Hlavní obsah
Názory a úvahy

Věříte Babišovi, že ho StB vedla jako agenta Bureše neoprávněně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK - se svolením společnosti Profimedia

Mladí i staří nevěří svým očím, kam až to bývalí agenti StB mohou dotáhnout.

Populistické hnutí ANO 2011 dokáže obrátit vykrucováním nepříjemná fakta ve svůj prospěch, jelikož pro hnutí ANO 2011 běžně ano znamená ne, a naopak ne znamená ano. A co platí dnes, neplatí zítra.

Článek

Pro hnutí ANO 2011 měnící své postoje podle toho, odkud fouká vítr, ano běžně znamená ne a naopak ne je vydáváno za ano. Na tomto paradoxu je postaven populismus hnutí ANO 2011. Takovéto manipulace se skutečnostmi pak umožňují českému politikovi a podnikateli slovenského původu Andrejovi Babišovi opakovaně tvrdit, že nikdy nebyl agentem Státní bezpečnosti. Stejně nestydatě pak prezentuje, že nikdy žádné kompromitující složky nevedl. Že to byly pouze rešerše.

Premiantem v populismu na české politické scéně je tedy hnutí ANO 2011. Populismus Andreje Babiše a dalších představitelů hnutí ANO 2011 se opírá o výstupy analytického centra, které vychází z veřejného mínění a nálad obyvatelstva. Prostě napnout plachty podle toho, jak fouká vítr a jaké jsou nálady mezi prostým lidem v podhradí disponujícím volebním právem a vyjadřujícím ochotu, že svůj hlas dají při dalších volbách hnutí ANO 2011.

Populistické hnutí ANO 2011 tak prakticky každodenně vyhodnocuje, jaké volební preference přinesou jeho jednotlivé kroky na politické scéně. A v souvislost s tím se dokáže přiživit na každé vlně občanské nespokojenosti. Aktuálním příkladem je Babišovo parazitování na nevoli českých zemědělců proti evropskému Green Dealu v rámci jejich protestů, ačkoliv to byl bývalý premiér Andrej Babiš, který měl možnost vetovat tento program na evropských summitech 16. 12. 2019 a 21. 7. 2020 a omezit tak uplatnění Green Dealu i na české zemědělce.

Zároveň je hnutí ANO 2011 i premiantem v politickém predátorství. Přitom nejen politickým predátorem non plus ultra je samotný Andrej Babiš. Mějme na paměti, že zkratka ANO vznikla ze sousloví Akce nespokojených občanů. Svým způsobem byl nespokojeným občanem před vznikem tohoto jeho hnutí i vůdce Andrej Babiš, a to zejména s ohledem na svůj byznys. Trvale vysoké volební preference hnutí ANO 2011 tedy pramení z toho, že umně loví ve vodách nespokojených občanů a dokáže hrát na jejich strunu. Podle aktuálních výsledků společnosti STEM by hnutí ANO 2011 získalo 33 % hlasů.

Nelze však ani pominout, že predátorské hnutí ANO 2011 vytunelovalo členskou základnu bývalé ČSSD. Dnes v zoufalství přejmenovanou na SOCDEM, kdy ještě ve větším zoufalství se původní značky ČSSD pod pozměněným názvem chopil Jiří Paroubek coby již zapomenutá politická vykopávka. Nyní hnutí ANO 2011 luxuje voliče dalších nespokojených stran a hnutí.

Nespokojenost samotných občanů coby potencionálních voličů může např. pramenit z toho, že nespokojený občan má povahu kverulanta, který se nespokojí s ničím. Prostě kyselo je málo kyselý apod. Jiný může být nespokojený z toho, že se v mládí vykašlal na vzdělání a nyní se na trhu práce uplatní pouze jako méně placená pomocná síla. Nespokojenost dalšího může pramenit i z toho, že někdo část výplaty prochlastá v hospodě a zbytek bezúspěšně nahází do hracích automatů. Určitá racionální nespokojenost může pramenit z toho, že se žena nechá oblbnout řečičkami nějakého sexuálního loudila, což jí následně uvrhne do nezáviděníhodného postavení matky samoživitelky.

Samotný Andrej Babiš má uveden záznam v Cibulkových seznamech, že byl od 23. 11. 1982, tj. ve věku 28 let, registrován jako agent komunistické Státní bezpečnosti (StB) právě pod krycím jménem Bureš. Plakát na úvodním snímku pak obsahuje i zvětšeninu spisu agenta Bureše. Andrej Babiš svou vědomou spolupráci zarytě popírá, a to i opakovaně soudní cestou. Stále bezúspěšně. Přesto nadále živí nejen svoji naději, ale i naději svých podporovatelů, že se mu podaří získat čisté lustrační osvědčení. Zřejmě přitom významně spoléhá na současného slovenského premiéra Roberta Fica, že tomu by se mohlo podařit po podmanění policie, prokuratury a nezávislých medií zcela ovládnout i slovenské soudy, kteréžto by pak na politický příkaz mohly rozhodnout ve prospěch Andreje Babiše. Že tedy jako, sorry, ho StB vedla ve svém stavu neoprávněně bez jeho vědomí.

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, že ho Státní bezpečnost vedla jako agenta Bureše neoprávněně?
Ano, je to poctivý člověk, který mluví pouze pravdu.
17,3 %
Ne, dokáže bez uzardění zapřít a překroutit, co mu nevyhovuje.
82,7 %
Celkem hlasovalo 5034 čtenářů.

S estébáckými praktikami úzce souvisí vytváření složek nejen na politické oponenty, ale i na své nejbližší spolupracovníky. První pokus o použití takové složky Andrejem Babišem spatřil světlo světa v roce 2015 v případě vzpurného poslance za ČSSD Ladislava Šicla. Následovala složka na tehdejšího šéfa Národní sportovní agentury Milana Hniličku. V okamžiku, kdy Babišovi začal přerůstat přes hlavu Jaroslav Faltýnek, spatřila světlo světa složka i na jeho nejbližšího politického spolupracovníka. To, aby si přestal vyskakovat.

V případě aktuálního a zpackaného pokusu o vytvoření kompromitujícího spisu na ministra zahraničí Jana Lipavského nelze dát s ohledem na poněkud pokřivený morální profil Andreje Babiše ruku do ohně, zda tvorba tohoto spisu byla v důsledku odeslání jeho zadání nesprávnému adresátovi a následné medializace ukončena. Či zda jeho tvorba v utajované podobě neběží dál. Záhadné indicie o shromažďování údajů vůči svým osobám zaznamenal i současný český premiér Petr Fiala a Babišův dlouholetý odpůrce Miroslav Kalousek.

Na základě vyjádření ostravských odpadlíků z hnutí ANO 2011 bývalého hejtmana Ivo Vondráka a bývalého ostravského primátora Tomáše Macury lze usuzovat, že medializované tajné spisy představují pouze špičku ledovce. Inu, co se v mládí Andrej Babiš jako agent Bureš naučil, teď to jako když najde a pravděpodobně používá ku svému prospěchu v politickém životě. Takže i v případě Andreje Babiše platí, že starého psa novým kouskům nenaučíš.

Český politik a podnikatel slovenského původu Andrej Babiš tak toužebně vyhlíží svůj návrat do Strakovy akademie. S ohledem na jeho populismus obdobně očekávají jeho případný návrat do čela české vlády Viktor Orbán a Robert Fico, aby získali třetího do party pro okopávání kotníků dalších členů Evropské unie. Přitom při řešení svých politických excesů pomocí vykrucování a překrucování je Andrej Babiš mistr světa. Z ANO lehce vytvoří NE a naopak z NE pak stejně hravě ANO. A co platilo včera, dnes je zcela úplně jinak.

O tom, jaký Andrej Babiš skutečně je, svědčí kromě používání osvědčených estébáckých metod i to, že zaměstnanci Agrofertu mnohdy pracují za podprůměrné mzdy, a ještě je nechá svou ostrahou kontrolovat, zda neodnášejí kuřecí řízky z kuřat urychleně vykrmených v drůbežárnách společnosti Vodňanské kuře ve svém spodním prádle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz