Hlavní obsah
Umění a zábava

Vše bylo nakonec jinak. Pouze ta cesta nahoru po schodech k moci zůstala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Kačaba

I děj pátého dílu seriálu Sedm schodů k moci se odehrával v útrobách Nostického paláce.

Cesta Anny Malé na vrchol v rámci seriálu Sedm schodů k moci pokračuje a všechny další překážky jsou z této cesty odstraňovány. Včetně dotěrného novináře Krčky.

Článek

Za konstatováním, že vše bylo v pátém díle seriálu Sedm schodů k moci nakonec jinak, se neskrývá opakované ujasnění, že seriál je fikcí, byť vycházející z konkrétních událostí. Jestliže vítězoslavný odchod Anny Malé z poslanecké kantýny na konci třetího dílu jasně předurčil děj čtvrtého dílu včetně přemístění Anny Malé na ministerstvo kultury, potom závěr čtvrtého dílu rovněž nabízel další vývoj pro pokračování v pátém dílu seriálu.

Osobně jsem po shlédnutí čtvrtého dílu očekával, že Anna Malá v pátém dílu zvítězí ve výběrovém řízení na uvolněnou funkci ředitelky kabinetu ministra a že obětováním kolegy Fandy Nykla splní pomoci jeho počítače ultimátum bezskrupulózního novináře Krčky. Navíc jsem opakovaně zároveň očekával pád premiéra Duba, od čehož se pro Annu Malou odvíjí otevření brány na vrchol moci dokořán. Nejsem však nikterak zklamán, že vše bylo v pátém dílu seriálu poněkud jinak, než jsem očekával, jelikož např. i při sledování detektivky není dobře, pokud by vrah byl znám již v polovině vysílání.

Naopak jsem z toho nadšený, že autoři seriálu nám kreativně připravili pro zápletku pátého dílu poněkud jiné řešení. Jestliže ve čtvrtém díle se autoři seriálu zaměřili z velké části na poklidné vyobrazení ministra Tomáše Vichra jako pana Čistého a starostlivou hlavu rodiny, potom v pátém dílu byl další schod k moci věnován k objasnění způsobu, jak Anna Malá získala rychlokvaškovým způsobem vysokoškolský titul na magisterské nebo inženýrské úrovni potřebný pro účast ve výběrovém řízení na uvolněnou funkci ředitelky. Přitom v rámci cesty nahoru i přes mrtvoly si Anna Malá připsala na svůj vrub i další oběť v podobě přehnaně ambiciózní kolegyně Vlasty.

Divák musí ocenit i to, že začátek a konec každého dílu nadčasově přeskakuje do období jejího pádu, tj. na krátké ukázky ze soudního jednání. A to za účelem výstižného dokreslení postavy Anny Malé a jejího charakteru, kdy se již v závěru druhého dílu naivní malá šedá myška Anička změnila po smutné zkušenosti s lobbistou Lachmanem v kariéristickou mrchu stoupající pěkně schůdek po schůdku na piedestal moci. Zpočátku se soudní vsuvky opíraly zejména o doplňující komentáře ze strany novináře Krčky.

Aby se Krčkova sdělení v dalších dílech neopakovala jako kolovrátek, významný prostor k objasnění všech souvislostí spojených se vzestupem Anny Malé k moci dostala ve čtvrtému díle v rámci soudní vsuvky tehdy již bývalá ředitelka Coufalová. V pátém díle tato role nepřipadla kolegyni Vlastě coby další oběti Anny Malé při její cestě nahoru, ale upřesňujícího komentáře období po odchodu ředitelky Coufalové se formou svědecké výpovědi zhostil jejich kolega František Nykl.

Přínosem pro děj seriálu a jeho napínavost jsou její pracovní střety s různými semetrikami ve funkci nadřízených či kolegyně o toto postavení usilující. Vedoucí poslanecké kantýny Šustrová byla úlisná, vypočítavá a zákeřná fúrie. Ředitelka Coufalová pak jednoznačně působila jako rázná a přísná semetrika, která disponovala všemi předpoklady a zkušenostmi pro řízení kabinetu ministra. Ačkoliv se jednalo o ženu, ředitelka Coufalová měla i koule na braní úplatků přímo před očima protikorupčního ministra Vichra. Kolegyně Vlasta působící dojmem ušlápnuté puťky se po odchodu ředitelky Coufalové chtěla kariéristicky vyškrábat za každou cenu na její místo, jelikož jako jediná splňovala požadované vzdělání. Ale jinak prakticky nemohla nabídnout nic.

Jestliže Anna Malá byla ve vztahu k lobbistovi Lachmanovi obětí, potom všechny střety s nadřízenými semetrikami z ní tak trochu dělají pozitivní hrdinku, a to bez ohledu na její skutečnou motivaci prohnané a kariéristické mrchy. Nezapomeňme, že kromě Vlasty se nadřízené Anny Malé dopustily protiprávního jednání. V případě ušlápnuté Vlasty snažící se zamezit své sokyni přístup k ministrovi a v podstatě ji zašlapat do země, se Anna Malá po odhlasování, že právě ona bude zastupovat ředitele Netíka v kanceláři a nikoliv Vlasta, s jejími ambicemi vypořádala nekompromisně a přímočaře. Prostě Vlastě klidným hlasem sdělila, ať z ministerstva vypadne. A tak se i s ohledem na závěrečný komentář Fandy Nykla stalo.

Ve vztahu k novináři Krčkovi se Anně Malé začala zajídat jeho ultimáta a vydírání. Ta získala na začátku pátého dílu podobu obejití církevních restitucí pro Krčkova známého. Při pokusu splnit tento úkol však Anna Malá tvrdě narazila na nevraživé pohrdání ředitele restitučního oddělení Kalivody. Nelze pak opomenout, že před odstraněním dotěrného Krčky z cesty, od něj Anna Malá s ohledem na účast při večeří ministra Vichra se starostou z ministrova rodného města získala kompromitující údaje na dalšího účastníka večeře Vasila Ivanova majícího zálusk na zámek v ministrově rodném městě. Použitím těchto kompromitujících informací v závěru večeře pak významně zaimponovala ministru Vichrovi.

Ve vztahu ke Krčkovi pak řešení otázky, kdo z koho, zda zvítězí Krčka nebo Anna Malá, pro ni vypořádání se s obtěžujícími praktikami tohoto slídila zajistil za pomoci nejhrubšího násilí a výhružky smrtí její známý Kája. Prostě na hrubý pytel hrubá záplata. Lobbista Šíma i přesto, že na ministerstvu kultury přišel o svůj kontakt a zdroj v podobě ředitelky Coufalové, byl oproti bezskrupulóznímu Krčkovi jiný típek. Racionálně pochopil, že právě Anna Malá může pro jeho lobbování nahradit ředitelku Coufalovou. Že právě Anna Malá může hrát na ministerstvu roli jeho trojského koně.

Jestliže v případě vedoucí Šustrové a ředitelky Coufalové působila Anna Malá jako malostranská Mata Hari, potom z ní lobbista Šíma vytvořil k prosazení svých zájmů dvojitého agenta. Podle jeho scénáře Anna Malá informovala ministra Vichra o svých setkáních se Šímou, což jí do značné míry umožňovalo obcházet zoufalé snahy kolegyně Vlasty za každou cenu zabránit jejímu styku s ministrem. Přitom pro Šímu u ministra získávala další potřebné informace. Včetně informací o stamilionových zakázkách.

Zejména se pak Šíma postaral, aby si Anna Malá za účelem splnění podmínek pro výkon ředitelky kabinetu doplnila obratem ruky vysokoškolské vzdělání získáním magisterského či inženýrského titulu. To se stalo za pomoci rektora soukromé vysoké školy.

A dopadlo to tak, aby bylo pro všechny zúčastněné dobře. Aby Anna Malá bez řádného splnění studijních povinností získala potřebný status studenta posledního ročníku včetně již napsané diplomové práce. Aby nebyla škodná ani soukromá vysoká škola, které Anna Malá zaplatila školné za dva roky studia nestudia. A dobře bylo i pro rektora školy, který se prozatím spokojil s epizodní roli výtahu k moci poháněného sexem. V souvislosti s tím se do pátého dílu vrátila i postelová scéna, aniž by však došlo na erotiku, o níž nebylo nouze v prvních třech dílech. Dobře tak bylo i pro toho čtvrtého vzadu. Pro lobbistu Šímu, který zajištěním cesty k vysokoškolskému titulu posunul Annu Malou do role hlavní adeptky na uvolněnou funkci ředitelky kabinetu ministerstva.

Anna Malá si tak v pátém dílu prohloubila strategii k postupu k moci být vždy o krok napřed, kdy je vždy lepší být lovcem než lovenou kořistí. Tou se tedy v pátém dílu stala kolegyně Vlasta. Navíc ve vztahu s ministrem Vichrem došlo z jeho strany i na polibek na ústa, čímž se tento vztah přiblížil k tomu, aby si jej Anna Malá v budoucnu omotala kolem prstu. Krokem k tomu bylo i konstatování Anny Malé, že je členkou jeho fun klubu.

Vykreslení ministra Tomáše Vichra jako starostlivé hlavy rodiny tak získává první trhliny. Jelikož se nám kromě postelové scény vrátila do pátého dílu i toskánská aféra, ministrova politická gloriola coby pana Čistého zůstává zachována. Premiér Dub ke značné nelibosti svého stranického oponenta ministra Vichra realizuje další skandální kroky k naplnění tajných toskánských úmluv s podnikatelskou sférou. Navíc premiér Dub v rámci vnitrostranických půtek začíná vnímat ministra Tomáše Vichra jako svou největší překážku při realizaci různých zákulisních čachrů.

Anna Malá v roli dvojitého agenta se však od Šímy dozvěděla, že premiér Dub zadal vyšťourání jakýchkoliv kompromitujících údajů na svého stranického oponenta. Pokud by však šťourání ve Vichrově životě nepřineslo požadované ovoce, že je připraven zbavit se svého oponenta i pomoci falešného obvinění. Na základě tohoto vývoje došlo ke zúročení profilu ministra Vichra coby pana Čistého, který se rozhodl, že zlořečeného premiéra Duba odstraní z politické scény pomocí hlasování o důvěře.

Tímto se dostáváme k předpovědi, jak by se mohl v neděli 3. března vyvíjet šestý díl seriálu Sedm schodů k moci. Dubův pád coby řešení toskánské aféry se s ohledem na všechny skutečnosti konečně jeví jako neodvratný. Otázkou je, zda po pádu vlády bude mít Anna Malá příležitost obsadit uvolněnou funkci ředitelky kabinetu na ministerstvu kultury. Otázkou je rovněž, jak daleko v šestém dílu pokročí Anna Malá při omotávání si ministra Vichra kolem prstu. Tzn., jak se případně vyvine jeho milostné poblouznění coby vzorného katolíka a starostlivé hlavy rodiny. Linie je naznačena. Přátelský polibek na tvář ve čtvrtém dílu a v pátém pak letmý polibek přímo na rty Anny Malé. Jinak členky jeho fun klubu. Otázkou pro mne je, kdo se v rámci soudních vsuvek ujme v šestém dílu role dalšího komentátora cesty Anny Malé na mocenský vrchol.

Je dobře, že seriál jaksi naživo přibližuje na fiktivním příběhu zákulisní politické čachry lidem srozumitelným způsobem a jazykem. Vysoce pozitivní je, že nás seriál Sedm schodů k moci nutí přemýšlet nejen nad dalším jeho vývojem, ale zejména pak nad dobou, ve které se děj seriálu odehrává, ale i nad naší dobou, a především pak nad námi samotnými.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz