Hlavní obsah
Rodina a děti

Pořízení dítěte je luxusní záležitostí dnešní doby

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

V době zdražování potravin, životních potřeb, ale i nákladů na bydlení, je pořízení dítěte další ránou do rozpočtu. Hlavně u lidí, kteří dítě neplánují.

Článek

Ekonom Lukáš Kovanda upozornil na finanční problémy, které čekají mladé rodiny. Podle něj se částka, která se využije na výchovu a všechny potřeby dítěte až do věku 18 let, může vyšplhat až na 1,5 milionu korun. Pokud nastane nepředvídatelná situace, může být částka ještě vyšší.

Od ekonomického odhadu Lukáše Kovandy uplynulo už pět let. Za tu dobu jsme prožili covidovou krizi, která přinesla zdražení všeho, od potravin až po kulturní zábavu. V současné době čelíme další krizi, kterou je válka na Ukrajině, trvající už dva a půl roku. Tato válka nezasáhla pouze Ukrajinu, ale celý svět. Aby se zamezilo finančnímu přísunu Rusku, mnoho států odmítlo ruský plyn a ropu, jejichž finanční výnosy sloužily k většímu zbrojení. Evropská unie, ale i USA zavedly sankce proti Rusku, které se však projevují pomalejším tempem.

Kvůli sankcím, které EU zavedla proti Rusku, musely jednotlivé státy přijmout opatření a další kroky, aby neohrozily bezpečnost a provoz země. Vzhledem k tomu, že došlo ke změnám, které umožnily dovoz plynu alternativními cestami, musely některé firmy zvýšit své náklady. To se projevilo jak na cenách služeb a potravin, tak i na výdajích domácností.

Foto: Pexels

Vysoké náklady, nízká porodnost

Mnoho mladých párů odkládá rodičovství na pozdější dobu. Ti, kteří se rozhodnou mít dítě brzy, na to občas doplácejí, protože to finančně nezvládnou. Podle průzkumu společnosti KRUK si až třetina mladých lidí bere úvěry nebo půjčky. Nejčastějším důvodem je pořízení bytu nebo nákup nábytku a jiného vybavení do domácnosti. Dalším důvodem je splácení jiných půjček

Z tohoto finančního důvodu se mladí lidé často musí vzdát rodičovství, protože náklady na dítě, které by znamenalo vyšší výdaje, by pro některé mohly mít neblahé následky.

Pomoc rodičů se nemusí týkat pouze jejich finančních úspor. Často se například stává, že si lidé berou půjčky pro své dospělé děti na své jméno, případně je čerpají potomci na jméno rodičů, v některých případech dokonce bez vědomí rodičů. Potomci je následně mnohdy nejsou schopni splácet a přenesou toto finanční břemeno na své rodiče.
Veronika Kuřinová ze společnosti KRUK

Se začátkem školního roku jsou rodiče ochotní vzít si půjčku aby byli schopní nakoupit školní potřeby pro své dítě. A pokud mají rodiče více dětí, tak je to o to více nákladnější. Podle ekonoma Štěpána Křečka vyjde školní výbava pro dítě nastupující do první třídy až na 10 tisíc korun. Záleží však na kvalitě a značce vybavení. Jedná se pouze o jednorázový výdaj, ale během školního roku se objeví další náklady, které ovlivní domácí rozpočet. Dítě bude například chtít navštěvovat školní kroužek nebo bude potřeba zaplatit školní obědy. Náklady se tak mohou zvýšit o stovky až tisíce korun. Navíc nejsou započítány výdaje na oblečení a další potřebné věci.

Jak z toho ven?

Aby se mladí lidé zbytečně nezadlužovali a mohli žít bez starostí, musí si předem naplánovat, jak zajistí své dítě. Přivést dítě na svět je velmi zodpovědná role, a proto je potřeba si ujasnit své životní priority – čeho se vzdát a čím to nahradit. Nejdůležitější jsou finance, které rozhodují o budoucnosti dítěte. Budoucí rodiče se musí o své dítě denně starat a rozvíjet jeho schopnosti. Někteří rodiče, kteří nevyjdou s penězi, se musí vzdát svých koníčků a různých neřestí, které zatěžují jejich rozpočet.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz