Hlavní obsah
Knihy a literatura

V královských zahradách autoři poctili krále hororů Stephena Kinga

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martinus

Dnes je to již 50 let co vyšla prvotina Carrie od spisovatele Stephena Kinga. A k tomuto výročí byla vydaná antologie českých a slovenských spisovatelů.

Článek

Stephen King se narodil 21. září 1947. Jeho rodiče Donald a Nellie Ruth Kingovi, se však rozvedli, když byly Stephenovi dva roky. Kvůli finančním potížím byla jeho matka nucena se často stěhovat, a tak ještě se svým starším bratrem cestovali po Spojených státech, až nakonec skončili v rodném Maine. Stephenova tvorba byla ovlivněna strašidelnými filmy, na které ho bral do kina jeho strýc. Také ho inspirovaly staré časopisy s krátkými příběhy, hlavně od spisovatele H.P. Lovecrafta. V době kdy byl Stephen studentem na střední škole, psal krátké články, satirické průpovídky a také strašidelné povídky, které si se svým starším bratrem nechávali na vlastní náklady tisknout. Později společně vytvořili noviny s názvem Kvas lidu, které byly velmi oblíbené u jeho spolužáků, ale nikoliv u učitelů. Ti ho za některé velmi strašidelné příběhy potrestali tím, že nesměl tři týdny chodit do školy.

Stephen King absolvoval Mainskou univerzitu v Oronu se zaměřením na učitelství, obor angličtina a tvůrčí psaní. Během studia psal do místních novin The Maine Campus. Po promoci napsal povídku Slade, která je o pistolníku ze Západu. Tato povídka byla později přetvořena na sérii Temná věž s hlavním hrdinou Rolandem z Gileadu.

Stephen King je autorem přibližně 80 knih a 200 povídek. Ve všech jeho knihách nebo povídkách se setkáváme s prvky z „Temné věže“ nebo s odkazy na různé postavy z jiných jeho děl.

Ka-tet Sense Lorda

Označení Ka-tet znamená skupinu osob, převážně pistolníků ze série knih Temná věž. Tito pistolníci, kteří vystupují v této sedmidílné fantasy sérii, věří v osud, který jim je předurčen k záchraně světa.

Spoluautor Aleš Richter, který na sociálních sítích vystupuje pod pseudonymem jako Sense Lord, ušel dlouhou cestu a během této roční pouti objevil 19 českých a slovenských autorů a jednoho komiksového tvůrce. Společně s nimi napsal krátké příběhy inspirované Stephenem Kingem. Tyto tajemné příběhy mají být poctou králi hororu, který ovlivnil jejich spisovatelskou tvorbu, ale také ovlivnil své fanoušky, kteří uchovávají ve své knihovně každé jeho dílo.

Sense Lord spojil české a slovenské autory aby společně vytvořili jedinečné dílo s názvem „V královských zahradách“. Každý příběh je originální a každý příběh nese odkaz z nějakého příběhu Stephena Kinga. Při čtení tohoto díla budeme bloudit královskou zahradou v jejíchž tajemných zákoutích a skrýších nalezneme napínavé a mrazivé příběhy.

Tak jako Kingova skupina pistolníků prochází přes fiktivní svět, aby dosáhla Temné věže a odvrátila zničující katastrofu a svět zůstal v pořádku, autoři této knihy sepsali příběhy pro fanoušky mistra hororu a tím mu vzdali hold. V královských zahradách našli svůj osud lidé, kteří se vzájemně neznali, ale jedno měli společné - lásku ke knihám Stephena Kinga. Tato vášeň je přivedla dohromady a u zrodu tohoto setkání stál Sense Lord, díky němuž můžeme nahlédnout do tajemných míst.

Kniha potěší jak fanoušky Kinga, tak i ty, kteří od něj ještě nečetli žádnou knihu. Po přečtení je může motivovat, aby si našli Kingovy knihy, které nejsou jen hororové, ale mají i kriminální nebo pohádkové prvky. Ne každý dokáže vstřebat tisícistránkovou knihu, která se může zdát zdlouhavá, a proto už nemá chuť na další. Pro začátek by si čtenář měl vybrat kratší příběh, který ho více nadchne.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz