Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nomádská říše: Úžasná fakta o statečných otrocích, které nezastavila ani Velká čínská zeď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Bingar1234, Licence: CC BY-SA 4.0, Zdroj: Wikimedia Commons

Velká čínská zeď

Zruční lukostřelci, dobyvatelé na koních a mocné princezny. Jak Xiongnuové vytvořili první nomádskou říši na světě a vzdorovali Číně.

Článek

Když si představíme říši, obvykle si vybavíme velkolepé stavby, bohaté paláce a pevné hranice. Ale existovala i jiná forma říše, která byla založena na pohybu, kočování a adaptaci. Taková byla říše Xiongnu, první nomádská říše na světě, která se rozkládala v oblasti za hranicemi dnešního Mongolska kolem roku 200 př. n. l.

Xiongnuové byli zruční lukostřelci a dobyvatelé na koních, kteří žili v harmonii s přírodou a jejími cykly. Jejich jméno, které jim dali Číňané Han, znamenalo „statečný otrok“. Tímto názvem chtěli Číňané zdůraznit barbarskou podřadnost lidí, kterých se ve skutečnosti báli. Xiongnuové byli vynikající válečníci a představovali hrozbu pro čínskou civilizaci. Válečníci Xiongnu byli extrémně zruční s lukem a šípy při jízdě na koni a Číňané Han se jim v bitvě nevyrovnali. Překážkou pro kočovné jezdce nebyla ani Velká čínská zeď, kterou Číňané postavili, aby se bránili proti nájezdům Xiongnu.

Xiongnuové byli složeni z různých kmenů, které se spojily pod vedením Modu Chany, který se stal prvním velkým chánem neboli vládcem Xiongnu. Modu Chany zavedl centralizovanou vládu, která byla založena na vojenské hierarchii a loajalitě. Xiongnuové si vytvořili komplexní systém aliancí a diplomacie s okolními národy, včetně Číny, se kterou uzavřeli mírovou smlouvu, která jim zaručovala tribut a princezny jako nevěsty.

Důležitou roli v nomádské říši sehrály ženy, které ji pomáhaly držet pohromadě a byly vynikající s lukem a šípy. Bohužel Xiongnu nikdy nevytvořil svůj vlastní historický odkaz, takže skrovné informace pocházejí většinou od jejich nepřátel nebo jejich ostatků. Archeologové, kteří vykopali jejich pohřebiště, tvrdili, že ostatky v některých z nejbohatších hrobů byly ženského pohlaví, a moderní technologie jejich tvrzení potvrdila.

„Genetický výzkum dokazuje, že elitní princezny hrály důležitou politickou a ekonomickou roli ve společnosti Xiongnu,“ řekl pro BBC Jamsranjav Bayarsaikhan, vedoucí výzkumného centra v Národním muzeu Mongolska v Ulánbátaru a koordinátor projektu v Institutu Maxe Plancka pro geoantropologii v Německu.

Kromě samotného obsahu je nevšední i vzhled hrobek – jsou stavěny jako obrácené pyramidy s pravoúhlými základnami nad zemí a vedou až 20 metrů do země. V hrobech byly nalezeny drahé předměty, jako jsou vzácné předměty, římské sklo a egyptské šperky, o kterých se předpokládá, že dorazily do putujícího království z Hedvábné stezky.

„Říše lze považovat za stacionární entity, které staví města, paláce a dvory, aby si udržely svou moc, ale některá nomádská království byla neuvěřitelně mocná. Asi tisíc let před slavnou Čingischánskou říší obsadili Xiongnuové území dnešního Mongolska. Se svými severními hranicemi sahaly až k jezeru Bajkal v dnešním Rusku,“ píše BBC.

Zdroj: Čerpáno ze serveru BBC.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz