Hlavní obsah
Umění a zábava

Ruské duo t.A.T.u. kdysi uchvátilo svět. Lesbické hrátky vyměnily za rodinný život

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Czechu90, Wikimedia Commons, volné dílo

Už je to 25 let, co se zčistajasna objevily dvě dívky, které svým kontroverzním chováním ovládly hudební svět. Dnes jsou jejich cesty rozděleny, přitom občas společně vystupují na hudebních akcích.

Článek

Lena Katina a Julie Volkova se seznámily v roce 1997 v dětské skupině zvané Neposedy. Lena ještě dříve zpívala ve skupině Avenue. V roce 1999 si jich všiml producent Ivan Shapovalov, který je se svým obchodním partnerem Alexandrem Voitinským a producentem Sergio Galoyanem dali dohromady, a vytvořili tak projekt s názvem t.A.T.u. Název vznik jako zkrácený ruský výraz „Та любит ту“, což v překladu znamená „Tato [dívka] miluje tu [dívku]“.

Kontroverzní začátek kariéry

V roce 2000 vznikl první singl s názvem Ya Soshla S Uma, který pojednává o dvou dívkách, z nichž jedna je do druhé dívky zamilovaná a touží ji políbit. Obě dívky jsou zmatené a prosí okolo stojící lidi o odpuštění. Klip vyvolal v některých zemích vlnu kritiky, protože se v něm líbají. Některé organizace videoklip zcela zakázaly, jiné zase intimní části vystřihly. V USA nebo ve Velké Británii se dostal singl na první příčky v hitparádách a obě mladé zpěvačky se staly přes noc slavné.

Jejich první album 200 Po Vstrechnoy vyšlo 21. května 2001. Tématem byla láska, milostné problémy a lesbismus. V Rusku se během roku 2001 prodalo cca 850 000 kusů. V roce 2016 se prodalo přes milion kopii a nelegálně bylo zakoupeno více než čtyři miliony kusů. Tím se stalo nejprodávanějším ruskojazyčným albem skupiny a také nejprodávanějším albem v Rusku. V podobě videoklipu vyšly ještě dvě písně a to „Nas Ne Dogonyat“ a „30 Minut“.

Zpěvačky vystoupily v roce 2003 v pořadu The Tonight Show with Jay Leno ve kterém zazpívaly píseň All the Things She Said z jejich druhého anglicky zpívaného alba 200 km/h in the Wrong Lane. Měly na sobě přitom bílá trička s nápisem Khuy Voyne! (Fuck war), což byla fráze proti válce v Íráku, kterou vytvořil jejich producent Ivan Shapovalov. Tím si vysloužily doživotní zákaz vystupovat v jakémkoliv jejich pořadu.

Ve stejném roce se Ivan Shapovalov pokusil natočit video k písní Show Me Love. Natáčení proběhlo v Los Angeles , Londýně, Moskvě a Tokiu. Shapovalov i přes zamítnutí ruských úřadů natáčel záběry na Rudém náměstí a přes tento zákaz byl zatčen. Natáčet mu nebylo dovoleno ani poblíž Big Benu v Londýně. Videoklip však nebyl nikdy oficiálně zveřejněn, přesto unikl v roce 2006 na Youtube.

Jejich turné proběhlo v několika zemích a dívky zaujaly svým vystupováním a svým vzhledem. Tím, že se prezentovaly jako lesbické duo a provokovaly lechtivými gesty, si získaly mnoho fanoušků. V roce 2003 reprezentovaly Rusko v mezinárodní hudební soutěži Eurovision, kde se umístily na třetím místě.

Jejich druhé anglické album Dangerous and Moving vyšlo v roce 2005. Ruská verze s názvem Lyudi Invalidy vyšlo o pár dní později. Píseň All About Us z nového alba zaznamenala celosvětový úspěch a ve světových hitparádách se umístila do první desítky. t.A.T.u vydalo ještě dvě alba, a to ruskojazyčné album Vesyolye Ulybki v roce 2008 a Waste Management v roce 2009. V roce 2011 oznámilo hudební duo konec skupiny.

Sólová kariéra Leny a Julie

Lena Katina chtěla zkusit sólovou cestu už v roce 2009, čímž už v té době došlo k neoficiálnímu rozchodu skupiny. V roce 2011 kdy zpěvačky oficiálně oznámily konec skupiny, Lena vydala píseň Never Forget, která se dostala na první místo žebříčku v MTV Russia. V roce 2014 vyšlo její první album s názvem This Is Who I Am. O dva roky později vyšla španělská verze Esta Soy Yo. V roce 2019 Lena vydala své druhé album Mono. Také se podílela na společné písní Shot s ruským rapperem T-Killahem.

Lena také nafotila odvážné fotky pro pánský ruský časopis MAXIME.

Lena, která podporuje LGBT komunitu, vystoupila v roce 2012 na mezinárodním festivalu Queerfest v Petrohradě a vyzvala všechny přítomné aby nemlčeli a bojovali proti netolerantní agresi vůči LGBT komunitě. Dnes by takové vystoupení neprošlo kvůli novým ruským zákonům, které odsuzují jakékoli LGBT projevy, které jsou postihovány vězením.

Ahoj všichni! V poslední době vidím nějaké komentáře týkající se mého postoje k LGBT a mému náboženství. Mohu říci jednu věc: Bůh nás učí žít v lásce, být tolerantní a nesoudit druhé! A já to tak dělám! Láska je láska a je to úžasný pocit! Myslím, že každý by měl mít svobodu milovat toho, koho miluje, a být s tím, s kým chce strávit svůj život! xoxo
Lena Katina, 2012

Julia Volkova nedosáhla tak velkého sólového úspěchu jako její bývalá kolegyně Lena. V roce 2012 jí byla diagnostikovaná rakovina štítné žlázy a při složité operaci jí byl poškozen laryngeální nerv, kvůli kterému ztratila hlas. Přesto se nevzdala a po další léčbě se hlas vrátil. Její první sólový singl All Why of You měl po několika odkladech premiéru koncem roku 2011. Jejím druhým celosvětovým singlem se měl stát Didn't Wanna Do It. Love In Every Moment, Держи рядом, Спасите, люди, мир jsou poslední písně, které Julia vydala. Julia na trh uvedla vlastní kolekci bot C & C shoes by Julia Volkova.

Julia se objevila v herní show Lie Detector a při otázce moderátora zda by odsoudila svého syna pokud by byl gay, Julia odpověděla, že ano.

Ano, odsoudila bych ho, protože věřím, že skutečný muž musí být skutečným mužem…muž nemá právo být bubák. Dvě dívky spolu - to není totéž, co dva muži spolu. Zdá se mi, že lesby vypadají esteticky mnohem lépe…
Julia Volkova, 2014

Lena s Julii se zahrály ve filmu You and I: Finding tATu ve kterém hrály samy sebe. Film měl premiéru v roce 2008 na filmovém festivalu v Cannes a až o čtyři roky byl propuštěn v USA. Film vypráví fiktivní verzi skutečných událostí z knižní předlohy „tATu Come Back“. Ve filmu si zahrála například americká herečka Mischa Barton, která je více známá ze seriálu O.C., který se vysílal v letech 2003 - 2006.

I přesto, že Lena s Julii skončily se skupinou t.A.T.u, tak se po třech letech v roce 2012 objevily jako hosté v soutěži The Voice of Romania. O rok později vystoupily na koncertě v Kyjevě na Ukrajině a zahrály si v japonské reklamě na Snickers. V roce 2014 se zúčastnily společně s klavírním virtuosem Denisem Matsuevem a operní sopranistkou Annou Netrebko zahajovacího ceremoniálu Zimních olympijských her v Soči. Toto vystoupení vyvolalo zmatek hlavně v médiích, jelikož práva LGBT v Rusku jsou silně omezována. Lena s Julii zazpívaly píseň Not Gonna Get Us, která je o jejich vzájemné lásce. V roce 2016 se společně sešly na veřejné oslavě 25. výročí dětské hudební skupiny Neposedy. O pět let později vznikl dokument „t.A.T.u.: 20 let poté“ v němž probíhá kvůli neshodám rozhovor odděleně. Tento dokument byl na ruském Youtube nejsledovanějším videem. Lena s Julii dále v roce 2022 vystoupily na národní olympijském stadionu Dinamo v  Minsku v rámci akce Ovion Show. Za rok proběhlo další vystoupení na sportovní akci na stadionu Gazprom v Saint-Petersburgu.

Osobní život plný rozchodů

Julii se v roce 2014 narodila dcera Viktoria Pavlovna, kterou má se svým dlouholetým přítelem Pavlem Sidorovem, s kterým se však rozešla. O tři roky později porodila chlapce Samira uzbeckému podnikateli Parvizi Yasinovi, s kterým se však po třech letech také rozešla. Julie žije stále v Rusku.

Lena se v roce 2013 vdala za slovinského hudebníka Sashu Kuzmanoviće, kterému o dva roky později porodila syna Aleksandra. Bohužel o čtyři roky se rozvedli. V roce 2022 si vzala ruského obchodníka Dmitrije Spiridonova a mají spolu syna Demyena. V současné době žijí v Los Angeles.

Fanouškem od první písně

K sepsání tohoto článku jsem se rozhodl, jelikož skupina t.A.T.u mě zaujala přesně před 25 lety. Jako malý kluk a v době kdy ještě nebyl tak moc rozšířen internet, jsem slyšel v rádiu jejich píseň Ya Soshla S Uma a později Nas Ne Dogonyat, která se mi zalíbila mnohem více. Později jsem ji zahlédl v hudebním pořadu ESO s Terezou Pergnerovou. Nestihl jsem si však všimnout názvu skupiny, a tak jsem tyto písničky mohl zaslechnout jen příležitostně v rádiu. O pár let později, kdy se internet stal rozšířenějším pro veřejnost, jsem konečně zjistil, že má první skupina, kterou jsem si zamiloval, se jmenuje zvláštním názvem t.A.T.u. Poslouchal jsem je každý den a hltal každé jejich slovo. I když jsem rusky vůbec neuměl. Nevěděl jsem tedy ani to, o čem zpívají. To se změnilo až později. A ztotožnil jsem se s názory hlavně Leny, která řekla, že každý člověk si zaslouží lásku a každý by měl být k ostatním tolerantní. Ať už se to týká jeho sexuality nebo názory. V pozdější době, kdy jsem začal chodit na brigády a vydělával si tak peníze, jsem si koupil všechna jejich originální CD.

Foto: Martinus

t.A.T.u. sbírka CD

Měl jsem jednou jedinečnou možnost jít na jejich koncert, který se odehrál v mém rodném městě v Ostravě. Bohužel jsem jej prošvihl, protože jsem musel na brigádu. Škoda, možná se někdy poštěstí, pokud se holky dají opět dohromady a vyjedou na turné.

Foto: Martinus

t.A.T.u. album, plakát

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz