Hlavní obsah
Zdraví

Tentokrát je v hlavní roli Roundup. Na místě je předběžná opatrnost!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Matěj Kačaba

V drogeriích je k dispozici Roundup Fast bez obsahu glyfosátu,

EK prodlouží používání herbicidu Roundup v zemích EU až do roku 2034. Naopak americké soudy opakovaně přiznaly miliardové odškodnění kvůli zdravotním problémům v důsledku používání přípravku Roundup.

Článek

Herbicidní přípravek Roundup s obsahem glyfosátu provází rozporuplné informace. Příkladem je postoj Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který v rozporu mj. se závěry Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny Světové zdravotnické organizace, v letošním roce opakovaně konstatoval, že se s používáním glyfosátu v zemědělství nepojí žádné „kritické oblasti ohrožení“ pro zdraví lidí, zvířat ani životního prostředí.

Americké soudy však opakovaně přiznávají miliardové odškodnění v souvislosti s používáním Roundupu.

Podle informace na teletextu ČT ze dne 20. 11. 2023, str. 149 má německá skupina Bayer na základě nepravomocného rozhodnutí amerického soudu ve státě Missouri vyplatit odškodnění ve výši 1,56 miliardy dolarů (35 miliard korun) za zdravotní problémy, které vznikly v souvislosti s používáním přípravku Roundup. Soud dal za pravdu trojici žadatelů, kteří trpí rakovinou krve. Ta podle nich vznikla právě kvůli přípravku Roundup, který využívali při zahradničení.

Nejedná se pouze o tyto tři americké občany. Americké soudy v souvislosti s používáním Roundupu rozhodly ve prospěch lidí již několikrát, jelikož na Bayer bylo v Americe podáno více jak 120 tisíc žalob. V některých případech firma Bayer již musela zaplatit odškodnění, v některých byla proti podané žalobě úspěšná. V současné době čelí koncern Bayer přibližně 40 tisícům žalob. Tyto žaloby stojí na tvrzení, že Roundup vyvolal u spotřebitelů zhoubné bujení a další zdravotní obtíže.

Evropská komise naopak opakovaně prodlužuje povolení pro používání herbicidního přípravku Roundup s obsahem glyfosátu

Evropská komise oznámila ve čtvrtek 16. 11. 2023, že prodlouží povolení na používání glyfosátových přípravků, jejíž nejznámějším zástupcem je Roundup, o dalších 10 let, tj. až do roku 2034. Oznámením komise bylo zakončeno osmileté projednávání o případném zákazu glyfosátu v EU kvůli podezření na jeho možné karcinogenní účinky a negativní účinky na živočichy. V letošním roce přezkoumával glyfosát Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), přičemž nedospěl k žádným kritickým závěrům, na základě kterých by bylo možno používání glyfosátu zakázat z hlediska ochrany zdraví lidí a zvířat. Úřad však připustil, že k některým hodnocením mu chyběla data.

Výskyt glyfosátu byl již zjištěn např. v chlebu a pivu, ale také v mateřském mléce a moči. V rámci miliardového byznysu 26 výrobců glyfosátu jsou však tyto výsledky zpochybňovány, popřípadě zlehčovány. Vědci si tak oprávněně stěžují, že z glyfosátu se vytváří politická otázka, kdy skutečné argumenty jsou jaksi stranou a zapadají.

Postoj České republiky k používání glyfosátu

Česká republiky se v rámci současného jednání o dalším osudu glyfosátu postavila společně s dalšími 16 zeměmi EU za jeho další používání, přičemž státy s největším počtem obyvatel Německo a Francie se zdržely hlasování. Důvodem českého postoje bylo dle zástupkyně ČR na tomto jednání jednak to, že glyfosát vyhovuje legislativním požadavkům a zejména pak, že je nenahraditelný v řadě oblastí.

V Česku se k hubení plevele používá Roundup, přičemž nejvyšší spotřeba glyfosátu u nás byla v roce 2012, a to 1 081 000 litrů. V roce 2017 aplikovali čeští zemědělci 356 tisíc litrů glyfosátu na obiloviny a 229 tisíc litrů na řepku. Roundup s obsahem glyfosátu lze stále koupit za účelem hubení plevele i v malospotřebitelských balení(např. pod označením Roundup Klasik Pro). Rozhodnutím Evropské komise má Roundup zajištěnou budoucnost do roku 2034 i v České republice.

Kde je tedy pravda ohledně Roundupu?

Výrobce uvádí, že Roundup nepředstavuje významné riziko pro lidské zdraví. Naopak vyzdvihuje jeho ekonomické přínosy a zásadně pozitivní vliv na životní prostředí. Glyfosáty včetně Roundupu jsou v porovnání s jinými pesticidy považovány vládními orgány a některými mezinárodními organizacemi za bezpečnější variantu chemické ochrany rostlin, a to s ohledem na nižší mobilitu tohoto herbicidu v půdě, kratší životnost (rychlejší rozpad) a nižší toxicitu pro živočichy.

Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) spadající pod OSN považuje glyfosát za látku, která pravděpodobně nepředstavuje karcinogenní riziko pro člověka. Obdobně i Výbor pro posuzování rizik Evropské agentury pro chemické látky dospěl k výsledku, že dostupné vědecké důkazy neprokázaly u glyfosátu karcinogenitu, mutagenitu ani reprodukční toxicitu. Naopak Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), coby specializovaná agentura WHO (Světová zdravotnická organizace rovněž spadající pod OSN), zařadila glyfosát v březnu 2015 mezi „pravděpodobné karcinogeny“. Tento pohled na glyfosát pak dotvrzují rozhodnutí amerických soudů. Navíc někteří odborníci upozorňují na možnost vytvoření plevelů rezistentních vůči glyfosátu a jejich následného šíření.

Na místě je předběžná opatrnost

I když v některých evropských zemích bylo z důvodu předběžné opatrnosti použití přípravku Roundup omezeno, České republiky se to netýká. Zde vzhledem k aktivnímu přístupu našich zástupců při schvalování dalšího prodloužení certifikace pro glyfosát má Roundup v českém zemědělství zelenou až do roku 2034. Může se nám to nelíbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je v podstatě vše, co ve věci aplikace Roundupu s obsahem glyfosátu v českém zemědělství můžeme učinit.

Přesto je na místě i v našem případě předběžná opatrnost. Osobně se totiž ani po letech nemůžu zbavit podezření, že nadměrné používání postřiku Roundupu coby běžně zavedeného herbicidního přípravku se mohlo při pečlivém boji s pleveli na chodníku před domem, na zápraží a chodníčkách podílet na vzniku rakoviny matky a její následné smrti. I z tohoto důvodu se Roundupu a obdobným přípravkům vyhýbám velkým obloukem a upřednostňuji při svém zahradničení mechanické odstranění plevele. Tímto jednak eliminuji riziko případných zdravotních potíží, které jsou deklarovány v úvodu citovaném rozhodnutí amerického soudu. Pokud se jedná o plevel, který bych hodil do jednoho ze tří svých kompostérů, potom máme z něho užitek, jelikož jej použiji jako zelené krmení pro slepice a do kompostéru shrábnu pouze zbytky plevele. Navíc v drogeriích lze koupit Roundup Fast, který neobsahuje glyfosát a jehož účinnou složkou je kyselina pelargonová (kyselina nonanová).

Ale v rámci případného použití Roundupu s obsahem glysofátu je každý svého štěstí strůjcem. A tak s ohledem na výše citovaný postoj českých zástupců již pouze při vzpomínce na matku konstatuji, že nenahraditelný je život někoho z našich blízkých, popřípadě ten náš život pro naše blízké.

Teletext ČT ze dne 20. 11. 2023, str. 149

bezpečnostní list nový (pronachem.cz) (pro přípravek Roundup Klasik Pro)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz