Hlavní obsah

Alej andělů – památník padlým donbaským dětem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrew Butko, Creative Commons, vlastní dílo

Památník Alej andělů na ukrajinském Donbase je věnovaný všem dětským obětem, které zemřely z důsledku ruské ozbrojené agrese zahájené v roce 2014.

Článek

Donbas, který se stal místem ozbrojeného konfliktu mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou, přinesl mnoho obětí na životech. Ukrajinská armáda se bránila proti ruským ozbrojencům, kteří napadli ukrajinské území a snažili se ho obsadit. Tento konflikt započal v roce 2014 v době Ukrajinské krize.

Tento památník je bohužel zneužíván ruskou propagandou. Ruské tvrzení, že dětské oběti má na svědomí jen ukrajinská armáda, se úspěšně šíří už několik let. Ruský režim využívá informační válku k ovlivnění jak svých obyvatel, tak i obyvatel ze zahraničních států. Snaží se tím uškodit ukrajinské straně a sebe označuje jako oběť.

Vznik památníku

Je důležité zmínit, kdo stojí za vytvořením tohoto památníku. Návrh na postavení památníku byl iniciován proruskými úřady samozvané Doněcké lidové republiky. Autorem památníku se stal kovář Viktor Michajlov. Památník je tvořen ocelovým obloukem „obrostlý“ kovanými růžemi, mezi nimiž jsou řídce propleteny kulometné náboje. Na oblouku sedí několik holubic, které mají symbolizovat mír. Na oblouku je zavěšen pamětní zvon, zhotovený z nábojnice houfnicového granátu ráže 152 mm. Nedaleko něj je umístěna obyčejná pamětní deska s nápisem „Alej andělů – památník padlým donbaským dětem“. Odhalená byla 5. května 2015.

Foto: Vasyatka1, Creative Commons, vlastnídílo

Pamětní deska

Bez války by nebyly oběti

Po úspěšné anexi ukrajinského Krymu chtěl Vladimír Putin tento scénář realizovat i na další území Ukrajiny. Rusko vyslalo na východní část Ukrajiny neoznačené ruské vojáky a dobrovolníky, kteří by se zúčastnili nepokojů v oblastech, s cílem odtrhnout se od Ukrajiny.

Ruští nacionalisté a ruské jednotky obsadili sídla policie, bezpečnostní služby SBU a budovu správy Doněcké oblasti v Doněcku. Pokusili se obsadit i sídlo tamní oblastní správy v Charkově, což se jim však nepodařilo. Bývalý důstojník FSB Igor Girkin společně s jednotkou ozbrojenců a agenty GRU obsadili Slovjansk v Doněcké oblasti a zahájil palbu na příslušníky ukrajinských bezpečnostních sil, přičemž jednoho vojáka zabil. Ukrajinská armáda se postavila na odpor aby bránila vlastní území od ruských jednotek.

Tato počáteční fáze války na Donbase znamenala dlouhotrvající konflikt. Vladimír Putin po anexi Krymu, usiloval o anexi dalšího ukrajinského území a zdůvodňoval to tím, že chrání ruskojazyčné obyvatelstvo. Proto dodával na Donbas ruským jednotkám pokročilé zbraňové systémy a další pozemní síly, s cílem obsadit klíčová místa.

Za úmrtí všech civilistů včetně dětí tedy nemůže jen ukrajinská armáda, která se postavila na odpor ruským ozbrojeným silám, ale hlavně Rusko, které se rozhodlo zahájit invazi a následně anektovat další ukrajinské oblasti. Pokud by se ukrajinská armáda vzdala, tak jak to chtějí ti, kteří jsou proti válce a jsou pro zastavení dodávek zbraní, ztratila by Ukrajina velkou část území a v současné době by se nebojovalo jen na východě, ale už ve středních oblastech Ukrajiny.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz