Hlavní obsah
Psychologie

Svět introvertů je barevnější

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Introverti jsou více vnímavější vůči svému okolí, pozorují ostatní a analyzují ve svém nitru všechny vnější vjemy, o kterých často přemýšlí.

Článek

Introvert je člověk, který čerpá energii ze svého vnitřního světa pocitů, myšlenek a prožitků. Nevyhledává cíleně velkou společnost pro zábavu. Dav lidi právě ubírá veškerou energii, kterou introvert čerpá ve svém soukromí kdy je sám. Tím, že jsou introverti méně hovorní a nemají potřebu komunikovat před velkou skupinou lidí, tak dostávají nálepku jako „ten divný, ten namyšlený, asociál“. Pokud jsou tedy takto ve společnosti označování, tak nemají velké štěstí najít si skutečné přátelé. Právě proto introverti komunikují raději v malé skupině lidi, které znají už dlouho a i tak mluví o věcech o kterých si myslí, že mají nějakou hodnotu a smysl. Nemají rádi tzv. „small talky“, konverzaci beze smyslu a o ničem. Taková konverzace jim bere velkou část energie a jsou raději ticho a jen ze slušnosti poslouchají.

Samota není osamělost

Trávit čas sám se sebou má mnoho benefitů na naši psychiku, na vztahy i pracovní život. Tím, že je člověk sám, tak není ovlivněn jinými názory a může si sám vytvořit vlastní názor na danou věc. Rozvíjí své myšlenky o samotě, není rušen různými rušivými vlivy společnosti. Tím se podporuje vyšší kreativita, soustředěnost a produktivita, kterou uplatní v pracovním procesu.

Introvert má malou šanci prosadit vlastní názor nebo nápad v týmu, ve kterém je většina lidí extrovertních. Nikdo jej totiž neposlouchá a nikdo nepřemýšlí nad jeho nápady. Proto je výhodnější, když introvert pracuje sám. A když už pracuje v kolektivu, tak se vyhýbá zbytečné komunikaci s kolegy, protože ho taková komunikace unavuje a brání mu soustředit se na splnění pracovních úkolů.

Introvert nejraději tráví svůj čas o samotě. Ať už je to v přírodě nebo doma. Dobijí energii při činnostech, které má rád. U čtení knih nebo při vaření získává mnoho inspirace k dalším činnostem. Například při psaní knih, do kterých dává něco ze sebe.

Foto: Pexels

Trávení času o samotě souvisí s vpuštěním někoho blízkého do soukromého života. Introvert o svém soukromí nemluví jen tak s někým, ale s osobou, kterou zná velmi dlouho a cítí, že jeho tajemství nebudou šířená dál. S takovou osobou se dokáže bavit o hlubších smysluplných záležitostech, které jsou pro ně v životě důležité. Patří to do jejich rozvoje osobnosti. Pokud má introvert s takovou osobou hlubší vztah, tak se spolu dokážou bavit i několik hodin v kuse a zároveň dokážou spolu trávit tiché chvíle na různých místech aniž by vzniklo trapné ticho. Dokážou si užívat přítomnost a těžit z ní inspirativní čas.

Musíš, musíš musíš… Ne, nemusím!

Mnoho extrovertů přesvědčuje introverty aby se více zapojily do života. Chtějí aby s nimi chodili na různé akce, aby více mluvili, aby se seznámili s více lidmi, aby dělali to co oni a neschovávali se pořád doma. To je však nevhodná strategie, jak přimět introverta k nějaké činnosti, která není pro něj vhodná.

Pokud se toto bude introvertům říkat, tak budou víc rozmrzelejší a přestanou mít zájem se s takovými lidmi stýkat. A když už se povede, že se introvert dostane na nějakou společenskou akci na které se tlačí plno lidi na sebe, tak si to vůbec neužije a pak si sedne někam do rohu a nebo dřív uteče. Proto je lepší najít vhodné místo jak pro extroverta, tak i pro introverta.

Slavní introverti

Všichni je znají. Znají je z televize, z různých článků, z knih nebo z vyprávění. Nikdo by však neřekl, že tito slavní lidé, kteří inspirovali celý svět a ovlivnili spoustu jiných lidi, jsou lidé, kteří díky své introverzi odvedli kreativní práci.

Albert Einstein - jeden z nejvýznamnějších vědců historie

Mahatma Gandhí - politický a duchovní vůdce

Audrey Hepburn - herečka, módní ikona a humanitární pracovnice

Rosa Parks - významná aktivistka za práva černochů v USA

Bill Gates - spoluzakladatel společnosti Microsoft

Eleanor Roosevelt - první dáma Spojených států amerických a aktivistka za lidská práva

Abraham Lincoln - 16. prezident Spojených států

Alfred Hitchcock - filmový režisér

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz