Hlavní obsah
Umění a zábava

4. díl seriálu Sedm schodů k moci: Dostat se nahoru i třeba přes mrtvoly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Kačaba

Ve čtvrtém dílu seriálu Sedm schodů k moci přesídlila Anna Malá na Malé Straně z budovy Poslanecké sněmovny do sídla Ministerstva kultury ČR v Nostického paláci.

Ve čtvrtém dílu seriálu Sedm schodů k moci byl vykreslen ministr Vichr jako pan Čistý. Samotná Anna Malá byla při své cestě nahoru vystavena tlaku a vydírání ze strany novináře Křičky.

Článek

Vítězoslavný odchod Anny Malé z Thunovského paláce, kde se nachází sídlo Poslanecké sněmovny, na konci třetího dílu seriálu Sedm schodů k moci předurčil děj čtvrtého dílu. Jednak ozřejmoval, jak dopadl její souboj s nadřízenou Šustrovou, což bylo ve čtvrtém dílu polopaticky vysvětleno s tím, že policie nashromáždila díky slídění Anny Malé toliko důkazů ve věci korupce v poslanecké kantýně, že ta ani nemusela jít svědčit k soudu. Zároveň tímto vítězoslavným odchodem bylo naznačeno, že se Anna Malá přestěhuje na vzdálenost zhruba 500 m za ministrem Vichrem do Nostického paláce, ve kterém je hlavní sídlo Ministerstva kultury ČR. Což se i ke značné nelibosti její nové nadřízené ředitelky kabinetu ministerstva Coufalové rovněž stalo.

Prvním průvodcem po novém pracovišti Anny Malé na ministerstvu kultury byl mladý kolega Fanda, který se k ní choval velmi solidárně. Kdežto ředitelka kabinetu Coufalová od počátku dávala najevo, že je pro ni Anna Malá nechtěnou osinou v zadku. I s ohledem na její podíl na rozkrytí korupce v parlamentní kantýně, že by si tedy ona sama nikdy do svého revíru nepustila takovou škodnou, nebýt rozhodnutí samotného ministra Tomáše Vichra. A správně věděla proč.

Stěžejním cílem čtvrtého dílu seriálu Sedm schodů k moci bylo vykreslit ministra Tomáše Vichra jako dokonalého a vzorného pana Čistého.

Jelikož ministr Vichr je i ve čtvrtém dílu stále šéfem ministerstva kultury, byť o dalším pokračování tzv. toskánské aféry není ve čtvrtém dílu žádná zmínka, i jeho děj tedy nadále zapadá do rámce této aféry premiéra Duba. Jeho rezignace a tím i pád celé vlády včetně ministra Vichra se tak odsouvá do dalšího dílu seriálu.

Pokud na někoho podstatná část čtvrtého dílu seriálu působila jako nezáživná selanka, kdy větší vzrušení mohly v reklamních přestávkách poskytnout některé reklamy, potom je nutno mít na zřeteli, že převažující poklidná atmosféra děje měla pomoci vykreslit ministra Vichra jako spravedlivého pana Čistého řídícího se heslem: „Padni, komu padni!“. Tedy jako nekompromisního bojovníka proti korupci. A zároveň jako vzorného katolíka a starostlivého manžela a otce svých dětí.

Tato charakteristika ministra Tomáše Vichra pak s ohledem na další a očekávaný vývoj děje zajisté směřuje ke zvýraznění budoucího majstrštyku Anny Malé při jejím postupu po jednotlivých schodech až na samý vrchol moci pomoci toho, že si zajisté dokáže omotat kolem prstu i pana Čistého, jinak vzorného katolíka a starostlivou hlavu rodiny. Pro poklidnou atmosféru čtvrtého dílu by tedy bylo zcela nepatřičné, kdyby se Anna Malá ihned po svém nástupu na ministerstvo kultury sápala do poklopce ministra Vichra nebo kdyby před ním v Evině rouchu roztahovala nohy. Milostné poblouznění ministra Vichra k Anně Malé tak musí v rámci jejího lovu při cestě vzhůru postupně dozrát.

Sebevědomá Anna Malá se cílevědomě snaží zavděčit ministru Vichrovi pomoci drobných krůčků a vstřícných úsluh.

Anna Malá se svým posíleným sebevědomím na základě vítězného souboje se Šustrovou vcelku bez problému snášela výpady ředitelky Coufalové proti její osobě hraničící s bossingem. Určitě by s povděkem vzala jakýkoliv vztah, který by jí posunul k mocenským výšinám. Ředitel Netík však je bývalý kněz a jako takový se Anně Malé jevil pro roli sexem poháněného výtahu k moci naprosto nepoužitelný.

Ministrův řidič Ondra byl sice schopen Anně Malé pootevřít dveře k samotnému ministrovi, ale když sám Anně Malé nabízel vztah, tak ho zdvořile vypoklonkovala do přátelských mezí. Vztah s ministrovým řidičem by ambiciózní Annu Malou trvale odkázal do role řadové ministerské referentky šikanované ředitelkou Coufalovou. Sice by ji mohl občas svést v ministerském vozidle nebo ve svém sporťáku, ale v žádném případě nemohl posloužit jako další výtah k moci. Naopak vztah s ním by byla pojistka pro další život v podobě malé šedé myši. Avšak ambice Anny Malé jsou vyšší.

Pro roli dalšího výtahu na vrchol moci jí po zvážení všech okolností v rámci řešené tajenky vyšel samotný ministr Tomáš Vichr. Následně pak obratně využila jakoukoliv příležitost se nenápadně vetřít do jeho přízně. Poprvé k tomu dal impuls sám ministr, když jí požádal, aby mu uvařila pořádného turka. Při následném pokusu mu zaimponovala, když mu řidič přinesl něco na odpolední svačinu a ona se donesených potravin razantně chopila a přinesla mu je pěkně naservírované na talíři. Tím překročila určitou mez, neboť ministrovi odloučenému přes týden od jeho rodiny, poskytla péči, co by mu doma zajistila jeho zákonitá manželka a matka jeho dětí.

Od laicizovaného ředitele Netíka se Anna Malá dozvěděla, že ministr je vzorný katolík. Samotný ministr se jí pak vyjevil jako starostlivý manžel a otec. Jelikož však v rámci jejího záměru omotat si kolem prstu samotného ministra se bude muset Tomáš Vichr překlenout jako vzorný katolík a starostlivá hlava rodiny přes šesté přikázání: „Nesesmilníš!“, začala Anna Malá systematicky studovat bibli. Připravenému štěstí přeje. Navíc mu při jedné odpolední svačince (Slováci by řekli olovrant) předhodila jako dojemnou vějičku péči o svou matku. Vše tedy Anna Malá cílevědomě směřovala k cíli vytvořit si další výtah k moci ze samotného ministra Vichra.

Výrazně v tomto směru pokročila, když od ředitele Netíka získala vstupenku na divadelní premiéru, jíž se zúčastnil i ministr Vichr. Tomu svojí účastí sehrála v divadle jako bonus další divadlo v jejím podání, když se prezentovala jako milovnice umění. Navíc ho po představení vysvobodila od dotěrných novinářů. Za což se jí následně odvděčil při rozloučení bratrským polibkem na tvář. Co však čert nechtěl, tento polibek fotoaparátem zachytil zloduch a neskutečný slídil v jedné osobě novinář Krčka.

Dostat se nahoru i třeba přes mrtvoly

Novinář Krčka se ve čtvrtém díle stále více prezentuje jako „pasák“ Anny Malé, kdy jim pasená ovečka Anička mu má přinášet zlatá vejce v podobě informací cenných pro bulvární tisk. Navíc svou ovečku záměrně postrkuje do vyšších sfér, aby se dostala k ještě cennějším kompromitujícím informacím. Ty pak chce zpeněžit ve svém bulvárním mlejnku na prachy.

K vytvoření obdobného mlejnku na prachy vývojem dospěla i Anna Malá poté, co z ní její matka pod hrozbou ztráty bytu vytáhla její úspory na šíleně drahou kabelku. Následně pak její přítelkyně jí ponoukla, aby si vzala ponaučení od své bývalé kolegyně z poslanecké kantýny, a nechala si drahé kabelky od někoho kupovat.

Anna Malá se hned zpočátku čtvrtého dílu seznámila také s tím, jak na ministerstvu kultury fungují podvody s dotacemi. Určitou naději, že získá pro svého mediálního „pasáka“ Krčku další kompromitující informace poskytoval lobbista Šíma, který pravidelně docházel do kanceláře ředitelky Coufalové. A to přesto, že se ředitelka Coufalová tvářila vůči Šímovi nedostupně a odmítavě.

Dlouhou dobu však byly informace Anny Malé pro novináře Krčku nezpeněžitelné v rámci jejich případného zveřejnění v bulvárním tisku. Bez ohledu na to, že Anna Malá při neoprávněném kopírování dokumentace o vyjmutí památkově chráněnému objektu, který překážel velkému developerskému projektu rezidenční čtvrti, jaksi značně pomačkala část papírové dokumentace, což se jí však podařilo před ředitelkou Coufalovou zakamuflovat pomocí ředitele Netíka, na kterého to nastrčila tak, aby se pošlapal v této dokumentaci shozené na zem.

Jestliže Anna Malá sama ve třetím díle v rámci objasnění korupce vydírala svojí kolegyni z kantýny a kuchaře, potom ve čtvrtém díle byla sama vystavena nátlaku, ale i vydírání ze strany slídila Krčky, a to pomoci kompromitujícího snímku s bratrským polibkem ministra Vichra na její tvář. V rámci toho se nechala Krčkou zaučit, jak lze použít chytrý mobil na pořízení nahrávky. V okamžiku, když Anna Malá zjistila, že po pracovní době navštíví ředitelku Coufalovou lobbista Šíma, se jí za použití lsti podařilo umístit svůj mobil s aktivovaným nahráváním v kanceláři ředitelky Coufalové do většího květináče.

Venku pak Anna Malá čekala, až i ředitelka Coufalová opustí budovu ministerstva kultury, aby si následně vyzvedla svůj mobil. Ředitelka však Annu Malou i s ohledem na její předchozí působení v poslanecké kantýně podezřívala, že je z její strany špiclována. Když jí po svém odchodu z práce zahlédla, jak míří přes Maltézské náměstí zpět do budovy ministerstva, vydala se také zpět na pracoviště. Zde pak nachytala Annu Malou ve své kanceláři a v rámci ostré a značně vyčítavé scény jí sdělila, že na ministerstvu skončila.

Hlasitý projev ředitelky však vzbudil zvědavost samotného ministra. Následně Anna Malá hrála vabank v rámci záchrany své cesty k moci, kdy se již naučila jít nahoru i přes mrtvoly, a přímo obvinila ředitelku Coufalovou z korupce. Jedinou šancí pro Annu Malou bylo, že na jejím mobilu bude nahrán kompromitující rozhovor. Šance padesát na padesát. Štěstí se však přiklonilo na stranu Anny Malé. Zarytý bojovník proti korupci ministr Tomáš Vichr a zejména pak značně zkoprnělá ředitelka Coufalová si tedy z mobilu Anny Malé vyposlechli nahraný důkaz korupčního jednání. Stejně jako v případě bývalé vedoucí Šustrové opět zvítězila Anna Malá, která si mohla udělat další zářez za další oběť na její cestě k moci.

Co nám přinese v neděli 25. února večer pátý díl seriálu Sedm schodů k moci?

Odhalením korupce spíše poklidný průběh čtvrtého dílu opět vygradoval do patřičných obrátek. Avšak pro Annu Malou kauza odhalené korupce neskončila, jelikož její „pasák“ Krčka požadoval pro bulvární zveřejnění jasné podklady, a to v ultimativní lhůtě tří dnů. Anna Malá si tak do pátého dílu odnesla úkol, jak předat novináři Křičkovi kompromitující podklady. Jelikož stále patřím mezi diváky, kteří poctivě čekají na odvysílání jednotlivých dílů, může se pouze domnívat, že v neděli 25. února večer jednak budeme svědky, jak Anna Malá uspěje ve výběrovém řízení na uvolněnou pozici ředitele kabinetu ministra, ale možná budeme svědky i toho, jak Anna Malá přes výslovný zákaz ministra zajistí předání kompromitujících podkladů novináři Krčkovi pomoci počítače někoho jiného. Osobně sázím, že to odskáče mladý kolega.

Ale můžu se mýlit, jako jsem se v souvislosti se třetím dílem mýlil ve spekulaci, že by již ve čtvrtém dílu mohlo dojít na rezignaci premiéra Duba. Nedošlo. Přednost dostalo logické vykreslení vysokého morálního kreditu pana Čistého a vytvoření možnosti, aby Anna Malá zvládla další schod při její cestě na vrchol. A to bez ohledu na mrtvoly.

Ale toto otevření další cesty pro Annu Malou na samotný vrchol moci by mohlo nastat v rámci gradace pátého dílu v jeho závěru, kdy by premiér Dub již mohl konečně rezignovat. Nechme se v neděli 25. února překvapit, jak to tedy dopadne.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz