Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ze sibiřského sirotčince až na stupeň vítězů. Paralympionička Jessica Long se nevzdává

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Saulo Cruz, Wikimedia Commons, vlastní dílo

Jessica Long i přes své postižení dolních končetin vyhrává nejen na světových olympiádách a mezinárodních soutěžích, ale i ve svém životě.

Článek

Jessica Tatiana Long, vlastním jménem Tatiana Olegovna Kirillova, se narodila 29. února 1992 v ruském Bratsku mladému páru. Její matce bylo jen 17 let a jejímu otci 18 let. Její biologičtí rodiče se jí museli vzdát a dali ji do sirotčince. Když malé Tatianě bylo 13 měsíců, adoptoval ji americký pár Steve a Beth Longovi. V 18 měsících prodělala amputaci části nohou kvůli fibulární hemimelii. Díky protézám se naučila chodit a jako dítě začala dělat různé sporty. Věnovala se gymnastice, cheerleadingu, bruslení, cyklistice, skákání na trampolíně, horolezectví a také plavání. Plavání si zamilovala tak moc, že v roce 2002 se připojila do soutěžního týmu a o rok později byla oceněna jako plavkyně roku s handicapem v závodní soutěži Maryland Swimming's 2003.

Mořská panna bez ocasu

Malá Jessica už jako malá věděla, že pokud chce něco dokázat, tak si za tím musí tvrdě jít a musí překonávat všechny překážky a výzvy, aby se dostala do cíle. Proto se v roce 2004 rozhodla, že se zúčastní paralympijských her v řeckých Aténách. Ve svých 12 letech poprvé získala tři zlaté medaile. Zaplavala tak i nový rekord v kategorii 100 metrů volný způsob. V tomto závodu porazila šampiónku Keren Leibovich o  19 vteřin. Jessica Long byla v té době nejmladší závodnicí v paralympijském týmu USA.

O dva roky později si odvezla z Mistrovství světa v jihoafrickém Durbanu devět zlatých medailí. Absolvovala sedm individuálních polohových závodů a dvě štafety. Dosáhla pěti nových světových rekordů a stala se slavnou sportovkyní mimo paralympijský sportovní svět. Jessica byla oceněna ve svých 15 letech jako první nejlepší paralympijská sportovkyně, která získala cenu Jamese E. Sullivana. Také se stala paralympioničkou roku 2006 amerického olympijského výboru. Časopis Swimming World Magazine ji ocenil paraplavkyní roku 2006.

Ještě v tomtéž roce se Jessica zúčastnila sportovní soutěže v horolezectví v kategorii Speed Climbing a obsadila druhé místo.

Jessica od té doby až do současnosti získala na paralympijských hrách celkově 29 medailí, z toho 16 bylo zlatých. Ze všech mistrovství světa si odnesla přes 50 medailí. Také byla několikrát vyhlášená jako nejlepší sportovkyně s handicapem a nejlepší plavkyní v paraplavání.

Momentálně se Jessica Long připravuje v olympijském a paralympijském tréninkovém centru v Colorado Springs v Coloradu na letní paralympijské hry v Paříži, které budou slavnostně zahájeny 28. srpna. Dle jejich slov by mohla skončit s plaváním, ale stále má chuť soutěžit a vyhrávat. Její poslední účast v paralympijských hrách by měla být v Los Angeles, které se uskuteční v roce 2028. Poté by se mohla naplno věnovat svému manželovi Lucasi Wintersovi, za kterého se vdala v roce 2020, a svému psovi jménem Goose.

Inspirací pro ostatní

Jessica Long své zkušenosti a odhodlání překonávat velké výzvy přenesla do dětské knihy s názvem „The Mermaid With No Tail“. Je to příběh o mořské panně bez ocasu. Její adoptivní želví rodiče ji povzbuzují a žraločí trenér Phelpsy ji trénuje. Její soupeřky mořské panny s ocasem se ji vysmívají. Mořská panna jménem Tatiana však všechny přeplave a závod vyhraje. Jessica touto dětskou knihou chtěla říct, že i přes určitý handicap může člověk vyhrát. Může vyhrát, když zdolá všechny překážky, díky kterým se stane silnějším, cílevědomějším a odhodlanějším.

Kniha „Beyond the Surface: A Gold Medalist's Guide to Find and Loving Yourself“ vyšla nedávno a Jessica v ní vyjadřuje to, jak přijmout své nedostatky a proměnit je ve své přednosti, s kterými se budeme cítit lépe, a ukázat ostatním, že nic není nemožné.

Naše hodnota nemůže být umístěna do vnějších věcí – do našeho vzhledu, práce nebo souhlasu ostatních. Žádný úspěch nás nepřinutí cítit se hodnými, pokud se nedokážeme milovat bez posuzování.
Jessica Long

Toyota natočila reklamu o životní cestě Jessicy Long pro Super Bowl, což je nejsledovanější sportovní událost na světě. Tato reklama vypráví příběh malé holčičky, která se dostane z ruského sirotčince a přes všechny útrapy se stane nejúspěšnější parasportovkyní na světě.

Shledání s biologickými rodiči

Dalším životním úspěchem a splněným cílem bylo když se Jessica potkala se svými biologickými rodiči. Navštívila je v Rusku a dle jejich slov to bylo velmi emocionální shledání. Tato cesta byla zdokumentovaná do příběhu s názvem Long Way Home: The Jessica Long Story. Na svém TikTokovém účtu se o tom zmiňuje a doplňuje i krátkou ukázku, ve které se objímá se svými rodiči a mladší sestrou.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz