Hlavní obsah
Finance

Přestáváme chodit do restaurací a rušíme předplatné kvůli novému strašáku vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Oficiální zdroj web Vlada.cz

Vládní konsolidační balíček je pro Čechy novým strašákem. Nejvíce se bojíme podle průzkumu zvýšení DPH.

Vládních úspor a navrhovanému konsolidačnímu balíčku vlády Petra Fialy se bojí drtivá většina Čechů, nejvíce jim nahání strach vyšší DPH. Obavy Čechů zjistila v průzkumu společnost Generali Investments.

Článek

Návrh konsolidačního balíčku znervóznil Čechy ohledně jejich financí, obává se ho 81 procent dotázaných. Nejvíce se bojí navyšování DPH u některých produktů (například u čepovaného piva), strach z něj mají tři čtvrtiny lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments. „Kvůli strachu o své finance tak dvě třetiny Čechů šetří na energiích, přes 60 procent z nich poté na potravinách,“ uvedla společnost Generali Investments v sobotu v tiskové zprávě.

Vládní úspory vzbuzují v Češích obavy a stávají se tak novým strašákem. Z průzkumu vyplývá, že se jich obává 81 procent dotázaných. Největší obavy mají z navyšování DPH u některých produktů, což se týká 75 procent dotázaných. Zvýšení daně z nemovitosti znepokojuje 46 procent dotázaných.

„Konsolidační balíček vnímá mnoho Čechů jako další věc, se kterou se musí finančně vyrovnávat. 8 z 10 respondentů stále vnímá dopady inflace na své finance. V průběhu letošního roku také doznívá energetická krize. Vládní balíček tak pro ně představuje další zásah, který se projeví na jejich peněžence. Celkem 36 procent respondentů dále uvedlo, že v důsledku aktuální výše inflace uvažují nad lépe placenou prací,“ uvádí Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Opadává strach z růstu energií

Zatímco obavy z proslulé inflace se mezi Čechy stále drží, ceny energií znervózňují stále méně lidí. Vysokou inflaci i nadále považuje za hlavní důvod svých finančních obav 46 procent respondentů. Naopak dopadů energetické krize se nejvíce obává již pouze čtvrtina, zatímco ještě v polovině minulého roku to bylo 45 procent Čechů.

„Pokles cen energií znamená pro spoustu lidí úlevu. Celková inflace ale stále zůstává problémem. A teď přichází nová zkouška v podobě vládního balíčku, s jehož obsahem se veřejnost teprve seznamuje,“ dodává Radomír Jáč.

Češi reagují na zdražování a možné dopady konsolidačního balíčku šetřením. Omezují spotřebu energií, snižují výdaje na jídlo a chodí méně do restaurací. Někteří dokonce ruší předplatná streamovacích služeb.

„Pozitivní je naopak to, že stále jen malé procento Čechů šetří na svých dětech. Pouze 5 procent respondentů uvedlo, že šetří na školní výbavě svých dětí, na volnočasových aktivitách svých dětí poté šetří pouze 7 procent Čechů,“ říká Radomír Jáč.

Průzkum společnosti Generali Investments CEE probíhal ve dnech od 21. 8. do 23. 8. 2023 na reprezentativním vzorku 1050 respondentů ve věku 18-65 let ze všech krajů České republiky.

Konsolidační balíček je od počátku terčem kritiky odborů a opozice. Podle nich je ozdravný balíček neefektivní a nepřiměřeně zatíží domácnosti a firmy. Vláda Petra Fialy i většina ekonomů však tvrdí, že konsolidační balíček je nezbytný pro snížení vysokého schodku státního rozpočtu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz