Hlavní obsah
Lidé a společnost

Viktor Orbán má neomezenou moc nad médii. Svobodná média neexistují

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kremlin.ru, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Maďarský premiér Viktor Orbán dlouhá léta usiloval o to, aby vypadal před svými občany jako spasitel, který je chrání. To se mu podařilo díky médiím, které vlastní jeho spojenci z vládní strany Fidesz.

Článek

Viktor Orbán v roce 1987 vystudoval práva na budapešťské Univerzitě Eötvöse Loránda. O dva roky později získal stipendium od Soros Foundation, nadace amerického finančníka George Sorose v anglickém Oxfordu, kde studoval na Pembroke College, kterou však nedokončil, jelikož nastal pád Sovětského svazu, a Orbán se rozhodl vrátit do Maďarska. Tam úspěšně kandidoval na poslance za hnutí mladých demokratů s názvem Fidesz – Maďarská občanská unie.

V těchto prvních svobodných volbách hnutí Fidesz získalo 21 křesel a Orbánovi byla nabídnuta funkce předsedy parlamentní frakce. Tuto funkci vykonával do roku 1993. Poté v roce 1994, kdy Fidesz ve volbách získal jen 7 % hlasů, přehodnotil směřování hnutí a z liberálního politika se stal národně-konzervativní. Od té doby vystupoval Viktor Orbán jako nacionalista a stejně jako József Antall prohlašoval, že se chce „stát premiérem 15 milionů Maďarů“.

Premiérem na věčné časy

V roce 1998 volby vyhrála strana Fidesz, která ve svém programu uváděla, že chce hájit zájmy celého maďarského národa a to včetně Maďarů žijících v zahraničí, zajistit ochranu maďarského jazyka a kultury a hájila význam církví pro soudržnost společnosti. Pod vedením Viktora Orbána bylo Maďarsko přijato v roce 1999 do NATO. V roce 2000 Viktor Orbán odstoupil ze své funkce předsedy strany a přenechal funkci Lászlóvi Kövérovi.

I přes vítězství Fideszu ve volbách v roce 2002 se Orbánova strana dostala do opozice na dlouhých osm let. Vystřídala je koalice složená z Maďarské socialistické strany (MSZP) a Svazu svobodných demokratů (SZDSZ). Viktor Orbán často kritizoval vládnoucí stranu MSZP za její ekonomické sliby, které podle něj byly nesplnitelné, a v roce 2006 organizoval demonstrace proti premiérovi Ferenci Gyurcsánymu (MSZP) z důvodu zhoršující se hospodářské krize, která v roce 2008 přešla do finanční krize a tím silně zasáhla maďarskou ekonomiku. Orbán této krize využil, jelikož popularita jeho strany Fidesz stoupala, a nakonec se v roce 2010 stal Orbán podruhé premiérem. Premiérské křeslo si udržel i v roce 2014. Stejně tak i v roce 2018. V roce 2020 kdy vypukla pandemie Covid-19, schválila Orbánova vláda nový zákon, který umožnil vládě časově neomezenou možnost vládnout pomocí dekretů. A také jí dává větší kontrolu nad novináři. Kritici zákona upozorňují na možnost uvěznit novináře až na pět let za údajné záměrné šíření nepravdivých nebo poplašných zpráv o koronaviru.

Dohled nad médii

Nezávislý investigativní reportér jménem Márton Sarkadi Nagy napsal článek o tom, jak v roce 2018 Orbánova vláda nařídila vytvořit konglomerát KESMA. Společnost, která se měla stát centralizovaným mediálním centrem pro média napojená na vládnoucí stranu Fidesz. Vláda Viktora Orbána by tak měla dohled nad soukromým mediálním prostředím. Vyšetřování maďarské zpravodajské agentury odhalilo, že společnost KESMA ovládala až na 500 různých médií a že dary pro tuto společnost zasílají vlastníci médií, kteří mají úzké vazby na Fidesz.

Například Lőrinc Mészáros, který podnikal v plynárenském odvětví a jehož firma v roce 2010 byla na pokraji bankrotu, najednou v roce 2011 začala růst a vykazovala velké zisky. Stalo se tak poté co se stal starostou vesnice Felcsút. V té době se stal členem Fideszu. V dnešní době je třetím nejbohatším Maďarem. V roce 2016 koupil mediální společnosti Mediaworks Hungary a Echo TV. Později tyto společnosti převedl na KESMU bez finanční náhrady.

Další mediální společnost Origo, která je nejčtenější online zpravodajský server v Maďarsku, daroval Ádám Matolcsy, což je syn guvernéra Maďarské národní banky Györgyho Matolcsyho, který je blízký spojenec Orbána. Matolcsy koupil New Wave Media Group, která vlastnila Origo, v listopadu 2018, jen aby ji následující měsíc daroval společnosti KESMA. Matolcsy měl úzké finanční vazby na majitele NHB Growth Credit Bank Tamáse Szemereyho, který je také bratrancem jeho otce.

Seznam mediálních společností čítá až 500 médií, jako jsou rozhlasové stanice, televizní stanice, rádia, internetové portály nebo noviny. Všechna tato média spadají pod společnost KESMA, kterou vede Gábor Liszkay, blízký přítel Viktora Orbána. Správní rada nadace KESMA se skládá výhradně z bývalých a současných poslanců Fideszu.

Jak upozorňuje mezinárodní nevládní organizace Human Rights Watch, vláda Viktora Orbána systematicky omezuje svobodu novinářů. Média upřednostňují jen vládní názory a nedávají prakticky žádný prostor opozici. Například při volbách mají vládní politici větší časový prostor než opozice. Ta má jen 5 minut, ve kterých vymýšlí, jak nejlépe upozornit na sebe, na svůj program nebo na špatné kroky vládnoucí strany Fidesz.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz