Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Elektronické přijímačky aneb Méně stresu pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Matěj Ondřej Havel

Je načase dostat školství do 21. století. A začít musíme u přijímacího řízení. Přebytečná a otravná byrokracie zatěžuje nejen samotné ředitele a zaměstnance školy, ale také rodiče a jejich děti.

Článek

Vyplnit přihlášku, prokázat zdravotní způsobilost, nakopírovat všechna ta vysvědčení, ještě když to z osmé třídy ztratíte. A jakmile už teda dojde na lámání chleba, žák skončí třetí pod čarou a začínají ty pravé nervy.

Řešení je konečně je na stole.

Představte si, že je vám patnáct let. Ještě za sebou nemáte ani devátou třídu, už na vás ze všech stran tlačí rodiče, babičky, ale i okolí, abyste zvolili školu, která zásadně ovlivní vaši budoucnost. A aby toho nebylo málo, na výběr máte školy jenom dvě. První novinkou v zákoně tak bude zvýšení počtu přihlášek ze dvou na tři. Až se elektronická přihláška osvědčí, budu prosazovat ještě vyšší číslo. Omezovat mladé lidi v tak důležité volbě totiž nedává smysl.

Celý proces přijímacího řízení projde digitalizací. Vytvoříme systém pro všechny střední školy, z jedné strany přístupný ředitelům, z druhé studentům a rodičům. Zaregistrovat se stačí jednou a přihlášky spravujete všechny. Vysvědčení, doklad totožnosti a zdravotní způsobilost stačí naskenovat nebo nafotit telefonem. Žádné oficiální ověřování. Myslíme ale i na konzervativně smýšlející, možnost odevzdat vše papírově nezanikne. V systému pak škola zveřejní výsledky, zůstane však povinnost vyvěsit vše na veřejně dostupném místě dané instituce.

Zásadní změnou bude pevně daná priorita jednotlivých středních škol v rámci řízení. Znít to může složitě, v praxi nikoliv. Patnáctiletá Eliška se hlásí na gymnázium, ekonomku a zdravotní školu. Než podá přihlášku, bude si muset velmi dobře rozmyslet, jakou prioritu jednotlivým školám přiřadí. První místo nakonec zaujme zdravotní škola, druhé gymnázium a třetí ekonomka. V případě, že se na zdravku dostane, zaniká jí možnost nastoupit na další dvě. Nedostane-li se na první a třetí, ale na druhou ano, bude automaticky přijata na tuto školu. V případě, že by Eliška radikálně změnila názor, bude se muset svého prvního pokusu vzdát a přihlásit se do druhého kola, případně dalších.

V čem je tento systém výhodný? Rodiče a studenti budou okamžitě vědět, na kterou školu jsou, či nejsou přijati. Odpadá zdlouhavé čekání na odevzdání zápisových lístků a čachry s nástupy. Úlevu novela přinese i ředitelům. Než aby napjatě čekali, nakolik se jim třídy naplní, budou okamžitě vědět, na čem jsou. A náklady? Ty půjdou za Cermatem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz