Hlavní obsah
Názory a úvahy

A. C. Clarke měl pravdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mates Míka / OpenAI

Ani nevíte, jak bylo náročný donutit ho to napsat. A pak se ještě rozčiloval, že se jmenuje GPT a žádnýho HALa nezná…

Dříve jsem měl jen takový dojem, nyní už je to jasné. Děj Vesmírné odysey se odehrává právě teď a přímo před našima očima.

Článek

Díla A.C. Clarka zbožňuji již od svého prvního kontaktu s nimi, zejména proto, že se jakožto stěžejní prvky žánru hard sci-fi vyznačují vědeckou správnosti a technicky přesným popisem. Tomu se nelze moc divit, když jejich autor již ve 40. letech minulého století psal články o možnostech letů na měsíc a ve volném čase jen tak mimochodem vynalezl systém telekomunikačních družic. Nepochybně si tak zaslouží označení vizionář, někdy však mám pocit, že jeho vize se zhmotňují až příliš přesně.

Původ… neznámý.

Nevyznačovaly se anomálií v magnetickém poli, nešlo o monolity a už vůbec se nevyskytovaly poblíž měsíčního kráteru Tycho. I tak byly záhadné objekty, které byly koncem roku 20 objeveny na několika místech naší planety, okamžitě spojovány s monolity TMA (Tycho magnetic anomaly). A stejně jako jako v jejich případě, ani u těchto objektů nevíme, kdo je vyrobil a umístil tam, kde byly nalezeny.

Něco úžasného

Na podzim roku 21 pak přišla zpráva, jejíž nadpis je zároveň doslovná replika z druhého dílu Clarkeovy série: Na Jupiteru se něco děje! Větry v okolí velké rudé skvrny zrychlují, sama skvrna se zmenšuje. V knize i filmu šlo o předzvěst exploze planety a jejího přerodu v hvězdu, máme se snad něčeho podobného také obávat?

Honduras nebo Donbas?

Významným momentem v ději Druhé vesmírné odysey je vojenská konfrontace USA a SSSR, která vypukne ve Střední Americe právě v době, kdy hlavní hrdinové společně bojují o přežití na orbitě Jupitera. Současné bojiště mezi východem a západem se sice nachází zcela jinde, krátce před vypuknutím války na Ukrajině se však objevila zpráva, že Rusko nevylučuje nasazení vojáků v Latinské Americe. Náhoda?

Ať už náhoda či ne, faktem je, že ruská agrese spolupráci obou velmocí na poli kosmonautiky neprospěla. Dokonce došlo i na výhružky, že ze stanice ISS bude oddělena ruská část. To by však nešlo tak lehce, jako v případě rozdělení lodí Leonov a Discovery, proto se začalo mluvit o tom, že ze stanice odejdou jen kosmonauti Ruské Federace. Nakonec nejspíš ani na to nedojde - agentura Roskosmos nedávno oznámila, že se na projektu bude podílet dalších 5 let. Mnoho členů posádky si tak teď nejspíš myslí totéž, co si mysleli kapitánka Kirbuková a doktor Floyd: „Nejsme politici, ale vědci. Spolupracujeme, i když se naše vlády chovají jako idioti.“

***

Dříve jsem měl jen takový dojem, nyní už je to jasné. Děj prvních dvou dílů Vesmírné odysey se odehrává právě teď a přímo před našima očima. Na třetí si zatím musíme počkat, a to do roku 2061, kdy se k zemi vrátí Halleyova kometa. Do té doby se nepochybně vyplní mnoho dalších Clarkeových vizí… Jo a mimochodem, už jste slyšeli o té umělé inteligenci, se kterou se dá diskutovat jako s živým člověkem?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz