Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo se bojí Miroslava Kalouska?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jaroslav Svoboda (ČTK) - se souhlasem Profimedia

Bude se nakonec po volbách do Evropského parlamentu smát nejvíce Miroslav Kalousek?

Zásadní otázkou není, kdo se bojí Miroslava Kalouska. Toho jsou plná media. A tak zásadní otázkou je, proč se vládní koalice bojí Miroslava Kalouska?

Článek

Někdo se bojí finanční kontroly. Nezapomeňme však, že nechvalně známého Al Caponeho nakonec dostali na daňový únik. Obavy z finanční kontroly byly v České republice obzvláště aktuální, pokud finanční úřady za vlády Andreje Babiše zaklekávaly podnikatele a vydávaly zajišťovací příkazy. Další se jaksi bojí vlastní ženy. Jiný se pak bojí čerta a čert se zase bojí kříže a svěcené vody. Mlsný medvídek Kubula medvědáře Kuby Kubikuly se zase bál strašidla Barbuchy. Bar, bar, bar, každý se něčeho bojí. A tak představitelé současné vládní koalice mají bobky z Miroslava Kalouska. Pravdou je, že tento český politik ležel v žaludku i vládě Andreje Babiše. A obzvláště jemu samotnému. Proč se tedy všichni tak bojí Miroslava Kalouska?

Český politik Miroslav Kalousek dlouhodobě převyšoval a převyšuje ostatní české politiky počínaje Stanislavem Grossem, přes Alexandra Vondru, Andreje Babiše až po všechny členy současné vlády Petra Fialy svým politickým rozhledem a schopností postavit se problémům čelem, dále pak bryskním úsudkem, schopností věci správně pojmenovat a myslet v širokých souvislostech s výhledem do budoucna, jakož i komunikačními schopnostmi a svým charismatickým vystupováním.

Takto osobně vnímám Miroslava Kalouska, ačkoliv jsem nikdy nebyl a nejsem jeho stoupencem. To však není důvod, abych nedokázal ocenit jeho schopnosti a jeho politický rozhled. Osobně si myslím, že zásadní předností Miroslava Kalouska je jeho synteticko–analytické myšlení. V tomto úsudku se zároveň opírám o jeho vysokoškolské chemické vzdělání (VŠCHT Praha), jelikož si nemyslím, že by se Miroslav Kalousek coby student našprtal v každém semestru zhruba na pět zkoušek v celkovém rozsahu okolo 1 500 stran odborného textu a složitých matematických odvozování, a přitom by nevěděl, o co v různých oborech chemie a příbuzných předmětech běží. Uspět při studiu chemie totiž zásadním způsobem právě pomáhá synteticko – analytické myšlení.

Jelikož se koalice Spolu rozhodla, že bude v příštím roce kandidovat do Evropského parlamentu společně, byť se po případném zvolení zástupci vládní koalice rozprchnou do různých frakcí Evropského parlamentu, mají někteří staromilci zejména z řad ODS počínaje Alexandrem Vondrou obavy, že by je Miroslav Kalousek díky svým schopnostem a renomé přeskočil i z posledního místa jejich společné kandidátky.

Takže za odmítáním Miroslava Kalouska na společné kandidátce koalice spolu bezesporu stojí i obavy z případného nezvolení, resp. z toho, že by přeskočil některé poněkud nabubřelé lídry zejména pak z ODS. Nelze pominout, že řada zainteresovaných politiků má s Miroslavem Kalouskem nevyřízené účty či vůči němu přechovává osobní zášť. A nejedná se pouze o agenta Bureše.

Zajisté v koalici Spolu vládnou i obavy, do jaké míry Miroslav Kalousek případně uchopí politický odkaz Karla Schwarzenberga. Obzvláště pak, když současná vláda byla hladovkou Jiřího Gruntoráda a Johna Boka donucena vzdát se odkazu Charty 77, který si poněkud jaksi uzurpovala pro vylepšení svého image.

Anketa

Volili byste Miroslava Kalouska do Evropského parlamentu, pokud bude v příštím roce kandidovat?
Rozhodně ano.
64,8 %
Spíše ano.
2,6 %
Možná, ještě bych to uvážil /-a/.
1,5 %
Spíše ne.
3,4 %
Rozhodně ne.
27,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2094 čtenářů.

Pokud to v souvislosti s nevyřízenými účty vezmeme pěkně odzadu, negativně se vůči účasti Miroslava Kalouska na kandidátce Spolu pro evropské volby vymezil i premiér Petr Fiala. U něho má Miroslav Kalousek vroubek mj. i kvůli ostré kritice vládního úsporného balíčku, v rámci které mj. prohlásil, že současná vláda v souvislosti s ekonomickými opatřeními nestydatě lže. Nejedná se však o kritiku dopadů balíčku na obyvatele, jelikož škrty v podání Miroslava Kalouska by pravděpodobně byly významně tvrdší. Dle jeho vyjádření se jedná o to, že se současná vláda snaží v souvislosti s úsporami prezentovat „červený čtvereček jako zelené kolečko“. K tomu Miroslav Kalousek řekl, že nedokáže přijmout „lež a věšení bulíku na nos“. Za stavu, kdy i členové současné vlády si jsou vědomi, že je Miroslav Kalousek převyšuje mj. i svojí inteligencí, dostali současní ministři od něho políček, když svoji ostrou kritiku zakončil slovy: „Uráží to mojí inteligenci, byť není bůhvíjaká.“

Pifku na Miroslava Kalouska můžou mít i poslanci, kteří mu za jeho působení v Nečasově vládě odsouhlasili jeho úsporná opatření a teprve až po odhlasování zjistili, že snížil i jejich poslanecké příjmy. Od počátku důrazně vystupoval proti účasti Miroslava Kalouska lídr kandidátky Spolu pro evropské volby Alexandr Vondra. S ním se Miroslav Kalousek jako ministr financí dostal do sporu v roce 2011 v rámci aféry ProMoPro, kdy ministerstvo financí podalo trestní oznámení ve věci podezřelé zakázky, kterou v době českého předsednictví EU v roce 2009 získala bez soutěže firma ProMoPro. Jestliže se proti Miroslavu Kalouskovi ozvalo i KDÚ-ČSL, je nutno mít na paměti, že byl dlouholetým členem této strany, resp. před sloučením i členem ČSL, a to od roku 1984 a dokonce byl načas i předsedou KDÚ-ČSL. Tato strana zajisté dodnes jaksi nerozdýchala, že si v roce 2009 založil stranu TOP 09, která má dosud stále lepší volební výsledky a preference než KDÚ-ČSL.

Poněkud zcestné bylo vyjádření Markéty Pekarové Adamové, že kandidatura Miroslava Kalouska je jaksi bezpředmětná, jelikož ten se podle jejího názoru nevěnuje evropské politice. Nehorázný nesmysl, jelikož jsme členy EU a evropská legislativa je nadřazena v rámci našeho právního řádu českým právním předpisům. To znamená, že to, co se v Evropském parlamentu příjme, se nás bytostně týká. Nelze vyloučit, že vyjádření Markéty Pekarové Adamové odkrývá, že česká vláda k evropské legislativě přistupuje ve značné míře pouze formálně. A její nabídka, aby Miroslav Kalousek kandidoval do Senátu, poněkud připomíná dřívější trafikantské aféry spojené se snahami takto „korumpovat“ politické oponenty.

Pohled Markéty Pekarové Adamové dokresluje např. přístup české vlády k problematice právní ochrany oznamovatelů protiprávních jednání (whisteblowerů). Jednak českou vládu dotlačila k přijetí příslušné právní normy až EU. Ale i po jejím přijetí je situace zcela odlišná od smyslu evropské právní normy a nemá v reálu nic společného s právem. Ministerstvo spravedlnosti a ministerstvo dopravy, která obě vedou politici ODS, podání whisteblowerů řešila s posvěcením vlády tak, že jim v rámci systemizace zrušila jejich služební místa. To, aby si každý další v budoucnu rozmyslel být oznamovatelem protiprávního jednání. Navíc ministr Blažek mající už od ODS žlutou kartu v jiné kauze protiprávně postihl soudního znalce, který učinil nezávislý posudek, a to na základě stížnosti společnosti ČEZ, a.s. A ministr Kupka v kauze svého whisteblowera jaksi pohrdá soudním rozhodnutím a zdráhá jej jmenovat do funkce.

Za stavu, kdy část českých europoslanců působí dojmem zatuchlého panoptika, a to počínaje zatvrzelou komunistkou Kateřinou Konečnou, přes proruského Ivana Davida z SPD až po politické a žoviální seladony z ODS Alexandra Vondru a Jana Zahradila, se nebojím tvrdit, že přínos Miroslava Kalouska v roli europoslance by byl pro Českou republiku vyšší než u výše jmenovaných politiků působících dojmem evropských trafikantů.

Pouze opakuji, že jsem nebyl a nejsem stoupencem Miroslava Kalouska, ale pro mne jako řadového voliče, jakož i dle mého názoru pro celou Českou republiku je s ohledem na všechny okolnosti rozhodně lepší a přínosnější, pokud Miroslav Kalousek se svým rozhledem a politickými schopnostmi a zkušenostmi se případně bude věnovat politice v Evropském parlamentu. Takže, pokud se Miroslav Kalousek rozhodne kandidovat do Evropského parlamentu mimo koalici Spolu, má rozhodně můj hlas!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz