Hlavní obsah
Finance

Zdražování bude dál pokračovat, pokud budeme ochotni platit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kampus Production, Zdroj: Pexels

Česko bylo podle ČNB donedávna zemí s relativně levnými potravinami. Nicméně v tomto ohledu po poslední inflační epizodě již přestalo být relativně levnou zemí.

Potraviny v Česku zdražují nejrychleji v Evropě. Zemědělci mají rekordní zisky. Pokud budeme ochotni platit za drahé potraviny, zdražování bude i nadále pokračovat. Nutno zmínit že, podle Eurostatu Česko patří do desítky zemí s největší inflací v EU.

Článek

Pravděpodobně každá domácnost České republiky si nemohla za poslední rok, nevšimnout zdražování potravin v obchodech. Ceny se v obchodech mění před očima zákazníků prakticky neustále. Logicky, kdyby domácnosti neměli peníze, ceny by nerostly. Pokud by v celku domácnosti neměli dost peněz, neutrácejí a ceny klesají.

Jídlo bude zdražovat neustále

Předseda úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna, varoval v rozhovoru pro Týdeník Echo, že se máme připravit na to, že jídlo bude kvůli novým regulacím, které přináší evropský Green New Deal, zdražovat neustále.

Petr Mlsna: „Regulujeme proti zájmu člověka“

„Dřív jsme regulovali proto, abychom chránili zájmy lidí. Jejich blahobyt byl cílem všech těch regulací. V poslední době ale už regulujeme proti zájmu člověka, ve jménu ideologie a spásy světa,“ řekl v rozhovoru Mlsna pro Týdeník Echo.

Energetická krize způsobila rychlý růst cen energií, který se poté přenesl do dalších sektorů ekonomiky. Zvýšení nákladů na výrobu a dopravu vede ke zdražení zboží a služeb, včetně potravin. Ceny potravin sice rostou pomaleji než ceny energií, ale i tak se výrazně zvýšily. To představuje velkou zátěž pro sociálně slabší obyvatelstvo, které musí utrácet více peněz za základní potraviny a zcela jistě tato část obyvatelstva nakupuje nyní levnější potraviny. Ruku v ruce s tím jde i snížení kvality života.

Foto: Gustavo Fring, Zdroj: Pexels

Matka s dcerou probírá při nakupování v obchodě drahé potraviny (Ilustrační foto).

Budoucnost zlevňování potravin a inflace

Stále ožehavým tématem je všudypřítomná inflace. Podle zpravodajského portálu iDNES.cz, inflace zpomaluje, ale v reálu bude u většiny položek znamenat jen pomalejší zvyšování cen. Levnějších potravin se údajně dočkáme díky nižším provizím dodavatelů a také levnějším energiím.

„Je třeba vědět, že i dvouprocentní inflace znamená v praxi postupné, byť mírné zdražování,“ uvedl agrární analytik Petr Havel pro iDNES.cz.

V červenci byla podle ČNB u potravin meziroční míra inflace 9,5 procenta, v červnu to bylo 12 procent. Paradoxem je, že rozhodující cena potravin v měsíčním srovnání neustále klesá, ale v obchodech stále cena roste.

Pokud by firmy nezměnily svou cenovou politiku, české domácnosti by mohly nakupovat více dovážených potravin, které jsou výrazně levnější než české.

Za levnějšími nákupy do Polska

Lidé, kteří chtějí ušetřit na potravinách, pohonných hmotách, cigaretách, drogerii i alkoholu, dojíždějí za nákupy do sousedního Polska. Na jednom velkém nákup v obchodě lze ušetřit až několik desítek procent.

A co přinese reálně budoucnost ohledně cen potravin v Česku? Na to si opravdu netroufám odpovědět, ale je mi jasné, že pokud budeme ochotni platit vysoké ceny za potraviny, bude zdražování pokračovat dál podobně jako u piva.

Anketa

Myslíte si, že zdražování bude dál pokračovat, pokud budeme ochotni platit vyšší ceny?
Ano, souhlasím
100 %
Ne, nesouhlasím
0 %
Nejsem si jistý/á
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 43 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz