě levné. Máme jedno z nejlevnějších piv. Potřebujeme, aby zvýšilo svou hodnotu, ale určitě by to nemělo být tím, že na něj uvalíme vyšší DPH,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň.

Jenomže přesně to se od ledna stane. Průměrná cena pěnivé dvanáctky kvůli zvýšení DPH vzroste minimálně v Praze přes 70 korun. To podle ekonomky Jany Matesové povede ke změně pivní kultury. „Restaurace a hospody vydělávaly na tom, že jídlo bylo v podstatě na úrovni nákladů a podniky se živily z marže na nápojích. To se jistě změní,“ řekla ekonomka Matesová.

Podle provozovatelů restauračních zařízení změna DPH povede k tomu, že lidé přestanou pít pivo v restauračních zařízeních. „Je to prosté, půjdou pro pivo do supermarketu a budou pít doma,“ řekl pro CNN Prima NEWS provozovatel restaurace Jiří Černoch ze Zlína.

Dražším pivem se bude dotovat víno bez daně

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Karla Havlíčka, dojde k tomu, že stát bude ročně tratit až šest miliard korun. Vláda podle Havlíčka vykopala příkopy mezi pivaři a vinaři.

„Je to obrovská nespravedlnost, které musí čelit zejména malé pivovary. Navíc to představuje velkou sekeru pro český státní rozpočet, protože na spotřební dani z tichého vína stát nemá vůbec nic, byť 70 procent tichého vína pochází ze zahraničí,“ uvedl člen Pivního sněmu Sdružení přátel piva Tomáš Maier.

Fiala: „Lidi budou pít doma na zahradě lahvové pivo“

Stát nezavede spotřební daň na takzvaná tichá vína. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) při rozhodování o zdanění převážil argument, že v okolních zemích se taková daň neuplatňuje.

„Teď se hospodám a restauracím mění cena piva, takže lidi budou pít doma na zahradě lahvové pivo a nebudou chodit do hospody. Myslím, že do hospod na vesnicích nikdo nebude chodit. Kvůli dvěma či třem lidem to žádná obec a hospodští nebudou držet,“ řekl v květnové Partii na CNN Prima NEWS místopředseda SPD Radim Fiala.

Anketa

Točené pivo za 70 korun? Pro vás ano, nebo ne?
Ano, i za tuto cenu zajdu na jedno točené pivo.
7,8 %
Ne, dám si doma lahvové pivo.
92,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9646 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz