Hlavní obsah
Bydlení

Vyplatí se investovat do energetické soběstačnosti domu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Dobře navržený fotovoltaický systém vám pomůže ušetřit. Přetíženost firem, které kvůli tomu nemohou dodržovat termíny a neochota ohledně individuálního přístupu ke klientům však důvěru lidí narušuje.

Článek

Navíc na křiklavém pozadí internetových stránek na nás vřískají titulky jako „Kupte si fotovoltaickou elektrárnu a staňte se energeticky soběstačnými! Už se vás nebudou týkat zvyšující se energie!“ Slogany to mohou být chytlavé, jak je to ale doopravdy?

Úplná energetická soběstačnost (ne)existuje

Domy s ostrovním systémem neodebírají elektřinu z celostátní rozvodné sítě, ale vyrábějí si ji samy. Je možné dosáhnout úplné energetické soběstačnosti ve své domácnosti? Odpověď je ano, ale není to snadné.

Tyto systémy je velmi složité nastavit. Je potřeba mít co nejmenší spotřebu, FVE s akumulací do baterie apod. Existují fajnšmekři, kteří se vyloženě vyžívají v tom, kudy, kam a jakým přesně kabelem teče elektřina, a proč něco vypadne, když se zapne něco jiného, a jak to udělat, aby běželo obojí naráz. Na serveru Youtube se můžete podívat na desítky zajímavých videí, kde lidé vykládají své vlastní zkušenosti a konkrétní příklady ze života.

Z toho plyne, že pokud vás témata ze světa elektrotechniky příliš neberou, anebo se na to třeba rádi podíváte s popcornem, ale nemáte potřebu to uvést do praxe, je lepší se o úplnou energetickou nezávislost radši nepokoušet.

Foto: Martina

Tipy pro energetickou soběstačnost

My, obyčejní smrtelníci anebo lépe řečeno fajnšmekři do jiného oboru, se tak nemusíme zaměstnávat myšlenkami na úplnou energetickou nezávislost. Bude nám stačit jiný a levnější způsob. Ušetříme tím, že nakombinujeme co nejvíc opatření pro úsporné bydlení, takže budeme potřebovat méně energie ze sítě na provoz našeho domu. Stát navíc pomocí dotačního programu Nová zelená úsporám proplácí až 50% počátečních nákladů. Do jakých řešení se vyplatí investovat nejvíce?

Fotovoltaická elektrárna

Fotovoltaická elektrárna s připojením do sítě nám nezajistí 100% nezávislost na energiích. Ani nás neochrání před blackoutem. Solární systém s akumulací energie do baterie o kapacitě 10kWp FVE vás může na krátkou dobu ochránit. Jedna baterie by měla vydržet do druhého dne. Pak bychom zase museli čekat na to, až se baterie znovu nabije.

Jde o to, že správně nastavený projekt pomůže ušetřit i polovinu na energiích. V měsíčním inkasu tak platíte za elektřinu cca o polovinu méně. Nejvíce se vyplatí systém FVE s baterií. Elektřina se primárně čerpá z fotovoltaické elektrárny, a pokud FVE nestíhá pokrýt veškerou spotřebu bytového domu, přijde na řadu odebírání z distributorské sítě. Podle individuálních doporučení může též docházet k využívání elektřiny ze sítě primárně v době, kdy je energie nejlevnější, tedy v noci.

FVE by měla mít co nejvyšší kapacitu proto, abyste ve vašem domě mohli solární energii využít co nejvíce včetně např. nabíjení elektromobilu. Pořizovací cena je sice o něco vyšší, ale zato má rychlejší návratnost a zajišťuje větší úspory.

Foto: Martina

Zateplení budovy

Tepelná izolace budovy je jedním z nejdražších, ale nejdůležitějších prvků pasivního domu. Důvod je zřejmý, netopit Pánubohu do oken. Nejčastěji uniká nejvíce tepla okny a dveřmi. Následuje střecha, půda a podlaha. Zateplením domu můžeme ušetřit nejméně třetinu za vytápění.

Úsporné topení

Za úsporné topení jsou výhodné dvě varianty – tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu. Tepelné čerpadlo vám dům vytopí na 21° C a udržuje vám v něm tuto stálou teplotu, v ideálním případě vám teplo proudí z podlahového vytápění. Ráno tak vstanete a spokojeně si položíte nohy na teplou podlahu. S fotovoltaikou se dá též skvěle kombinovat kotel na biomasu.

Rekuperace vzduchu

Pro nízkoenergetické a pasivní domy je již nezbytnou součástí instalace rekuperačního systému, protože kvůli silnému utěsnění může dojít k problémům s vlhkostí a vznikem plísní. Před položením podlahy se proto po domě rozvedou trubice, které díky venkovním vývodům umožňují výměnu vzduchu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz