Hlavní obsah
Aktuální dění

Rusko připravuje zákon postihující bezdětné ruské občany. Chce tím zvýšit porodnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Hnutí bezdětných se stalo dalším cílem ruské vlády, která připravuje zákaz propagace dobrovolné bezdětnosti a navrhuje za ni tresty. Bezdětní by se mohli stát „lovnou zvěří“, podobně jako LGBT komunita.

Článek

Rusko se dlouhodobě potýká s nízkou porodností, a i přes značné benefity a příspěvky se mladí lidé nechtějí stát rodiči. Buď rodičovství odkládají na jinou dobu nebo kvůli mobilizaci mladých mužů. Oficiální údaje státní statistiky tento rok v prvních šesti měsících zaznamenaly nejnižší porodnost od roku 1999.

Za návrhem zákona stojí Elvira Aitkulová, členka vzdělávacího výboru Státní dumy za vládní stranu Jednotné Rusko. Podle ní jsou na internetu rozšířené komunity lidí, které otevřeně odmítají nemít děti. Jsou proti tradičním rodinným hodnotám a poškozují tak ruskou společnost.

Postih se netýká lidí, kteří dítě nemohou mít ze zdravotních a náboženských důvodů nebo v případě znásilnění.

„Koncept návrhu zákona je zaměřen na zachování a posílení tradičních ruských duchovních a mravních hodnot a vytvoření účinného mechanismu jejich ochrany. Vláda Ruské federace návrh zákona podporuje za předpokladu, že budou zohledněny připomínky pro druhé čtení,“ píše ruská agentura TASS.

Změna zákona má velkou podporu vlády a v budoucnu by mohla mít negativní dopady na komunitu bezdětných, podobně jako na LGBT komunitu, která se v ruské společnosti stala nežádoucím prvkem. Změna zákona má zajistit ochranu před šířením informací, které propagují odmítání mít děti, a to na internetu, v médiích, filmech a reklamě. Cílem je omezit obsah, který podle vlády podkopává tradiční rodinné hodnoty a negativně ovlivňuje demografickou situaci v zemi.

Rusko dlouhodobě omezuje svobodu ruských občanů. Nemohou se svobodně projevit a jsou za své jiné názory zatýkání. Nemohou odsoudit válku na Ukrajině, protože by tím porušili zákon o ruských ozbrojených silách. Nemohou nosit barevné vlajky, symboly ve tvaru duhy a veřejně se hlásit k homosexuální orientaci, protože podle ruských zákonů je to propagace odporující ruským tradičním hodnotám. V nedávné minulosti na příkaz ministerstva spravedlnosti nejvyšší soud v Rusku zakázal mezinárodní LGBT hnutí a bylo označeno za extrémistickou organizaci.

Jak se bude vyhodnocovat výše trestů pro bezdětné občany, zjistíme časem. Návrh zákona zatím neuvádí podrobnější detaily, ani to, jakým způsobem se budou sankce vymáhat.

Musí se udělat vše, co je třeba udělat pro zvýšení porodnosti. A vše, co tomu brání, musí samozřejmě z našich životů zmizet
Dmitrij Peskov, tiskový tajemník ruského prezidenta

Ruské úřady blokují vše, co je proti ruským tradičním hodnotám. Policie zatýká aktivisty, ruské bezpečnostní úřady blokují západní sociální sítě. Nedávno soud v Tverské oblasti zablokoval na sociální síti VKontakte skupiny sdílející meme s tématem porodu.

Bezdětní lidé se stanou terčem

V Rusku je běžné, že se lidé navzájem udávají, ať už kvůli jiné sexuální orientaci, nebo kvůli odlišnému názoru na válku na Ukrajině. Ruští občané mají konzervativní postoje k homosexualitě a podporují zákony diskriminující sexuální menšiny. Po přijetí nového zákona o potírání „hnutí bezdětných“ se na tom nic nezmění.

V době, kdy došlo k ruské anexi Krymu, se rozšířila nenávist vůči homosexuálním menšinám. Krym se stal součástí Ruska, a začaly zde platit i ruské zákony, včetně zákona proti propagaci LGBT. Lidé s jinou sexuální orientací jsou terčem nenávistných skupin a bývají často oběti fyzických útoků.

Po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 se rozšířilo udavačství proti lidem kritizujícím válku. Obhájci války podávají oznámení na své spoluobčany, kteří zastávají protiválečné a protivládní názory. Sousedi udávají sousedy, příbuzní udávají příbuzné a kolegové v práci své kolegy. Lidé mají strach mluvit na veřejnosti, protože je může zaslechnout kolemjdoucí.

Je to faktický totalitní režim. Ten vládní moc využívá k tomu, aby měl pod kontrolou všechny aktivity ve společnosti
Lev Gudkov, sociolog

Jak bude vypadat život bezdětných ruských občanů, zatím není jisté. Je však velmi pravděpodobné, že se stanou terčem ruských úřadů a černými ovcemi ve svých rodinách. Budou nuceni k plození dětí, v nejhorším případě může docházet k emočním a fyzickým nátlakům..

Moderní bio-eko sídla

Mezitím co se projednává zákon proti bezdětným lidem, uskutečnilo se zasedání ruských vědců na biotechnologické fóru OpenBio v novosibirském vědeckém městě Koltsovo. Zde navrhli vytvořit tisíce moderních bioeko-sídel na neobydlených územích Ruska. Prezident společnosti biotechnologů Ruské federace Raif Vasilov poznamenal, že hlavní výzvou pro Rusko v 21. století je zajistit jednotný udržitelný rozvoj rozsáhlého území, jehož dvě třetiny jsou prakticky neobydlené. současné podmínky poklesu populace a nerozvinuté infrastruktury.

Foto: К.Артём.1, Creative Commons, Attribution-ShareAlike 4.0

BioTechnopark v Koltsovo

Podle projektu se má postavit tisíce menších bio-eko osad pro 400 - 1000 lidí na neobydlených částech Ruska. Osady budou z větší části soběstačné v pěstování a výrobě potravin, elektřině a teple. Odpad se bude recyklovat pomocí technologií podobných přírodě.

Zda existuje souvislost mezi tímto projektem a připravovaným zákonem proti bezdětným, zjistíme v budoucnu. Mohlo by to znamenat, že lidé, kteří odmítají mít děti, budou přemístěni do těchto osad s cílem zakládat rodiny a tím zvýšit porodnost.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz