Hlavní obsah
Aktuální dění

Fico není premiér, naučte se počítat!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Annika Haas / Wikimedia Commons

„Vítěz“ slovenských voleb Robert Fico

V parlamentním systému nestačí k zisku premiérské funkce být nejsilnější stranou v parlamentu. Někteří lidé to ale pořád nemůžou pochopit.

Článek

Dnešní ráno mi opět přineslo zklamání. Zklamání z toho, že lidem stále dělá problém pochopit dvě věci, které jsou učivem základní školy - počty na úrovni pro první stupeň a principy parlamentní demokracie, což je Občanská nauka na druhém stupni. Takže si to zopakujeme: pokud má parlament 150 členů a nějaká strana získá 42 křesel, tak NEMÁ většinu a její předseda NENÍ premiérem.

Ale i přesto hned od rána visí na internetu články o tom, jak se Robert Fico vrátil do premiérské funkce. Jenže nevrátil a klidně je možné že ani nevrátí. I se svým potenciálním partnerem Pellegrinim má 69 poslanců, což pořád není většina. Takže psát o něm jako o suverénním vítězi je silně zavádějící.

Povolební vyjednávání rozhodně nebudou klidná, krátká a jednoduchá. Pokud ale někoho chceme označit za vítěze a nového předsedu vlády, musíme si počkat na jejich konec. Předčasné soudy tady rozhodně nejsou na místě. Ale bohužel se tady opět ukazuje lidská vlastnost „I want it all, I want it now!“.

A mě asi nezbývá než se smířit s tím, že to tak bohužel prostě je. Ale aspoň se naučit počítat do 150, to byste přece mohli, ne?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz