Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hlavně už to schvalte, název můžete řešit potom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tradlands / Wikimedia Commons / CC BY 2.0 DEED

Žijeme bohužel v době, kdy je obal důležitější než obsah. Přesto věřím, že návrh na srovnání práv hetero- a homosexuálních párů projde.

Článek

Konečně na to došlo. I skalní zastánci práv sexuálních menšin si uvědomili, že jejich homosexuální přátelé by je moc nepochválili, kdyby za ně bojovali tak urputně, až by nevybojovali vůbec nic. Vypadá to tedy, že svazky stejnopohlavních párů se stejnými právy a povinnostmi jako v případě páru manželských budou schváleny, byť se daný institut nebude nazývat manželství. Proč to ale tak dlouho trvalo?

Někdy v minulém roce jsem si v jedné on-line diskuzi dovolil navrhnout právě toto, tedy že pokud mají konzervativci problém s názvem manželství, ať se to tedy jmenuje jinak, ale ať jsou práva a povinnosti partnerů stejná. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat - okamžitě jsem byl označen za homofoba. Když jsem se daného oponenta zeptal, jestli by tedy podle něj bylo lepší, kdyby to kvůli takové v podstatě kosmetické drobnosti celé spadlo pod stůl, tvrdil, že prý ano. Kdo tedy vlastně někomu upírá jeho práva?

Co je po jméně? Co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně.
William Shakespeare, 1595

Politika je o kompromisech, kdo je neumí dělat, ten toho mnoho nevybojuje. A tento kompromis je naprosto v pořádku. Stěžejní je, co dané opatření zahrnuje, ne jak mu budeme říkat. Bohužel ale žijeme v době, kdy je mnohdy obal důležitější než obsah. A nejde zdaleka jen o takováto témata, hezky to ilustruje například přístup k volbě povolání. Já jsem technik a když jsme do našeho týmu hledali dvě posily, trvalo nám to bezmála 3 roky, než jsme vhodné uchazeče našli. Naproti tomu moje přítelkyně je grafička, a kdykoliv najde na internetu nějaký inzerát ze svého oboru, je tam po pár hodinách od zveřejnění už přihlášeno několik desítek uchazečů.

Jak tedy vidno, lidé nechtějí vyrábět „skutečné“ užitné věci, ale spíš jen obaly a reklamy na ně. Tím samozřejmě nechci nijak shazovat nebo znevažovat práci grafiků, ale ten trend je zřejmý. Obdobně pak je pro někoho důležitější název právního institutu, než to, co obsahuje. Je to až nechutně povrchní, koneckonců stejně jako mnoho dalších fenoménu, které žel vidíme kolem sebe. Přesto věřím, že návrh na srovnání práv hetero- a homosexuálních párů projde. A jakmile bude ta podstatná část vyřešená, může se klidně hrát divadlo a hádat se o názvu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz