Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Ranní sex: Proč jsou muži ranní ptáčata?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: N-region, zdroj: Pixabay

Podle studie se průměrný pár oddává sexuálním hrátkám mezi 21 hodinou a půlnocí (ilustrační foto).

Muži a ženy jsou jako opačné strany světa, pokud jde o nejlepší denní dobu pro sex. Ženy jsou nejvíce naladěny na sex večer, zatímco muži jsou jako ranní ptáčata. Podle vědců je to dobrá zpráva pro páry stejného pohlaví, pro heterosexuály už nikoliv.

Článek

Mnozí by řekli, že je úplně jedno, kdy máme sex, pokud se praktikuje pravidelně a užívají si ho oba partneři. Podle výsledků studie Fakulty psychologie Varšavské univerzity, však existují určité rozdíly v libidu v závislosti na pohlaví a denní době.

Ženy jsou nejvíce naladěny na sex ve večerních hodinách, kdežto muži v ranních hodinách. U zdravého muže je libido tak silné, že ho jeho partnerka zcela jistě pozná.

Pokud máte pocit, že jste se svým sexuálním životem vy a váš partner upadli do zajetých kolejí, může za to i špatné načasování sexu.

Studie uvádí, že průměrný pár se s největší pravděpodobností oddává sexuálním hrátkám mezi 21 hodinou a půlnocí. Vědci dále zjistili, že sexuálně spokojené páry jsou více v souladu s ideálním časem na sex.

Večerní sex? Většina lidí je již vyčerpaná

„Sex před spaním není špatný, ale většina lidí je do té doby už vyčerpaná. Když vás vaše tělo prosí, abyste zavřeli oči a odpočívali, je velká šance, že nebudete mít dostatek energie na sex,“ říká Dr. Michael Sleus.

Foto: Oleja Titoff, zdroj: Pexels

Většina lidí je ve večerních hodinách již unavená (ilustrační foto).

„Pro většinu lidí je sex prostředkem ke snížení napětí a uvolnění. Lidé se často milují před spaním, aby jim pomohl usnout,“ uvedla sexuální terapeutka Lisa Thomasová.

Terapeutka dále zmínila, že ranní sex má své pro i proti. „Zatímco v noci odpočíváte, vaše tělo pracuje a shromažďuje hormony. Navíc po probuzení máte více energie a kreativity na příjemné milování,“ vysvětluje Thomasová.

Ráno je člověk svěží a odpočatý, na rozdíl od večerních hodin, zejména v pracovních dnech. Trocha oživení pod peřinou navíc zrychlí oběh krve v těle a probudí vás.

Ranní orgasmus rozhodně zlepší den i náladu. Pokud ráno začne příjemným startem, měl by být dobrý i zbytek dne, protože z nás bude vyzařovat pozitivní energie.

Spermie jsou nejaktivnější v ranních hodinách

Je tu ještě důležitý detail, jak tvrdí vědci. Muži jsou podle výsledku studie již od přírody naprogramováni k výkonnosti v ranních hodinách. „Spermie mají své vlastní vnitřní hodiny, jsou nejvýkonnější v časných ranních hodinách.“ Nejlepší čas na početí dítěte je v 7:30 hodin ráno.

Odborníci z univerzitní nemocnice v Curychu analyzovali vzorky spermatu od 7068 mužů ve věku 25 až 40 let, kteří podstoupili léčbu neplodnosti. Kontrolovali koncentraci spermií, jejich celkový počet, progresivní motilitu a morfologii (tvar a strukturu). „Kvalita spermií se liší v závislosti na cirkadiánních a cirkanuálních rytmech (během 24 hodin a během roku),“ uvedla hlavní autorka studie Dr. Brigitte Leenersová.

Jak zmiňuje Leenersová, kvalita spermií odebraných v časných ranních hodinách byla nejlepší a tyto informace jsou mimořádně užitečné pro zlepšení přirozené plodnosti, ale také pro zvýšení šancí na početí při léčbě neplodnosti.

Leenersová dále upřesnila, že jejich výzkum odhalil nejvyšší koncentrace mužského semene na jaře. Konkrétně v březnu, dubnu a květnu, zatímco výrazné snížení bylo zaznamenáno během letního období.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz